Δυστυχώς το άγχος υπάρχει στη ζωή μας και επηρεάζει την καθημερινότητά μας. Επηρεάζει σημαντικά τη διάθεσή μας, την υγεία μας αλλά και τη διατροφή μας. Το άγχος επηρεάζει τον μεταβολισμό σου με τρόπο που δεν φαντάζεσαι.

Κι, όμως, το άγχος επηρεάζει τον μεταβολισμό, ενώ εσύ μπορεί να αναρωτιέσαι τι πηγαίνει λάθος. Η κορτιζόλη, η ορμόνη του άγχους οδηγεί έναν άνθρωπο στο να τρώει περισσότερο, να κοιμάται λιγότερο και μπορεί να επηρεάσει την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Είναι πιθανώς η πιο σημαντική ορμόνη, καθώς η ινσουλίνη λέει στο σώμα να αποθηκεύσει και να “χτίσει” και όχι να κάψει. Δηλαδή, αν είσαι πολύ ανθεκτικός στην ινσουλίνη (τα κύτταρα των μυών, το λίπος και το ήπαρ δεν ανταποκρίνονται καλά στη γλυκόζη στο αίμα), μπορεί να έχεις πολλές επιπτώσεις στον μεταβολισμό σου.

άγχος επηρεάζει τον μεταβολισμό

Fashion Me Now

Μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σου να οξειδώνεις το λίπος και την ζάχαρη. Όταν αναπτύσσεις αντίσταση στην ινσουλίνη, καταστρέφεις τον μεταβολισμό επειδή το σώμα σου δεν μπορεί να το επικοινωνήσει σωστά.

Για το κάθε άτομο εκδηλώνεται διαφορετικά αλλά σημαίνει ότι μπορεί να μην καις από τα “καύσιμα” που έχει το σώμα σου όταν το χρειάζεσαι και σίγουρα μπορεί να αποθηκεύεις περισσότερο λίπος από αυτό που έχεις ανάγκη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αντίσταση στην ινσουλίνη σημαίνει ότι το σώμα δεν είναι σε θέση να προσαρμοστεί στις διάφορες πηγές ενέργειας που λαμβάνει. Σε ένα υγιές σώμα οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν μια εξαιρετική προσαρμογή στο πώς θα χρησιμοποιείς τα καύσιμα που έχεις διαθέσιμα.

άγχος επηρεάζει τον μεταβολισμό

Για παράδειγμα, ένα υγιές άτομο μπορεί να απολαύσει μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, το σώμα μπορεί να χρησιμοποιήσει τη ζάχαρη πιο αποτελεσματικά. Αντίθετα, οι άνθρωποι που είναι ανθεκτικοί στην ινσουλίνη και είναι υπέρβαροι δεν έχουν την ικανότητα να είναι ευέλικτοι όταν πρόκειται για καύση πηγών και ως αποτέλεσμα το σώμα καταλήγει να αποθηκεύει περισσότερο. Και ο αριθμός στη ζυγαριά αυξάνεται.

Τι μπορείς να κάνεις για να απαλλαγείς από το άγχος;

Πάρε βαθιές ανάσες! Υπάρχουν πολλές στρατηγικές για να απαλλαγείς από το άγχος που σε βασανίζει και επηρεάζει αρνητικά την καθημερινότητά σου.

Πάρε βαθιές ανάσες, άκου μια μουσική που να σε χαλαρώνει και να μην σκέφτεσαι τίποτα, κάνε ένα ζεστό μπάνιο, διάβασε ένα βιβλίο, κάνε yoga και διαλογισμό, γυμνάσου.

Με μικρές αλλαγές μπορείς να κάνεις την καθημερινότητά σου πολύ καλύτερη.

Διαβάστε επίσης:

Αν έχεις αργό μεταβολισμό μπορείς να το σώσεις με αυτά τα 7 πράγματα!

Photo: Getty / FluxFactory