16 Οκτώβρη, Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής 2020 και δεν μπορούμε να μην της δώσουμε σημασία, για πολλούς λόγους φυσικά. Η μέρα αυτή γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου την ημερομηνία ίδρυσης το 1945 του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ.

Θέμα του φετινού εορτασμού (2020): «Μαζί στην Καλλιέργεια, στην Διατροφή, στην Βιωσιμότητα: Οι Δράσεις μας είναι το Μέλλον μας».

Η παγκόσμια κρίση για την υγεία, με την COVID-19 να πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους σ’ όλο τον κόσμο, ήταν η ώρα να σκεφτούμε πράγματα που πραγματικά αγαπάμε και τις πιο βασικές μας ανάγκες. Αυτοί οι αβέβαιοι καιροί έκαναν πολλούς από εμάς να εκτιμήσουμε παραπάνω ένα πράγμα που κάποιοι θεωρούν δεδομένο, το φαγητό.

Η διατήρηση της πρόσβασης σε ασφαλή και θρεπτικά τρόφιμα είναι και θα συνεχίσει να αποτελεί ουσιαστικό μέρος της αντίδρασης στην πανδημία COVID-19, ιδίως για φτωχές και ευάλωτες κοινότητες, που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία και τις οικονομικές καταστροφές, ενώ πρέπει να θυμόμαστε σε αυτούς τους καιρούς πανδημίας πως η ισορροπημένη διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την προστασία από τον κορονοϊό, αφού έχει άμεση σχέση με το ανοσοποιητικό.

Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής 2020 μας καλεί να βοηθήσουμε όλους τους πληθυσμούς και ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους να ανακάμψουν από τον υποσιτισμό. Φυσικά και κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο και απλό, αφού πρέπει να εξασφαλιστούν προσιτές, βιώσιμες και ισορροπημένες μορφές διατροφής για όλους και αξιοπρεπή διαβίωση για τους εργαζόμενους στο σύστημα τροφίμων.

Τι μπορείς να κάνεις εσύ;

Κάνε την διαφορά και προτίμησε να μην είσαι ένας απλός καταναλωτής. Σύμβαλλε κι εσύ στα πιο βιώσιμα συστήματα τροφίμων, κάνοντας υγιεινές επιλογές στη διατροφή σου και αποκτώντας καθημερινές συνήθειες που όχι απλά θα σε κάνουν να βοηθήσεις σημαντικά τα συστήματα τροφίμων, αλλά και θα σε βοηθήσουν να κάνεις την υγιεινή διατροφή τρόπο ζωής.

Πώς θα υιοθετήσεις μια ισορροπημένη διατροφή; Τα tips που χρειάζεσαι!

Επίλεξε διαφορετικά, υγιεινά τρόφιμα

Μια υγιεινή διατροφή συμβάλλει σε μια υγιή ζωή και πόσο μάλλον όταν περιέχει και ποικιλία. Όταν επιλέγεις να τρως διαφορετικά τρόφιμα, ενθαρρύνεις την παραγωγή μιας ποικιλίας τροφίμων. Αυτό δεν είναι μόνο πιο υγιές για το σώμα σου, αλλά πιο υγιές και για το περιβάλλον, διότι ευνοεί τη βιοποικιλότητα!

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής 2020
Pexels

Προτίμησε τα τοπικά προϊόντα

Έχεις σκεφτεί πόση αξία έχουν τα προϊόντα που καλλιεργούνται από τοπικούς παραγωγούς; Αν όχι, τότε να σου πούμε ότι έχουν πολύ μεγάλη αξία. Επίσης, με αυτόν τον τρόπο βοηθάς τους μικροκαλλιεργητές, την τοπική οικονομία, αλλά και την υγεία σου, αφού αυτά τα προϊόντα συνήθως είναι λιγότερο επεξεργασμένα έως και καθόλου σε σχέση με αυτά που αγοράζεις από το σούπερ μάρκετ.

Βάλε στη διατροφή σου τα εποχικά προϊόντα

Οι λόγοι για να το κάνεις; Πολλοί! Τα εποχικά προϊόντα είναι πιο γευστικά, λιγότερο επεξεργασμένα, πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, ενώ τα αγαπά και η τσέπη σου, αφού είναι πιο οικονομικά.

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής 2020
Toa Heftiba/ Unsplash

Καλλιέργησε τα δικά σου προϊόντα

Αν έχεις δικό σου κήπο, τότε μην χάνεις ευκαιρία και καλλιέργησε τα δικά σου φρούτα, λαχανικά και βότανα. Θα εκτιμήσεις περισσότερο και τον κόπο που κάνουν όσοι καλλιεργούν προϊόντα, ενώ θα βελτιώσεις σημαντικά και τη διατροφή σου. Τι καλύτερο από το να τρως τις ντομάτες που εσύ έχεις καλλιεργήσει κι έχεις μαζέψει με τα χεράκια σου;!

Σεβάσου τα τρόφιμα και μην τα πετάς

Αποθήκευσε το φαγητό που δεν έχει καταναλωθεί μες τη μέρα και μην προτιμήσεις να το πετάξεις στα σκουπίδια. Είναι μια τακτική που πρέπει να αποφεύγεις, μειώνοντας τη σπατάλη του φαγητού.

Επηρέασε θετικά τους γύρω σου

Είτε μέσω των social media είτε όχι, γίνε κι εσύ παράδειγμα προς μίμηση, επηρεάζοντας θετικά τους γύρω σου. Αν η δική σου διατροφή είναι υγιεινή και ισορροπημένη, τότε ίσως να γίνει και ενός φίλου σου ή ενός ακόμα ατόμου από την οικογένειά σου κι αν το καταφέρεις, τότε να είσαι περήφανος γι’ αυτό!

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής 2020
Pexels

Άφησε το δικό σου στίγμα, αποκτώντας μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News