Είναι μια άσκηση την οποία κάνουμε από μικρά παιδιά. Αλλά μεγαλώνοντας μας φαίνεται ολοένα και πιο δύσκολη. Εσύ μπορείς να αγγίξεις τις άκρες των ποδιών σου χωρίς να λυγίσεις τα γόνατα σου; 

Η γυμναστική γνωρίζουμε πως βελτιώνει την υγεία της καρδιάς και όχι μόνο. Όσο πιο πολύ γυμνάζεσαι, τόσο περισσότερη δύναμη και ευλυγισία αποκτάς. Μπορείς, όμως, να αγγίξεις τις άκρες των ποδιών σου χωρίς να λυγίσεις τα γόνατα;

Πριν προχωρήσεις με το άρθρο… δοκίμασε να το κάνεις. Το να βελτιώσεις την ευλυγισία σου είναι σημαντικό για να βελτιώσεις και την στάση του σώματός σου, να ανακουφιστείς από την ένταση στους μυς αλλά και να μειώσεις τον κίνδυνο τραυματισμού.

Αν δεν μπορείς να κάνεις αυτήν την άσκηση, τι σημαίνει για το σώμα σου;

χωρίς να λυγίσεις τα γόνατα

Αν νιώθεις τράβηγμα στο πίσω μέρος των ποδιών

Ορισμένες φορές η αδυναμία στο σώμα συχνά μπερδεύεται με την έλλειψη ευλυγισίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αίσθηση ενός έντονου τραβήγματος στο πίσω μέρος των ποδιών καθώς προσπαθείς να φτάσεις τα δάχτυλα μπορεί να υποδηλώνει αδύναμους τένοντες στα πόδια παρά μια έλλειψη ευλυγισίας.

Και γι΄αυτό ίσως θα πρέπει να εντάξεις στη ρουτίνα της γυμναστικής σου ασκήσεις που να δυναμώσουν τον τένοντα ώστε να μειώσεις αυτήν την αίσθηση και να αυξήσεις σημαντική την ευλυγισία του σώματός σου.

Αν νιώθεις σφίξιμο στους γοφούς

Νιώθεις ένα σφίξιμο στους γοφούς που δεν σου επιτρέπει να κάνεις αυτήν την άσκηση. Μια ομάδα μυών στο μπροστινό μέρος των γοφών προσαρμόζονται στο να βρίσκονται σε μια συγκεκριμένη θέση ειδικά όταν κάθεσαι για αρκετές ώρες.

Όταν συμβαίνει αυτό, τραβούν τη λεκάνη και όταν προσπαθείς να κάνεις τη συγκεκριμένη άσκηση νιώθεις την ένταση στον τένοντα πριν καν φτάσεις στις άκρες των δακτύλων των ποδιών. Κι έτσι δεν μπορείς να τεντωθείς απόλυτα και σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να αγγίξεις τα πόδια σου.

Είναι σημαντικό καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας να σηκώνεσαι και να κινείσαι για αρκετά λεπτά. Μπορεί να εργάζεσαι όλη μέρα στο γραφείο αλλά θα πρέπει κάθε μια ώρα να σηκώνεσαι, να τεντώνεις το σώμα σου και να περπατάς.

χωρίς να λυγίσεις τα γόνατα

Αν νιώθεις πόνο χαμηλά στην πλάτη

Δεν είναι μόνο οι μυς που σε κρατούν μακριά από αυτήν την άσκηση και δεν μπορείς να αγγίξεις τα πόδια σου χωρίς να λυγίσεις τα γόνατα. Αν νιώθεις έναν πόνο χαμηλά στη μέση τότε ίσως βιώνεις μια ένταση στο νευρικό σύστημα.

Ιδανικά, τα νεύρα θα πρέπει να είναι ικανά να “γλιστρούν” και να κινούνται ανεξάρτητα από τους υπόλοιπους μυς και ιστούς τριγύρω τους. Ωστόσο, η κακή κινητικότητα των νεύρων μπορεί να προκαλέσει ένταση σε αυτή την κίνηση, η οποία ξεκινά από το κάτω μέρος της πλάτης ή στο πίσω μέρος των ποδιών.

Σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει να δίνεις μεγάλη προσοχή στην στάση του σώματός σου και στην σπονδυλική στήλη καθώς από εκεί ξεκινούν όλα!

Δες κι αυτήν την άσκηση:

Αν δεν μπορείς κάνεις αυτήν την κίνηση με το σώμα σου, δες τι σημαίνει!