Υπάρχουν δεκάδες δίαιτες που εγγυώνται την απώλεια βάρους. Οι περισσότερες από αυτές έχουν και επιστημονική βάση, όμως αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι από μόνη της μία δίαιτα δεν αρκεί για να χάσεις βάρος.

Παρακάτω ακολουθούν μερικοί άγνωστοι λόγοι που μας κάνουν να παίρνουμε αυτά τα κιλά, που τόσο δύσκολα φεύγουν μετά.

1. Αποφυγή των οικογενειακών γευμάτων

Μπορεί να έχεις βαρεθεί το φαγητό που σου φτιάχνει κάθε μεσημέρι η μαμά, όμως αυτό το φαγητό σε προστατεύει από τα παραπανίσια κιλά. Τι περιμένεις; Πες στην μαμά σου να σου ετοιμάσει το αγαπημένο σου φαγητό.

2. Η νυχτερινή εργασία

Η δουλειά τη νύχτα συμβάλλει στα παραπάνω κιλά, τόσο επειδή τρως περισσότερο, όσο και επειδή μεταβάλλεται ο κιρκαδικός ρυθμός. Οι άνθρωποι είναι προγραμματισμένοι να κοιμούνται το βράδυ και να τρώνε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

3. Η έλλειψη ύπνου

Η έλλειψη ύπνου όχι μόνο επηρεάζει τη διάθεσή μας, αλλά και μας προσθέτει λίπος: είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο. Ο λόγος είναι ότι ο ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο στον ενεργειακό μεταβολισμό, έτσι ώστε όταν δεν κοιμόμαστε, τρώμε περισσότερο, ως μια φυσιολογική άμυνα να παραμείνουμε ξύπνιοι.

4. Η παρακολούθηση της τηλεόρασης

Η ενημέρωση από τις βραδινές ειδήσεις συν ένα επεισόδιο της αγαπημένης σου σειράς θα σε κρατήσει πάνω από δύο ώρες μπροστά στην τηλεόραση. Αν αυτό επαναλαμβάνεται κάθε μέρα, ο κίνδυνος παχυσαρκίας αυξάνεται κατά 23% (για να μην αναφέρουμε το 14% του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη), σύμφωνα με έρευνα του Harvard.

5. Η κατάθλιψη και το άγχος

Αρκετοί άνθρωποι που ζουν με άγχος χάνουν την όρεξή τους και χάνουν και βάρος, αλλά οι περισσότεροι αντιδρούν στο στρες με το φαγητό και, το χειρότερο από όλα, τρώγοντας τρόφιμα πλούσια σε σάκχαρα και λίπη. «Το άγχος και το στρες είναι δύο καταστάσεις που επαναλαμβάνονται συχνά στις διαβουλεύσεις μας. Τα οικονομικά και εργασιακά προβλήματα οδηγούν στην αναζήτηση της ευτυχίας στα τρόφιμα και ιδιαίτερα στα γλυκά, τα οποία μετριάζουν την αναταραχή», αναφέρει ο Rubén Bravo, διευθυντής του Τμήματος Διατροφής του Ευρωπαϊκού Ιατρικού Ινστιτούτου για την Παχυσαρκία (IMEO).