Πλησιάζει Σαββατοκύριακο και πολλοί θα φύγουν σε κάποιο παραθαλάσσιο μέρος ή κάπου που η πρόσβαση στη θάλασσα είναι εύκολη. Στη θάλασσα πέρα από στιγμές χαλάρωσης, ο καθένας μπορεί να κάνει και κάποιες δραστηριότητες. Εμείς θα επικεντρωθούμε στην κολύμβηση που είναι must στη θάλασσα. Πώς θα καταφέρεις να συνδυάσεις σωστά κολύμβηση και γυμναστική, πέρα από απλά πλατσουρίσματα;

Είναι ευρέως γνωστό πως κολύμβηση και γυμναστική είναι συνδυασμός άχαστος και βοηθά πάρα πολύ στο χάσιμο βάρους, αλλά και στην τόνωση των μυών. Το συγκεκριμένο άθλημα απευθύνεται σε όλες, ενώ αποτελεί ιδανική επιλογή για άτομα υπέρβαρα ή παχύσαρκα, αλλά και με ορθοπεδικά προβλήματα. Μην ξεχνάμε πως με την κολύμβηση το βάρος του σώματος στηρίζεται στο νερό και έτσι αποκτάς το πλεονέκτημα της αποφυγής των τραυματισμών.

Επιπλέον, δε χρειάζεσαι ακριβό, ειδικό εξοπλισμό εκτός από σκουφάκι και γυαλάκια. Φοράς απλώς το μαγιό σου και είσαι έτοιμη να αποκτήσεις ένα καλοσχηματισμένο κορμί, καλή φυσική κατάσταση και μακροζωία. Φυσικά, εκτός από τη θάλασσα, μπορείς να εκμεταλλευτείς και τις πισίνες που διαθέτουν αρκετά γυμναστήρια και αθλητικά κέντρα. Ξεκίνα τώρα.

Τα βασικά στυλ κολύμβησης είναι 4:

1. Το ελεύθερο

Κολύμβηση και γυμναστική
Pixabay

Το σώμα βρίσκεται σε οριζόντια θέση, παράλληλη με το βυθό. Η κίνηση στηρίζεται στα χέρια και τα πόδια, ενώ το κορμί στρίβει ελαφρά. Το κεφάλι σου βρίσκεται μες στο νερό και το στρίβεις σε τακτά διαστήματα πλάγια για να παίρνεις εισπνοές από το στόμα. Γυμνάζει όλο το σώμα, αλλά ιδιαίτερα τους μυς της πλάτης, τους ώμους, τους πλάγιους κοιλιακούς, τον τετρακέφαλο και τους οπίσθιους μηριαίους.

Μπορείς να αυξάνεις σταδιακά την απόσταση και το χρόνο που κολυμπάς, για να βελτιώσεις την αντοχή και τη δύναμή σου. Για να μην κουράζεσαι άσκοπα, μάθε σωστά την τεχνική της αναπνοής, για να μην αντιμετωπίζεις προβλήματα στην κολύμβηση.

2. Το ύπτιο

Στηρίζεται στην εναλλασσόμενη κίνηση των χεριών και των ποδιών, ενώ το σώμα βρίσκεται σε ύπτια θέση (ανάσκελα), με την πλάτη στην επιφάνεια του νερού. Το πλεονέκτημα είναι ότι το κεφάλι βρίσκεται έξω από το νερό και έτσι διευκολύνεται η αναπνοή, κυρίως για τους αρχάριους. Γυμνάζονται κυρίως οι μύες των ώμων, οι πλάγιοι κοιλιακοί, ο τετρακέφαλος, οι οπίσθιοι μηριαίοι και οι γλουτιαίοι.

Μπορείς να καλύψεις μικρές αποστάσεις, γυμνάζοντας εναλλάξ τα χέρια, κρατώντας τα πόδια κλειστά, έχοντας τα χέρια τεντωμένα μπροστά και ενωμένα, χωρίς να σπρώχνουν το νερό, ή δίπλα στον κορμό.

3. Το πρόσθιο

Η θέση του σώματος είναι πιο βολική μες στο νερό και μιμείται την κίνηση του βατράχου. Γυμνάζει τους μυς της πλάτης, τους ραχιαίους, τους μυς του στήθους, τους προσαγωγούς, τους τετρακέφαλους, τους κοιλιακούς και τους γλουτιαίους.

Προσπάθησε να συγχρονίσεις το τράβηγμα των χεριών με το τίναγμα των ποδιών, κρατώντας το κεφάλι έξω από το νερό. Κάνε απλωτές κινήσεις, αναπνέοντας όσο πιο ρυθμικά μπορείς, και σιγά σιγά αύξανε τις αποστάσεις, πάντα παράλληλα με την ακτή.

4. Η πεταλούδα

Κολύμβηση και γυμναστική
Unsplash

Ο συνδυασμός τραβήγματος και επαναφοράς των χεριών με το τίναγμα των ποδιών και το σπάσιμο της μέσης είναι ιδιαίτερα πολύπλοκος. Γυμνάζει κυρίως τους μυς της πλάτης και του στήθους, τους κοιλιακούς και τους χαμηλούς ραχιαίους (στη μέση).

Απευθύνεται σε άτομα που γνωρίζουν καλά κολύμβηση και τα μυστικά της και δεν ενδείκνυται για ανθρώπους με αυξημένο βάρος, εγκύους και άτομα με τραυματισμό ή κινητικά προβλήματα.

Τι να προσέξεις:

  • Μην ξεκινάς ποτέ κολύμβηση με γεμάτο στομάχι. Πρέπει να έχουν μεσολαβήσει τουλάχιστον 3 ώρες από το τελευταίο γεύμα.
  • Αν κουραστείς κολυμπώντας, ξάπλωσε ανάσκελα στην επιφάνεια του νερού για να ξεκουραστείς.
  • Αν πάθεις κράμπα, δε χρειάζεται πανικός. Κάνε μασάζ στην περιοχή ή τράβα προς την αντίθετη μεριά τα δάχτυλα του ποδιού (αν είναι στη γάμπα) και μόλις νιώσεις καλύτερα, γύρνα με αργές κινήσεις στην ακτή.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News