Λευκό ρύζι ή καστανό; Ας ξεκινήσει η συζήτηση! Πολλοί επιλέγουν το καστανό επειδή το θεωρούν την πιο υγιεινή επιλογή, χωρίς να γνωρίζουν όμως τα οφέλη του λευκού.

Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, το λευκό δεν πρέπει να απορρίπτεται ως ανθυγιεινό όταν, στην πραγματικότητα, είναι γεμάτο οφέλη!

Το καστανό ρύζι είναι συνδυασμένο στο μυαλό μας με την υγεία, όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλα τα τρόφιμα είναι θρεπτικά και παρέχουν στο σώμα μας πολύτιμα συστατικά που ικανοποιούν τις συναισθηματικές και σωματικές μας ανάγκες. Δεν είναι ακριβώς ότι το καστανό ρύζι είναι η πιο υγιεινή επιλογή, απλώς έχει διαφορετικό θρεπτικό προφίλ.

Το καστανό ρύζι και το λευκό ρύζι είναι ουσιαστικά τα ίδια, αλλά το τελευταίο έχει υποστεί επεξεργασία με τρόπο ώστε να αφαιρεθούν τα εξωτερικά στρώματα για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και μικρότερο χρόνο μαγειρέματος. Το λευκό ρύζι έχει λιγότερες φυτικές ίνες από το καστανό ρύζι, αλλά επίσης λόγω αυτού εμπλουτίζεται συχνά με βιταμίνες και μέταλλα που μπορεί να χαθούν κατά τη διαδικασία άλεσης.

Λευκό ρύζι

Αυτά είναι τα tips για να σου πετυχαίνει το ρύζι κάθε φορά!

Για ποιους άλλους λόγους όμως δεν πρέπει να αφαιρέσεις τελείως το λευκό ρύζι απ’ τη διατροφή σου;

 1. Είναι νόστιμο
  Κι αυτό παίζει μεγάλο συναισθηματικό ρόλο! Ταιριάζει σχεδόν με τα πάντα, ενώ στην Ασία είναι το συστατικό σε κάθε πιάτο που απογειώνει τη γεύση.
 2. Δεν περιέχει γλουτένη
  Ναι, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις ζυμαρικών χωρίς γλουτένη, αλλά το λευκό ρύζι είναι πιθανώς η πιο προσιτή επιλογή που θα βρεις.
 3. Σου δίνει ενέργεια
  Το λευκό ρύζι είναι μια πηγή υδατανθράκων που μας παρέχει γρήγορη ενέργεια. Χάρη στη διαδικασία άλεσης, μπορεί να αφομοιωθεί γρηγορότερα απ’ τον οργανισμό μας σε σύγκριση με το καστανό ρύζι.
 4. Έχει βιταμίνη Β, μαγνήσιο και σίδηρο
  Η βιταμίνη Β στο λευκό ρύζι σχετίζεται άμεσα με την ενέργεια, ενώ το μαγνήσιο συνδέεται με τον καλό ύπνο.
 5. Το λευκό ρύζι είναι εύπεπτο
  Αυτός είναι και ο λόγος που το τρώμε όταν είμαστε άρρωστοι!

Η ουσία είναι ότι όλες οι ποικιλίες ρυζιού είναι επωφελείς, γι’ αυτό και ο καλύτερος τρόπος να επιλέξεις ανάμεσά τους είναι να διαλέξεις αυτό που σου αρέσει περισσότερο. Φυσικά, πρέπει να έχεις μέτρο, ειδικά εάν ακολουθείς κάποια συγκεκριμένη διατροφή, αλλά μην απορρίπτεις συνεχώς το λευκό ρύζι νομίζοντας ότι σε βλάπτει!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News