Όλοι έχουμε λιγούρες. Υπάρχουν στιγμές που θέλεις απεγνωσμένα να φας κάτι γλυκό ή κάτι αλμυρό. Υπάρχουν μέρες που θέλεις να φας ένα παγωτό κι άλλες που θέλεις να απολαύσεις ένα burger. Τι σημαίνουν οι λιγούρες που έχεις; Τι ζητά ο οργανισμός σου;

Έρευνα αποκαλύπτει πως οι λιγούρες μπορούν να εμφανιστούν για πολλούς διαφορετικούς λόγους, πολλοί από αυτούς είναι ψυχολογικοί – νοσταλγία, αναμνήσεις, ευχαρίστηση και ανταμοιβή στον εαυτό σου. Αλλά η ψυχολογία δεν είναι ο μόνος παράγοντας πίσω από την επιθυμία. Ορμονικές αλλαγές και ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών διαδραματίζουν επίσης, σημαντικό ρόλο σε ορισμένες περιπτώσεις.

Τι σημαίνουν οι λιγούρες που έχεις;

Λιγούρες για αλμυρό

Εάν λαχταράς αλμυρά τρόφιμα, υπάρχει μια καλή πιθανότητα να είσαι αφυδατωμένος. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε εφίδρωση, ασθένεια, άσκηση, χρόνιο στρες, κατανάλωση υπερβολικού αλκοόλ, διουρητικά φάρμακα ή ακόμη και από προβλήματα στο στομάχι που σου προκαλούν διάρροια. Το σώμα προσπαθεί να εξισορροπήσει τους ηλεκτρολύτες και το νερό.

Το σώμα μας επιθυμεί φυσικά υγρά και αλμυρά τρόφιμα για να αναπληρώσει την ισορροπία των ηλεκτρολυτών που μπορεί εύκολα να διαταραχθεί. Ο καλύτερος τρόπος για να περιοριστεί μια τέτοια λιγούρα είναι να καταναλώσεις τροφές, όπως τεύτλα, σέλινο, καρότο ή προσθέτοντας αλάτι στα λαχανικά.

Μπορεί παράλληλα, να λαχταράς το αλμυρό φαγητό επειδή συνήθως είναι αυτό που καταναλώνεις.

Λιγούρες για γλυκό

Τι σημαίνουν οι λιγούρες

Λαχταρούμε τη ζάχαρη ως απόκριση στα μη ισορροπημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Καθώς ανεβαίνουν οι πόθοι υποχωρούν, αλλά καθώς κατεβαίνουν το σώμα μας ποθεί περισσότερο.

Οι ανισορροπίες του σακχάρου στο αίμα μπορεί να συμβούν για πολλούς λόγους, συμπεριλαμβανομένου του να μην τρως αρκετά, και να τρως πάρα πολλά αμυλούχα τρόφιμα και όχι αρκετές πρωτεΐνες και υγιή λίπη. Οι πόθοι για τη ζάχαρη είναι επίσης, συχνοί όταν είμαστε κουρασμένοι, επειδή η ζάχαρη τείνει να είναι πηγή ενέργειας όταν το σώμα μας τη χρειάζεται γρήγορα.

Εάν κάνεις μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, είναι πιθανό να λιγουρεύεσαι γλυκά επειδή το σώμα ζητά την πιο απλή μορφή γλυκόζης ως καύσιμο.

Έντονη επιθυμία για καφέ

Ανοίγεις τα μάτια σου και το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι είναι πότε θα πιεις καφέ.

Η έντονη επιθυμία για καφέ οφείλεται σε πολλούς και διαφορετικούς λόγους, μερικές φορές είναι απλά συνήθεια, άλλες φορές προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την εξάντληση και το άγχος.

Μπορεί επίσης, να δείχνει ότι έχουμε χαμηλά επίπεδα σιδήρου, καθώς τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση και αδυναμία.

Λιγούρα για σοκολάτα

Τι σημαίνουν οι λιγούρες

Pexels

Ναι, αποτελεί μια κατηγορία από μόνη της! Η σοκολάτα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λίπος και μπορεί να την λιγουρεύεσαι για πολλούς λόγους, όπως ρύθμιση της ζάχαρης, πείνα, επιθυμία για καφεΐνη, συνήθεια, άγχος ή εάν το σώμα χρειάζεται μαγνήσιο.

Εν τω μεταξύ, μερικές φορές το σώμα αναπτύσσει μια συνήθεια να προσεγγίζει ορισμένα τρόφιμα όταν είσαι σε μια συγκεκριμένη διάθεση. Αν πάντα ψάχνεις για σοκολάτα όταν είσαι λυπημένος, δημιουργείς μια απλή απόκριση. Και κάθε φορά που θα είσαι λυπημένος, θα θέλεις μια σοκολάτα.

Λιγούρες για junk food

Ορισμένες φορές λιγουρευόμαστε junk food διότι το τρώμε διαρκώς και μετά εθιζόμαστε. Η κατανάλωση γρήγορου φαγητού μπορεί να διεγείρει ένα σύστημα ανταμοιβής στο οποίο ο εγκέφαλος απελευθερώνει ντοπαμίνη και άλλες χημικές ουσίες που τις ερμηνεύει ως ευχάριστη.

Μερικές φορές η νοσταλγία και οι αναμνήσεις των θετικών ή αρνητικών στιγμών στη ζωή μας οδηγούν την επιθυμία για βρώμικο φαγητό. Για παράδειγμα, λαχταρούμε ποπ κορν όταν πηγαίνουμε στις ταινίες γιατί θυμόμαστε να βλέπουμε μια ταινία ως παιδί και να παίρνουμε ποπ κορν. Ή λαχταρούμε ορισμένα μπισκότα κατά τη διάρκεια των διακοπών, επειδή πάντα μας τα έπαιρνε η μαμά!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Διαβάστε επίσης:

Είναι αυτός ο λόγος που δεν μπορείς να σταματήσεις τις λιγούρες;

Photo: Pexels