Συνεχώς ακούς και διαβάζεις ότι πρέπει να καταναλώνεις περισσότερες φυτικές ίνες. Γιατί είναι, όμως, τόσο σημαντικές κι από ποιες τροφές μπορείς να τις προσλάβεις;

Αρχικά να πούμε ότι σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν προσλαμβάνουν καθημερινά την συνιστώμενη ποσότητα φυτικών ινών. Για παράδειγμα, στην Αμερική οι γυναίκες λαμβάνουν κατά μέσο όρο 17,2 γραμμάρια φυτικών ινών, όταν η σύσταση είναι για 30 γραμμάρια ημερησίως.

Τι είναι οι φυτικές ίνες και σε ποιες τροφές τις βρίσκουμε;

Με τον όρο φυτικές ίνες ή ακατέργαστες ίνες ή διαιτητικές ίνες εννοούμε το σύνολο των οργανικών συστατικών των μεμβρανών των φυτικών κυττάρων και των σκελετικών συστατικών του φυτού, οι οποίες παραμένουν κατά την χημική ανάλυση των τροφίμων μετά την απομάκρυνση της πρωτεΐνης, του λίπους και των μη αζωτούχων εκχυλίσιμων υλών. Στις φυτικές ίνες περιλαμβάνονται η κυτταρίνη, οι ημικυτταρίνες και άλλα συστατικά των κυτταρικών τοιχωμάτων όπως η λιγνίνη και οι πηκτίνες.

Οι φυτικές ίνες ή διαιτητικές ίνες, είναι συστατικά των τροφών των οποίων η κατανάλωση προκαλεί διάφορες ευεργετικές ενέργειες στον οργανισμό μας . Οι ουσίες αυτές, δεν πέπτονται από το γαστρεντερικό σύστημα και μεταφέρονται ανέπαφες στο παχύ έντερο και εκεί υφίστανται μικρότερου ή μεγαλύτερου βαθμού ζύμωση από τα βακτήρια που αποικούν φυσιολογικά το έντερο.

Οι φυτικές ίνες προέρχονται αποκλειστικά από τρόφιμα που προέρχονται από φυτά.

καταναλώνεις περισσότερες φυτικές ίνες
Unsplash/ Wesual Click

Τα περισσότερα φυτικά τρόφιμα, όπως το πλιγούρι βρώμης και τα φασόλια, περιέχουν τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες ίνες. Και τα δύο είδη φυτικών ινών είναι σημαντικά και προσφέρουν οφέλη για την υγεία μας.

Γιατί πρέπει να καταναλώνεις περισσότερες φυτικές ίνες;

Υπάρχουν τόσα πολλά οφέλη απ’ την αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών. Εκτός από τη διατήρηση των ορμονών σου και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, κάνουν πολύ καλό και στο έντερό σου.

Η αύξηση της πρόσληψης ινών, ακόμη και ελαφρώς, μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι «οι διαλυτές ίνες σχηματίζουν ένα gel με νερό, το οποίο βοηθά στην επιβράδυνση της εισόδου γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος».

Ευτυχώς, η προσθήκη ινών στη διατροφή σου είναι ευκολότερη από ό, τι νομίζεις. Μπορείς να βρεις ίνες σε πολλές τροφές, από δημητριακά και ψωμί ολικής αλέσεως έως φυλλώδη λαχανικά και όσπρια. Αρκεί να κάνεις κάποιες απλές αλλαγές στις διατροφικές συνήθειές σου, όπως η αντικατάσταση του λευκού ψωμιού με ολικής.

καταναλώνεις περισσότερες φυτικές ίνες
Unsplash/Kaffee Meister

Πώς μπορείς να αυξήσεις (σταδιακά πάντα) την ημερήσια πρόσληψη:

  • Βάλε λίγο φυστικοβούτυρο ή αβοκάντο σε ψωμάκι του τοστ αντί για βούτυρο.
  • Πρόσθεσε φασόλια σε smoothies, σε σούπες και σε πουρέ πατάτας.
  • Πρόσθεσε μερικούς σπόρους κάνναβης στη σαλάτα.
  • Κόψε ένα καρότο σε λωρίδες και βούτα τες σε ντιπ guacamole.
  • Προσθέστε σπόρους chia στη βρώμη.
  • Χρησιμοποίησε αλεύρι ολικής αλέσεως αντί για αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News