Πώς να καταφέρεις αυτή τη φορά τη δέσμευση στη γυμναστική και να το κάνεις να πετύχει; Πόσες φορές δεν έχεις γραφτεί γυμναστήριο και τα παράτησες την δεύτερη εβδομάδα; Πόσες φορές είπες θα σηκωθώ να κάνω μισή ώρα περπάτημα αλλά και πάλι κάτι άλλο πιο σημαντικό σε απασχόλησε και τελικά δεν βγήκες. Πόσες φορές στρώθηκες μπροστά από την τηλεόραση να κάνεις ποδήλατο ή διάδρομο και για μια μικρή δικαιολογία τα παράτησες; Και εγώ μαζί σου, έτσι ήμουν πάντα και η αλήθεια είναι ότι πάντα θα βρω κάτι πιο διασκεδαστικό να κάνω. Όμως τις φορές που έμεινα συνεπής σε ένα πρόγραμμα αθλητικό, αυτό έδωσε πάντα αποτελέσματα και στο σώμα αλλά και στη διάθεσή μου. Η γυμναστική δεν είναι αυτό που θα επιλέξουμε με χαρά από μόνοι μας συνήθως, ειδικά αν δεν το έχουμε μάθει σε αυτό το lifestyle από παιδιά.

Πώς επιτυγχάνεται η δέσμευση στη γυμναστική;

Φαντάζομαι και εσύ έχεις βιώσει το να πας μπουχτισμένη από το νούμερο που είδες στη ζυγαριά μετά τις γιορτές στο γυμναστήριο και να κλείνεις το ετήσιο πρόγραμμα, γιατί προφανώς αυτό συμφέρει από οικονομικής πλευράς, να πηγαίνεις με τα καινούρια σου σπορτέξ, φόρμες και αξεσουάρ όλο ενθουσιασμό και με το που πιαστείς να τα παρατήσεις και να συνεχίσεις τη ζωή σου κανονικά με την κάρτα του γυμναστηρίου να πιάνει αράχνες στο συρτάρι.

Όλοι το έχουμε κάνει και όλοι έχουμε πει μεγάλες κουβέντες και υποσχέσεις όταν είμαστε πάνω στη ζυγαριά, μη νιώθεις άσχημα. Το θέμα είναι όμως άλλο. Η γυμναστική μας κάνει καλό! Είναι μια αλήθεια που έχει αποδειχθεί σε μελέτες που έχουν κάνει επιστήμονες. Εκτός από το σώμα σου που θα σε ευχαριστεί για αυτό το καλό που του κάνεις, το ίδιο θα κάνει και η ψυχική σου υγεία, αφού όπως είναι γνωστό, κατά τη διάρκεια της άσκησης εκκρίνονται οι ορμόνες της χαράς και της ευεξίας οι ενδορφίνες.

Δεν είμαστε πλασμένοι για να καθόμαστε 8 ώρες σε μια καρέκλα γραφείου και άλλες 5 σε ένα καναπέ και να βλέπουμε τηλεόραση. Ο άνθρωπος τον σπηλαίων καθημερινά πάλευε για την επιβίωσή του, έτρεχε να σωθεί από τα άγρια θηρία αλλά και να κυνηγήσει για να φάει και να επιβιώσει. Ο σύγχρονος άνθρωπος ευτυχώς πια δεν έχει να αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις, έχει όμως να αντιμετωπίσει έναν παράλογο εργοδότη που μπορεί να τον φέρνει στα πρόθυρα του burnout και έναν ακόμα πιο παράλογο πελάτη που θεωρεί ότι έχει πάντα δίκιο.

Με κάποιον τρόπο πρέπει να ξεσπάσει ο οργανισμός από όλη αυτή πίεση. Δηλαδή αφήνοντας έξω εντελώς το αισθητικό κομμάτι και το κομμάτι του σώματος, κάνοντας τη γυμναστική που σου αρέσει βοηθάς και το πνεύμα σου να αποφορτιστεί από όλες τις προκλήσεις που έχεις να βιώσεις κάθε μέρα.

tips για την πρωινή γυμναστική
Pexels/Karolina Grabowska

Προγραμμάτισέ το

Ό,τι δεν είναι στo ημερολόγιό μου απλά δε θα το κάνω. Αν την Κυριακή το βράδυ που θα κάτσω να φτιάξω το πρόγραμμα της εβδομάδας, δεν έχω προβλέψει ποιες ώρες θα μπλοκάρω μέσα στην εβδομάδα για την άσκηση, απλώς δεν θα προκύψουν ποτέ αυτές οι ώρες για να γυμναστώ. Δεν θα πω ξαφνικά «Α να το γυμναστήριο ας μπω να γυμναστώ», χρειάζεται να έχω προγραμματίσει και την επίσκεψή μου στο γυμναστήριο και για λόγους προφύλαξης από τον covid αλλά για να δεσμευτείς.

