Το γνωρίζουμε όλοι καλά ότι για μια ισορροπημένη διατροφή, θα πρέπει να καταναλώνουμε τουλάχιστον πέντε με έξι φρούτα και λαχανικά ημερησίως. Το έχουμε δει στην τηλεόραση, το έχουμε διαβάσει στο διαδίκτυο… το μήνυμα το έχουμε λάβει, αλλά ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να τα καταναλώνουμε;

Σύμφωνα με ειδικούς, δεν θα πρέπει να φτιάχνουμε smoothies με πάνω από δύο φρούτα, ενώ θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η κατανάλωση ενός χυμού με τρία φρούτα δεν ισοδυναμεί με την κατανάλωση των ίδιων των φρούτων. Είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να αποδεχθείς.

Γιατί δεν πρέπει να φτιάχνουμε smoothies με πάνω από δύο φρούτα; Γιατί τα smoothies με πολλά φρούτα έχουν και πολλή ζάχαρη και καθόλου θρεπτικά συστατικά.

Το λαχανικό που θα κάνει το smoothie σου πιο υγιεινό και πιο νόστιμο
Photo: Unsplash/Osha Key

Μάλιστα, μια ειδικός εξηγεί ότι ένα ποτήρι συμπιεσμένου χυμού πορτοκαλιού και ένα κουτάκι σόδα περιέχουν 40 γραμμάρια από ζάχαρη, που ισοδυναμεί με 9-10 κουταλιές της σούπας ζάχαρη. Θα έβαζες ποτέ στον καφέ σου το πρωί, τόση πολλή ζάχαρη; Η απάντηση φανταζόμαστε είναι όχι, γι΄αυτό θα πρέπει να μην το κάνεις ούτε και στα smoothies που φτιάχνεις μόνη σου.

Αυτό που τα φρούτα προσφέρουν στον οργανισμό είναι η φυτική ίνα, είναι αυτή που προσφέρει την ενέργεια και περιορίζει τη ροή της ινσουλίνης στην κυκλοφορία του αίματος. Είναι, όμως, καλύτερο να την καταναλώνουμε στο ίδιο το φρούτο, για παράδειγμα στο πορτοκάλι, παρά στον χυμό πορτοκαλιού, όπου η φυτική ίνα είναι κορεσμένη.

σοκολατένιο smoothie

Εάν ωστόσο, δεν προτιμάς τα φρούτα στην φυσική τους μορφή, καλύτερα να φτιάξεις ένα smoothie παρά έναν χυμό. Δύο φρούτα σ’ αυτό είναι αρκετά και μετά καλό θα ήταν να προσθέσεις και κάποια πρωτεΐνη, όπως λίγους σπόρους κινόα, λίγο αβοκάντο ή μερικά αμύγδαλα.

Ο συνδυασμός φυτικών ινών με πρωτεΐνη και υγιή λιπαρά, θα διατηρήσει τα επίπεδα ινσουλίνης σταθερά, προκειμένου να έχεις ενέργεια όλη την ημέρα, αλλά και να μην πεινάσεις αμέσως μετά το smoothie.

Διαβάστε ακόμη:

Πιες coffee smoothie κάθε πρωί για να χάνεις κιλά χωρίς να στερηθείς τον καφέ