Τόσα χρόνια ακούμε και διαβάζουμε παντού ότι στους υδατάνθρακες οφείλεται η αύξηση βάρους κι ότι είναι αυτοί που πρώτα απ’ όλα πρέπει να “κόψουμε”, όταν προσπαθούμε να χάσουμε κιλά.

Όμως, δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες το ίδιο “κακοί”, αφού μερικοί μας βοηθούν κιόλας να χάσουμε κιλά. Ποιοι είναι αυτοί;

Οι υδατάνθρακες που βοηθούν στην απώλεια βάρους είναι συνήθως οι σύνθετοι υδατάνθρακες («καλοί»), καθώς το σώμα μας μπορεί να τους επεξεργαστεί πιο γρήγορα, τη στιγμή που μας χαρίζουν μεγαλύτερη ποσότητα ενέργειας.

Βρώμη

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες (γνωστοί και ως “καλοί”), όπως η βρώμη, γεμίζουν πιο γρήγορα το στομάχι μας, ενώ δεν μας κάνουν να πεινάμε, μόλις έχουμε ήδη φάει. Μπορεί η βρώμη να μην είναι σαν τα άλλα δημητριακά, αλλά είναι το ιδανικό τρόφιμο για να ξεκινήσεις με ενέργεια την ημέρα σου.

Γιαούρτι

Το γιαούρτι μπορεί να είναι γαλακτοκομικό και κατά συνέπεια να ανήκει στην κατηγορία των «απλών υδατανθράκων», παρόλα αυτά έχει αποδειχθεί επανειλημμένα ότι μπορεί να μειώσει το σωματικό λίπος. Το γιαούρτι προσφέρει έναν συνδυασμό φυσικής ζάχαρης και πρωτεΐνης.

γιαούρτι με ξηρους καρπούς

Ψωμί ολικής άλεσης

Το ψωμί ολικής άλεσης είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, χαμηλό σε νάτριο και διαθέτει μηδέν λιπαρά. Βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, αλλά και ικανοποιεί την όρεξή μας. Μάλιστα, σύμφωνα με επιστήμονες του Penn State University, το ψωμί ολικής άλεσης μπορεί να μειώσει και το λίπος στην κοιλιά.

Γλυκοπατάτα

Η γλυκοπατάτα μπορεί να μην είναι σοκολάτα, αλλά ικανοποιεί το ίδιο την ανάγκη του οργανισμού μας για κάτι γλυκό. Μια μεσαίου μεγέθους γλυκοπατάτα περιέχει περίπου 27 γραμμάρια υδατανθράκων, ενώ αυξάνει τα επίπεδα της αδιπονεκτίνης, μιας ορμόνης που ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος και κατά συνέπεια αυξάνει τη λειτουργία του μεταβολισμού.

Popcorn

Το popcorn είναι το ιδανικό σνακ κι είναι σίγουρα πολύ καλύτερο από τα chips. Μια έρευνα διαπίστωσε ότι μετά την κατανάλωση popcorn οι συμμετέχοντες αισθάνονταν λιγότερη πείνα. Φυσικά, εννοούμε το σκέτο popcorn κι όχι αυτό με το extra βούτυρο, που κάνει όλο το σινεμά να μυρίζει υπέροχα.

Διαβάστε επίσης:

Αυτά είναι τα τρόφιμα που πρέπει να εντάξεις στη διατροφή σου ASAP

Photo: Unsplash/Mira Bozhko