Το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού μας πρέπει να είναι συνεχώς ενισχυμένο έτσι ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν οι διάφορες λοιμώξεις και ιώσεις που παραμονεύουν ιδιαίτερα κατά τους χειμωνιάτικους μήνες. Η διατροφή μπορεί να είναι σύμμαχος του οργανισμού στην πρόληψη από ιώσεις και στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος .

Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που πρέπει μνα δοθεί σημασία είναι η επαρκής πρόσληψη θερμίδων. Σε καταστάσεις που πρέπει να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας έναντι ιώσεων και κρυολογημάτων ξεχνάμε στερητικές δίαιτες και υποθερμιδικές διατροφές με λιγότερες από 1000 θερμίδες, που έτσι και αλλιώς δεν είναι και ευεργετικές για τον οργανισμό μας. Η επαρκής πρόσληψη θερμίδων που προέρχονται από υγιεινές τροφές είναι το άλφα και το ωμέγα για την ενδυνάμωση του οργανισμού.

Πώς θα ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό σύστημα;

Η ενίσχυση του οργανισμού με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία αλλά και όλα τα απαραίτητα συστατικά είναι επίσης ένα κομμάτι που πρέπει να δοθεί σημασία. Οι βιταμίνες που παρουσιάζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι οι A, C και Ε. Οι βιταμίνες αυτές είναι γνωστές για τις αντιοξειδωτικές ικανότητες τους και αποτελούν γερούς συμμάχους έναντι ιώσεων και λοιμώξεων βιταμίνη C βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα στα εσπεριδοειδή, το ακτινίδιο, τη ντομάτα, τη πιπεριά και το λάχανο. Η βιταμίνη Ε είναι επίσης ένας αμυντικός μηχανισμός του οργανισμού και περιέχεται στο ελαιόλαδο, τα θαλασσινά, τους ξηρούς καρπούς και τα δημητριακά. Η βιταμίνη Α υπάρχει με τη μορφή του καροτένιου –β που είναι η πρόδρομη μορφή της βιταμίνης Α και αποτελεί ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό. Υπάρχει σε ποσότητα στα φρούτα και λαχανικά με κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα ή τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως η πιπεριά , τα καρότα ,η ντομάτα σπανάκι, και το μπρόκολο.

Έτσι λοιπόν τα φρούτα και τα λαχανικά θα πρέπει να αποτελούν βασικά συστατικά στη διατροφή μας για ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Έχει βρεθεί όμως ότι και συγκεκριμένα τρόφιμα μπορούν να τονώσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Το σκόρδο είναι ένα από αυτά , με την αντιμικροβιακή ουσία αλυσίνη. Ακόμη βότανα όπως το χαμομήλι και το τσάι είναι πλούσια σε φλαβονοειδή και αντιοξειδωτικά. Ιδιαίτερα το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε κατεχίνες που αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά αντιοξειδωτικά.

Διάβασε τη συνέχεια και προτεινόμενα φαγητά στο run247.gr

Δες ακόμα:

Tips για πιο ισχυρό ανοσοποιητικό κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Photo: Unsplash/Christopher Campbell