Άστα όλα και ρίξε ένα σφουγγάρισμα! Και δεν γελάμε καθόλου μ’ αυτό που σου λέμε καθώς το σφουγγάρισμα σημαίνει ότι κινείσαι κι όπου κίνηση, βλέπε περισσότερη άσκηση και συνεπώς καλύτερη φυσική κατάσταση! Νέα έρευνα αποκαλύπτει πως εάν όλοι οι άνθρωποι πάνω στον κόσμο ήταν δραστήριοι για 750 λεπτά κάθε εβδομάδα, τότε θα μπορούσε ν’ αποφευχθεί το 13% των πρόωρων θανάτων, αλλά και το 10% των καρδιακών νόσων.

Η έρευνα διαπίστωσε πως εάν κάναμε 30 λεπτά κάποιας δραστηριότητας μέσα σε πέντε μέρες, τότε περίπου 1 στις 20 περιπτώσεις καρδιοπάθειας (4,6%) θα ήταν δυνατό να προληφθεί.

Τι δραστηριότητα εννοεί, όμως, ο ποιητής;

Αυτό οι ερευνητές τ’ αφήνουν πάνω σου: Από κανονική γυμναστική και περπάτημα έως κηπουρική και σφουγγάρισμα, μπορείς να διαλέξεις εσύ τη δραστηριότητα που θα σε κρατήσει δραστήριο.

Ένας στους 12 πρόωρους θανάτους παγκοσμίως θα μπορούσε να αποφευχθεί, αν όλοι οι άνθρωποι έκαναν κάθε μέρα 30 λεπτά οποιασδήποτε δραστηριότητας επί τουλάχιστον πέντε μέρες την εβδομάδα.

Μήπως ν’ αρχίσεις να σφουγγαρίζεις πιο συχνά;

σφουγγάρισμα

Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό “The Lancet”, εάν καταφέρεις να είσαι δραστήριος για 750 λεπτά την εβδομάδα, τότε μειώνεις ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και πρόωρου θανάτου.

Μικρές αλλαγές στη ζωή σου, όπως το να περπατάς για τη δουλειά, να χρησιμοποιείς το ποδήλατο ή να κάνεις τακτικά τις δουλειές του σπιτιού, μπορούν πραγματικά να σου σώσουν τη ζωή!

Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφέρουν πως περίπου ένας στους τέσσερις ανθρώπους ηλικίας 18 έως 64 ετών διεθνώς (ποσοστό 23%) δεν πληρούν το «πλαφόν» των 150 λεπτών δραστηριότητας την εβδομάδα και σε ορισμένες ανεπτυγμένες χώρες αυτό ισχύει για τρεις ανθρώπους στους τέσσερις.

Όμως, 150 λεπτά εβδομαδιαίας κινητικότητας σημαίνουν μείωση των πιθανοτήτων για πρόωρο θάνατο κατά 28% και για καρδιοπάθεια κατά 20%.

Παράλληλα, τα 750 λεπτά σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 36%.

Εσύ ακόμα κάθεσαι;