Το να χάσεις βάρος δεν είναι και πολύ εύκολο. Απαιτεί μεγάλη προσπάθεια, πρέπει να ακολουθείς ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής και γυμναστικής και να αλλάξεις λίγο τον τρόπο ζωής σου. Κι αν τα κατάφερες, σου αξίζουν συγχαρητήρια. Πώς να διατηρήσεις τα κιλά που έχασες;

Το δεύτερο δύσκολο κομμάτι είναι διατηρήσεις τα κιλά που έχασες και να μην τα πάρεις ξανά. Πώς να διατηρήσεις τα κιλά που έχασες; Είναι πολύ εύκολο αφού χάσεις τα κιλά που πήρες, αν γυρίσεις στις παλιές σου συνήθειες, αν χαλαρώσεις, αν, αν, αν…. Αρχικά, ο μεταβολισμός σου επιβραδύνεται. Και όταν χάνεις βάρος, τότε ο μεταβολισμός σου ξεκινά να χάνει θερμίδες με πιο χαμηλό ρυθμό για να διατηρήσει τις “ενεργειακές αποθήκες”.

Παράλληλα, οι ορμόνες σου αλλάζουν καθώς χάνεις βάρος, και αυτό δίνει σήμα στον εγκέφαλό σου να καταναλώνεις περισσότερες θερμίδες. Μια από αυτές τις ορμόνες που αυξάνουν την όρεξή σου είναι η λεπτίνη.

Πώς να διατηρήσεις τα κιλά που έχασες;

Το να χάσεις βάρος δεν σημαίνει ότι δεν θα το πάρεις πίσω.

Το να διατηρήσεις το βάρος που έχασες, σημαίνει ότι πρέπει να διατηρήσεις και τις θερμίδες που κατανάλωνες. Για να είμαστε… ρεαλιστές, θα πρέπει να δώσεις μεγάλη προσοχή στα τρόφιμα που καταναλώνεις και να συνεχίσεις να κάνεις τη γυμναστική σου.
Έτσι, αν κατανάλωνες 1.500 θερμίδες την ημέρα για να χάσεις βάρος, πρέπει να συνεχίζεις να καταναλώνεις τις ίδιες θερμίδες για να μην πάρεις βάρος.  Και η γυμναστική σου, θα παραμείνει γυμναστική!

Πώς να διατηρήσεις τα κιλά που έχασες

Photo: Stocksy/Rob and Julia Campbell

Πρέπει να συνεχίσεις να κάνεις γυμναστική για να μπορείς να “συντηρήσεις” το σώμα σου και τα κιλά τα οποία έχεις. Έτσι, ίσως χρειαστεί να αυξήσεις τη σωματική δραστηριότητα περισσότερο από ότι πιο παλιά, για να παραμείνεις στα ίδια κιλά.

Παράλληλα, σύμφωνα με τους ειδικούς, αν κάποιος θέλει να διατηρήσει ή να χάσει βάρος καλό θα ήταν να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό. Να ζητήσει βοήθεια από ένα γιατρό ή διαιτολόγο, ακόμη κι αν θέλει απλώς να διατηρήσει τα κιλά και να μην τα πάρει ξανά.

Επιπλέον, η οικογένεια αλλά και το εργασιακό περιβάλλον παίζουν σημαντικό ρόλο για να μην πάρεις ξανά τα κιλά που έχασες, να κάνεις πιο υγιεινές επιλογές.

Δεν πρέπει να ξεχνάς τον στόχο σου και να μην σε επηρεάζουν άλλοι παράγοντες.

Διαβάστε επίσης:

Αυτό που πρέπει να προσθέσεις στον καφέ σου για να χάσεις βάρος!

Photo: Pexels/Daria Shevtsova