Πόσα λεπτά τρέξιμο κάθε μέρα μπορούν να κάνουν τη διαφορά; Ακόμα και 10! Γι’ αυτό άσε όλες τις δικαιολογίες στην άκρη και ξεκίνα να υιοθετείς αυτή τη συνήθεια που μόνο καλό μπορεί να σου κάνει!

Μια νέα μελέτη στην Ιαπωνία έδειξε ότι το τρέξιμο για μόλις 10 λεπτά μπορεί να αυξήσει την εγκεφαλική δραστηριότητα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα σύντομο τρέξιμο βελτίωσε την εκτελεστική λειτουργία του εγκεφάλου -ένα σύνολο διαδικασιών που περιλαμβάνουν την προσοχή, τη μνήμη, τον προγραμματισμό, την οργάνωση και τον έλεγχο των παρορμήσεων.

Το τρέξιμο συνδέθηκε επίσης με βελτιωμένη ροή αίματος στον προμετωπιαίο φλοιό και καλύτερη διάθεση.
Το τρέξιμο είναι αναμφισβήτητα ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να επωφεληθείς από τη σωματική άσκηση, επειδή είναι εντελώς δωρεάν και μπορούν να το κάνουν όλοι!

Τα οφέλη του φυσικά δεν σταματούν στη διάθεση και στη λειτουργία του εγκεφάλου…

Το τρέξιμο βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία, δυναμώνει τους μύες και βελτιώνει τη δύναμη των οστών. Εκτός από αυτά τα φυσικά οφέλη, το τρέξιμο συνδέεται με βελτιωμένη ψυχική υγεία.

Κι αν ψάχνεις για το τι μπορείς να ακούς όσο τρέχεις, βρήκαμε τα καλύτερα podcasts!

Μια ομάδα επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο της Tsukuba στην Ιαπωνία ολοκλήρωσε πρόσφατα μια μικρής κλίμακας μελέτη που έδειξε ότι μόνο 10 λεπτά τρεξίματος μέτριας έντασης βελτιώνει τόσο τη διάθεση όσο και την εκτελεστική επεξεργασία.

Η απεικόνιση του εγκεφάλου έδειξε ότι το τρέξιμο αύξησε την τοπική ροή αίματος σε διάφορα μέρη του προμετωπιαίου φλοιού. Ο προμετωπιαίος φλοιός παίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της διάθεσης και των εκτελεστικών λειτουργιών.

Πώς λίγα λεπτά τρέξιμο κάθε μέρα επηρεάζουν τον εγκέφαλο;

Ο εγκέφαλος πρέπει να επεξεργαστεί μεγάλες ποσότητες αισθητηριακών πληροφοριών για να συντονίσει την κίνηση του τρεξίματος διατηρώντας παράλληλα το σώμα ισορροπημένο. Ίσως για αυτόν τον λόγο, η έρευνα έδειξε ότι ο προμετωπιαίος φλοιός ενεργοποιείται κατά το τρέξιμο.

Επιπλέον, η επίδραση του τρεξίματος αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, η οποία μπορεί επίσης να ωφελήσει την εγκεφαλική δραστηριότητα.

λεπτά τρέξιμο κάθε μέρα
Pexels

Οι επιστήμονες έχουν επίσης διερευνήσει την κίνηση του κεφαλιού προς τα πάνω και προς τα κάτω που συμβαίνει όταν τρέχουν συνήθως τα ζωάκια. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτή η κίνηση μπορεί να συμβάλει στη ρύθμιση των υποδοχέων σεροτονίνης στον προμετωπιαίο φλοιό. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να παίξει ρόλο στη βελτίωση της διάθεσης και του γνωστικού ελέγχου.

12 σημάδια ότι έχεις βελτιωθεί στο τρέξιμο (Και κανένα απ’ αυτά δεν έχει να κάνει με τον χρόνο!)

Τα αποτελέσματα της νέας μελέτης έδειξαν ότι ακόμα και το λίγο τρέξιμο οδήγησε σε σημαντική αύξηση της διάθεσης, ενώ τα άτομα που είχαν τρέξει ήταν σε θέση να εκτελέσουν πολύ πιο γρήγορα και αποτελεσματικά εργασίες που σχετίζονται με την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και την εγρήγορση.

Τι άλλο θέλεις, λοιπόν, για να βάλεις το τρέξιμο στη ζωή σου;

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News