Ο ύπνος πραγματικά είναι ένας τρόπος γυμναστικής. Κι όμως! Ο ύπνος έχει αποδειχτεί επιστημονικά πως μπορεί να ωφελήσει τη σωματική σου υγεία.

Απ’ την άλλη πλευρά όταν κοιμάσαι λιγότερο από 8 ώρες αυξάνεις τον κίνδυνο διαβήτη, τις καρδιακές παθήσεις ενώ μειώνεται η λειτουργία του ανοσοποιητικού σου συστήματος.

Δεδομένου ότι ξοδεύεις ήδη περίπου το ένα τρίτο της ζωή σου στο κρεβάτι γιατί να μην το αξιοποιήσεις στο έπακρο για μια πιο υγιής ζωή;  Ο ύπνος κάνει πραγματικά θαύματα στη σωματική σου υγεία. Επιστήμονες θεωρούν πως κατά τη διάρκεια του ύπνου το σώμα επισκευάζει και μεγαλώνει τους μύες!

Ο ύπνος επίσης, μας παρέχει με περισσότερη ενέργεια και κίνητρα για άσκηση, καθώς και την πειθαρχία για να κάνουμε καλύτερες επιλογές για τον τρόπο ζωής μας, όπως η βελτίωση της διατροφής μας. Κάποιος που μπορεί να είναι κουρασμένος στερείται ενέργειας ή σαφούς κρίσης για να φάει εάν θρεπτικό γεύμα. Αντ’ αυτού θα επιλέξει την “γρήγορη ενέργεια” με τη μορφή ανθυγιεινών ζάχαρης ή υδατανθράκων.

Με άλλα λόγια, ο ύπνος έχει πολλές αποκαταστατικές ιδιότητες που οδηγούν σε καλύτερη γενική ευεξία, συμπεριλαμβανομένης της σωματικής υγεία.

Χρησιμοποίησε τον ύπνο για να χαλαρώσεις απ’ τη ρουτίνα γυμναστικής
Φυσικά, δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιήσεις τον ύπνο ως πλήρες υποκατάστατο για άλλες υγιεινές συνήθειες, όπως το να τρως τακτικά ή να μένεις σωματικά ενεργός. Αλλά αν δεν ακολουθήσεις σωστή υγιεινή ύπνου αυτές οι συνήθειες είναι πολύ πιθανό να “μπλοκάρουν”.

Οι ειδικοί προτείνουν να πάρεις έναν υπνάκο ώστε να “ξεγελάσεις” το σώμα σου για ν’ απελευθερώσεις τις ορμόνες που βοηθούν στην παραγωγή μυών.

Επιπλέον, οι επιστήμονες έχουν αποδείξει πως ο ύπνος σε χώρο θερμοκρασίας από 15,5 μέχρι 19,5 βαθμούς, ενεργοποιεί τον μεταβολισμό σου. Όταν κοιμάσαι σε θερμοκρασία 18,8 βαθμών καις περίπου το 7% περισσότερες θερμίδες απ’ότι όταν κοιμάσαι σε πιο θερμούς χώρους.

Σε πιο δροσερούς χώρους ο οργανισμός αναγκάζεται να κάψει περισσότερες θερμίδες για να κρατήσει σταθερή την θερμοκρασία του σώματος.

Photo: Guille Faingold

Διαβάστε επίσης:

Αν ξυπνάς κουρασμένος κάθε πρωί είναι δικό σου λάθος!