Πόσοι από εμάς τους αθλητές κάποια στιγμή στην πορεία των χρόνων έχουμε παραπονεθεί ότι πονάνε τα ίσχια μας; Εγώ τόσα χρόνια σαν αθλητής έχω ακούσει από πολλούς συναθλητές μου ότι ταλαιπωρούνται από έναν τέτοιο τραυματισμό. Από τι προκαλείται ο πόνος στο ισχίο;

Επίσης, σαν φυσικοθεραπευτής έχω καθημερινά τέτοιους επισκέπτες που υποφέρουν από τον συγκεκριμένο πόνο. Τα αίτια που προκαλούν αυτό τον πόνο ποικίλουν καθώς ο πόνος στο ισχίο μπορεί να προκληθεί από αρκετούς παράγοντες.

Από τι προκαλείται ο πόνος στο ισχίο; (κυρίως στους αθλητές)

Κάποια μορφή αλλοίωσης της σπονδυλικής στήλης (ΣΣ) η μία δισκοπάθεια στην ΣΣ είναι ικανοί λόγοι να προκαλέσουν τον ερεθισμό του ισχιακού νεύρου και να δημιουργήσουν αντανακλαστικό πόνο στο ισχίο. Το σύνδρομο απιοειδή μυ είναι επίσης ένας λόγος που μπορεί να κάνει έναν αθλητή να πονάει στην περιοχή των ισχίων. Τενοντίτιδα στον τροχαντήρα (τροχαντηρίτιδα) προκαλεί έντονο πόνο στην περιοχή του ισχίου και είναι πολύ συχνός τραυματισμός σε δρομείς που τρέχουν σε στάδιο (λόγο των πολλών στροφών από την μία μόνο πλευρά). Τέλος ένας απλός μυϊκός σπασμός στους μύες που περιβάλλουν το ισχίο μπορεί να δημιουργήσει έντονο πόνο και μειωμένη λειτουργικότητα στην περιοχή.

O σωστός τρόπος να κάνεις «jumping jacks» και να αποφύγεις τον τραυματισμό!

Παράγοντες που οξύνουν τέτοιου είδους τραυματισμούς

Όπως ανέφερα παραπάνω, η τροχαντηρίτιδα μπορεί να δημιουργηθεί σε έναν δρομέα από τα πολλά χιλιόμετρα μέσα στο στάδιο. Η ενδυνάμωση με βάρη μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στην ΣΣ και κατ’ επέκταση στο ισχίο αν δεν γίνεται με το σωστό τρόπο. Αρκετοί αθλητές μπορεί ήδη να έχουν κάποιο πρόβλημα στην οσφυϊκή μοίρα της ΣΣ το οποίο δεν έχει εκδηλωθεί λόγο της καλής σωματικής τους κατάστασης (δυνατοί περιφερικοί μύες της ΣΣ, και λίγα σωματικά κιλά).

Θεραπεία του πόνου

Αρχικά πρέπει να εντοπίζουμε από πού προέρχεται ο πόνος στο ισχίο. Ανάλογα με το αίτιο προσαρμόζεται και η φυσικοθεραπεία, η οποία τις περισσότερες φορές στο υποξύ στάδιο περιλαμβάνει και ασκήσεις ενδυνάμωσης. Στο οξύ στάδιο ακολουθούμε κυρίως αντιφλεγμονώδη θεραπεία με φυσικά μέσα.

Διαβάστε περισσότερα στο RUN247….

Διαβάστε επίσης:

Πώς προκαλείται η ισχιαλγία;

Photo: unsplasg/Jesper Aggergaard