Το να βρεις μια διατροφή κατάλληλη για σένα μόνο εύκολο δεν είναι. Και πολλές φορές επειδή ακριβώς δεν είναι η σωστή, δεν έχει τα αποτελέσματα που θέλουμε ενώ συχνά την παρατάμε. 

Μια διατροφή κατάλληλη για σένα, τις δικές σου ανάγκες, ρεαλιστική για το δικό σου σωματότυπο… απαιτεί χρόνο και μελέτη και σίγουρα δεν μπορείς να τη βγάλεις απ’ το μυαλό σου ή να τη βρεις στο Internet.

Σε διαφορετική περίπτωση ακολουθείς διατροφές που βλάπτουν την υγεία σου, που δεν σου δίνουν τα αποτελέσματα που νόμιζες και που τελικά την παρατάς μετά από λίγο καιρό.

Ένας ειδικός, ανέβασε έναν μίνι οδηγό που θα σε βοηθήσει να καταλάβεις αν η διατροφή είναι κατάλληλη για σένα ή όχι. Γιατί πίστεψέ μας… πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός στην επιλογή της διατροφής καθώς μπορεί να σου προκαλέσει άγχος, να σε κρατήσει μακριά από φαγητά που αγαπάς, να επέμβει στην κοινωνική και την προσωπική σου ζωή με τρόπους που δεν σου αρέσει, να σε κάνει δυστυχισμένο. Γι’ αυτό και θα πρέπει να την πάρεις περισσότερο στα σοβαρά.

Διατροφή κατάλληλη για σένα: Ο οδηγός για να επιλέξεις

Υπάρχουν μερικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις και αναλόγως την απάντηση… θα δεις αν είναι κατάλληλη ή όχι.

  • Θα σου φέρει χαρά;
  • Μπορώ να την ακολουθώ για το υπόλοιπο της ζωής μου;
  • Θα βελτιώσει την ποιότητα της ζωής μου;
  • Συμβαδίζει με τα δικά σου πιστεύω;

Αν απαντάς αρνητικά σε αυτές τις ερωτήσεις, τότε δεν θα πρέπει να την ακολουθείς.

  • Υπάρχει μια λίστα με πράγματα που πρέπει ή δεν πρέπει να φας;
  • Θα επηρεάσει την κοινωνική σου ζωή;
  • Την προτείνει κάποιος celebrity/Πρέπει να αγοράσεις κάποιες σκόνες ή μπάρες;
  • Σου εγγυάται αποτελέσματα σε συγκεκριμένο διάστημα/έχει ημερομηνία λήξης;

Αν απαντάς θετικά, τότε δεν είναι η κατάλληλη δίαιτα.

Ειδικά αν πρόκειται για μια διατροφή με την οποία δεν βλέπεις τον εαυτό σου να μπορεί να την ακολουθήσει μακροπρόθεσμα, τότε κινδυνεύεις να πάρεις περισσότερο βάρος. Έρευνες έχουν δείξει πως το 95% των διατροφών αποτυγχάνει μέσα σε πέντε χρόνια, που σημαίνει ότι το άτομο παίρνει πάλι τα ίδια κιλά που έχασε.

Πρέπει να εξετάσεις όλα τα παραπάνω, πριν αποφασίσεις αν θα ακολουθήσεις τη συγκεκριμένη συνταγή. Και σε κάθε περίπτωση πρέπει να συμβουλευτείς έναν διαιτολόγο που θα σου λύσει και όλες τις απορίες και θα σε κατευθύνει.

Διαβάστε επίσης:

Πότε η διατροφή μπορεί να βλάψει την υγεία σου;

Photo: unsplash/ Ursula Spaulding