Αυτή είναι η καλύτερη διατροφή για την ψυχική μας υγεία και είμαστε πολύ τυχεροί που ζούμε στην Ελλάδα, γιατί δεν είναι άλλη από τη μεσογειακή!

Οι άνθρωποι αλλάζουν συχνά τη διατροφή τους, υιοθετούν μια συγκεκριμένη τάση, προσπαθώντας να χάσουν κιλά, να αλλάξουν την εμφάνιση τους ή να νιώσουν καλύτερα. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι οι συχνές αλλαγές στη διατροφή επηρεάζουν και την ψυχική μας υγεία.

Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε απ’ το Molecular Psychiatry. Κι αφού, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η διατροφή με την ψυχική υγεία συνδέονται, ποια είναι η καλύτερη και ποια τη βοηθάει περισσότερο;

Μετά από μελέτη 41 άρθρων που συνδέουν τη δίαιτα και την ψυχική υγεία, οι ερευνητές αποφάσισαν τελικά ότι η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη για την ψυχική μας υγεία και ευεξία.

Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη και λειτουργεί κατά της κατάθλιψης, ενώ στο μέλλον θα πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω κατά πόσο μπορεί να προλάβει και την εμφάνιση των συμπτωμάτων της.

Καθημερινά διαβάζουμε τι πρέπει να τρώμε και τι όχι, τι μας κάνει καλό, τι μας παχαίνει, τι μας ομορφαίνει και τι χαλάει την επιδερμίδα μας. Υπάρχους,  όμως, μερικά διατροφικά ψέματα που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία και τη...σιλουέτα σου.

Unplash/Edgar Castrejon

Φυσικά, όλοι ξέρουμε ότι η μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε φρούτα, φασόλια, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ψάρια, πουλερικά και υγιή λιπαρά όπως το ελαιόλαδο.

Κι αυτοί είναι ακριβώς και οι λόγοι που έχει κορυφαία θέση στον κατάλογο διατροφών του US News & World Report, ενώ στον κατάλογο DASH κατείχε για το 2017 την πρώτη θέση.

Πέρα από την ψυχική υγεία, η μεσογειακή διατροφή συνδέεται ακόμη και με τη διατήρηση του βάρους, τη μείωση του κινδύνου των καρδιακών παθήσεων, τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και την καλύτερη μνήμη. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει καλύτερη διατροφή απ’ αυτή!

Διάβασε ακόμα:

Όσα λείπουν από τη διατροφή σου και σε κάνουν να πεινάς συνέχεια

Photo: Pexels/Daria Shevtsova