Δεν θα κάνω δίαιτα ποτέ, ποτέ ξανά! Πόσες φορές το έχεις πει αυτό στον εαυτό σου; Έχεις δοκιμάσει όλες τις δίαιτες που μπορούσες. Σούπα για μια εβδομάδα, κομμένα γαλακτοκομικά, λιπαρά 0, χωρίς γλουτένη κλπ κλπ. Τα ξέρεις, τα έχεις δοκιμάσει.

Αλλά πλέον λες «δεν θα κάνω δίαιτα ποτέ» και τελειώνει η υπόθεση. Εξάλλου όποια δίαιτα κι αν ξεκίνησες ήταν μια αποτυχία και δεν κράτησε περισσότερο από ένα μήνα. Αν κοιτάξεις πιο προσεκτικά το πρόβλημα, το θέμα είναι όχι να χάσεις βάρος αλλά να είσαι υγιής. Κάτι που πολλές φορές ξεχνάς και δεν δίνεις σημασία.

Δεν έχει σημασία ποια διατροφή ακολουθείς αν δεν είσαι ευτυχισμένη κι αν δεν νιώθεις υγιής. Πολλές φορές καταλήγεις να στερείσαι τρόφιμα που πραγματικά χρειάζεσαι ή μερικά που πραγματικά αγαπάς. Το τυρί, ας πούμε!

κάνω δίαιτα

freepik

Τελικά, θα καταλήξεις στο συμπέρασμα πως δεν υπάρχουν μυστικά, ούτε μυστική συνταγή για να χάσεις κιλά πιο γρήγορα. Αν, όμως,αλλάξεις την προσέγγισή σου στο φαγητό και τη γυμναστική, η διαδικασία θα βγάζει νόημα. Θα χάνεις βάρος πιο εύκολα, θα κοιμάσαι καλύτερα, το δέρμα σου θα λάμπει και θα γίνεις η καλύτερη και πιο ισορροπημένη εκδοχή του εαυτού σου.

Αντί, λοιπόν, να ψάχνεις μια γρήγορη λύση, φρόντισε να ψάχνεις τα μόνιμα αποτελέσματα και τα ισορροπημένα. Κόψε τις αυστηρές στερήσεις αλλά ρίξε μια ματιά σε αυτά που σε ικανοποιούν διατροφικά κι επομένως σε κάνουν πιο χαρούμενο.

Πρέπει να γνωρίζεις τι θέλει το σώμα σου και να το τροφοδοτείς ανάλογα. Μόλις αγαπήσεις και τα βρεις με τη διατροφή σου, δεν θα είσαι «σκλάβος» εκείνων τον γλυκών πειρασμών. Το κλειδί είναι να έχεις ένα καλό μείγμα υγιεινών υδατανθράκων (όπως δημητριακά, φασόλια και λαχανικά), υγιή λίπη (όπως το αβοκάντο, σπόροι και λάδι), ίνες (φρούτα, λαχανικά) και πρωτεΐνες (κρέατα και αυγά).

Κάνω δίαιτα

Ωστόσο, επειδή κανείς δεν είναι τέλειος, μπορεί να λιγουρευτείς ένα cheesecake! Τι κάνεις τότε;

Βήμα πρώτο: Αν δεν μπορείς ν’ αντισταθείς, ρώτα τον εαυτό σου αν είναι επειδή η δίαιτα σου υστερεί σε κάτι ή σε ζάχαρη. Αν ναι, φρόντισε να το διορθώσεις.

Βήμα δεύτερο: Αν το βήμα 1 δεν μπορεί να λυθεί τόσο γρήγορα, αναζήτησε μια πιο υγιεινή λύση. Όπως ένας γιαούρτι!

Βήμα τρίτο: Αν τα βήματα 1 και 2 δεν πετύχουν, τότε φάε αυτό το παγωτό επιτέλους!

Όσο κλισέ κι αν ακούγεται η ζωή είναι πολύ μικρή για να στερείσαι την μεγαλύτερη απόλαυση: το φαγητό!

Photo: Freepik, nensuria / Freepik