Αποφάσισα να κάνω φέτος και εγώ veganuary. Όμως τι είναι το veganuary που βλέπουμε στο Instagram τις τελευταίες μέρες; Είναι μια ετήσια πρόκληση που διοργανώνεται από έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό του Ηνωμένου Βασιλείου που προωθεί και εκπαιδεύει τον βιγκανισμό, ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να ακολουθήσουν έναν vegan τρόπο ζωής για τον μήνα Ιανουάριο.

συνταγή για vegan burger

10 πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σου όταν γίνεσαι vegan και τα αγνοείς

Γιατί δοκιμάζω το veganuary

  • Για λόγους υγείας
  • Για τα ζώα
  • Για το περιβάλλον

Μου αρέσει το κρέας, η αλήθεια είναι ότι αγαπώ πολύ το junk food και αυτό είναι το τρωτό μου σημείο. Ωστόσο γνωρίζω πόσο κακό κάνει στην υγεία το να τρώμε απ’αξω συχνά και ειδικά κρέας. Ενώ το γνωρίζω πέφτω συχνά στην παγίδα του να σκεφτώ ένα ζουμερό burger ή ένα σουβλάκι και να μην μπορώ να αντισταθώ. Κάνω εξαρχής λοιπόν τις συστάσεις και σου λέω ότι αποφάσισα να συμμετέχω στην πρόκληση αυτή, παρόλο που αγαπώ το κρέας και τα υπόλοιπα ζωικά προϊόντα, θέλω να συμμετέχω και εγώ, γιατί είναι κάτι που θα βοηθήσει και τον πλανήτη και τις ζωές πολλων ζωών, αλλά και την υγεία μου.

Εάν πιστεύεις ότι η vegan κουζίνα είναι άγευστη δοκίμασε αυτά τα υλικά που θα σου αλλάξουν την άποψη

Από την έναρξη της εκδήλωσης το 2014, η συμμετοχή υπερδιπλασιάζεται κάθε χρόνο. 400.000 άτομα εγγράφηκαν στην καμπάνια του 2020. Η εκστρατεία υπολόγισε ότι αυτό αντιπροσωπεύει το ισοδύναμο διοξειδίου του άνθρακα 450.000 πτήσεων και τη ζωή περισσότερων από ένα εκατομμύριο ζώων. Το Veganuary μπορεί επίσης να αναφέρεται στο ίδιο το γεγονός.

Ο Ιανουάριος και οι αλλαγές

Καμιά φορά πέφτουμε με τα μούτρα στους στόχους και τις αλλαγές τον Ιανουάριο και στο τέλος από την λαχτάρα μας δεν καταφέρνουμε τίποτα. Για εμένα είναι πολύ ξεκάθαρα τα πράγματα. Από τη στιγμή που κάτι μπήκε σαν ιδέα στο μυαλό μου, για τους δικούς μου λόγους, το έψαξα από όλες τις απόψεις, διάβασα, μπήκα και εγώ στο challenge και κάθε μέρα μου έρχεται ένα mail που μου εξηγεί και προσφέρει πληροφορίες για οφέλη, συνταγές, και ό,τι άλλο χρειάζεται να ξέρω.

Σήμερα είναι η τρίτη ημέρα του Ιανουαρίου και ακόμα δεν έχω λαχταρίσει να φάω κάτι ζωικό. Είμαι πιστή στην απόφασή μου και πιστεύω ότι θα τα καταφέρω να παραμείνω πιστή για όλη την διάρκεια της πρόκλησης.

Αν όμως ξεφύγω δεν θα με στήσω στον τοίχο. Δεν είμαι υπέρ των στερήσεων αλλά των συνειδητών επιλογών.

Το να είσαι vegan είναι βαρετό (;)

Πολύ μεγάλος μύθος! Το να είσαι vegan δεν σημαίνει ότι θα φάω μόνο σαλάτα και ψωμί. Πάρα πολλοί μάγειρες επιλέγουν να μαγειρεύουν και να φτιάχνουν συνταγές για vegan διατροφή, υπάρχουν εξαιρετικές επιλογές από φαγητά και γλυκά που δεν πιστεύεις ότι είναι vegan όπως αυτό το υπέροχο cake σοκολάτας που είχαμε φτιάξει και το αποτέλεσμα δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα κλασικά cake.

Φτιάξαμε το πιο τέλειο cake σοκολάτας! Δεν θα πιστεύεις ότι είναι vegan

Στο veganuary.com, όπου έκανα δωρεάν εγγραφή, έχω κάθε μέρα ιδέες από μενού και συνταγές με συγκεκριμένες θερμίδες και πραγματικά είναι το ένα καλύτερο από το άλλο.

Επίσης από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, κυκλοφορεί το βιβλίο του Άκη Πετρετζίκη «Το απόλυτο βιβλίο της νηστείας», στο οποίο εξηγεί με πολύ απλό τρόπο τι είναι η νηστεία και τα είδη της καθώς και πάρα πολλές επιλογές διατροφής για όλα τα γεύματα της ημέρας που θα σε εκπλήξουν και δεν θα πιστεύεις ότι είναι vegan. Ό,τι έχω μαγειρέψει από τις συνταγές αυτές είναι εξαιρετικό.

Στο Ipop.gr (αν κάνεις μια αναζήτηση τη λέξη vegan), θα σου βγάλει τις υπέροχες συνταγές που έχουμε δοκιμάσει, κάποιες από αυτές δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τις κλασικές συνταγές, ούτε σε γεύση ούτε σε εμφάνιση.

Δεν ξέρω αν αυτή η διατροφή θα είναι που θα επιλέξω να έχω στην καθημερινότητά μου, νομίζω ότι μακροπρόθεσμα θα θέλω να φάω μια φορά το μήνα ή δυο κρέας και τα άλλα ζωικά προϊόντα, ωστόσο θα μείνω πιστή για τον μήνα Ιανουάριο, όσο περνά από το χέρι μου τουλάχιστον, βάζοντας το λιθαράκι μου σε όλα τα επίπεδα. Και αυτό το κάνω ως μονάδα, δεν κρίνω κανέναν αν θέλει να φάει κρέας, ούτε αν δεν θέλει. Ο καθένας έχει βάλει κάτω όλες τις πληροφορίες και ακολουθεί αυτό που του λέει η καρδιά του. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι ούτε θα έπρεπε να είμαστε. Η διαφορετικότητά μας, μας κάνει μοναδικούς.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News