Αν ξέρεις για παράδειγμα ότι: Εγώ ξεκινάω τη μέρα μου κάνοντας μια ώρα γυμναστική ή μετά τη δουλειά μου, θα πάρω τα ρούχα του γυμναστηρίου για να κάνω την άσκησή μου, τίποτα δεν θα σε αποτρέψει από το να κάνεις αυτή την κίνηση.

Χτίσε μια νέα συνήθεια

Για να καθιερωθεί μια νέα συνήθεια πρέπει να αντικατασταθεί με κάποια άλλη. Έτσι λειτουργεί ο εγκέφαλος. Δηλαδή μπορεί εσύ το πρωί να είχες το κινητό ανά χείρας και να σκρόλαρες για μισή ώρα χωρίς σταματημό. Αν αφήσεις το κινητό και βάλεις τα ρούχα σου κατευθείαν και βάλεις αυτή την νέα συνήθεια ως νέο σήμα και όχι το κινητό, θα καθιερωθεί σιγά σιγά και η δέσμευση στη γυμναστική θα γίνει αυτόματη διαδικασία.

Τώρα θα μου πεις, όταν πιάνω το κινητό μου, νιώθω απόλαυση, δεν μπορώ να σταματήσω και θέλω να το κάνω ενώ γυμναστική δεν θέλω. Ναι! Πάλι οι ορμόνες είναι πίσω από αυτό, δηλαδή, η ντοπαμίνη είναι υπεύθυνη για αυτό το κόλλημα που έχουμε με το κινητό. Ενώ οι ενδορφίνες πρέπει να γυμναστείς για να κάνουν το θαύμα τους. Εδώ πρέπει να δεις την μεγάλη εικόνα. Μισή ώρα σκρολάρισμα, είναι απλώς μισή ώρα χαμένη από τη ζωή σου και πρόσκαιρη απόλαυση, ενώ η γυμναστική έχει μακροπρόθεσμα, αδιαμφισβήτητα οφέλη.

Μαμά και γυμναστική: Πώς να χτίσω τη συνήθεια της άσκησης και πώς να βρω τον χρόνο;

  • Έχε τα ρούχα και τα παπούτσια έτοιμα στην καρέκλα και βάλε το κινητό μέσα στην τσάντα για την πραγματική χρήση του και όχι για χάζεμα στο Internet (μπορείς να σε επιβραβεύσεις στο διάδρομο αν θες βλέποντας βιντεάκια ή χαζεύοντας στα social αφού έχεις κάνει αυτό που έχεις δεσμευτεί να κάνεις.
  • Βρες έναν buddy και γραφτείτε μαζί γυμναστήριο. Σε κάποιους ανθρώπους πιάνει αυτό, μέχρι να καθιερωθεί η συνήθεια.
  • Μην πάρεις αυτές τις πολύ φθηνές συνδρομές που κυκλοφορούν στα γυμναστήρια. Να δώσεις 50 ή 60 ευρώ για ένα χρόνο ξέρεις ότι δεν είναι ικανά να σε κάνουν να δεσμευτείς. Πλήρωσε ένα γυμναστήριο που ξέρεις ότι το κόστος του είναι μεγάλο και θα σε πονέσει αν δεν πας τις 3 ή 4 φορές την εβδομάδα. Τα χρήματά μας έχουν αξία και δεν θέλουμε και δεν μπορούμε να τα πετάμε έτσι τσάμπα. Αυτό θα είναι το μεγαλύτερο δώρο που θα κάνεις στον εαυτό σου και στο λέω εγγυημένα. Επίσης αυτά τα γυμναστήρια, έχουν προγράμματα, σχεδόν personal που ανάλογα με την ώρα που θα πας μπορεί να κάνεις ακόμα και δύο ή τρία ακόμα άτομα, οπότε θα είναι σχεδόν ραμμένο πάνω σου το πρόγραμμα που θα κάνεις, βασισμένο στις ανάγκες σου.
  • Αν δεν έχεις λεφτά για γυμναστήριο και θες να ξεκινήσεις τρέξιμο, ζήτα τη βοήθεια κάποιου trainer. Θα βρεις εκεί έξω πολλούς αξιόλογους ανθρώπους που μπορούν να σου βγάλουν πρόγραμμα ακόμα και εξ αποστάσεως για να ρίξεις το κόστος και θα σε κατευθύνουν ώστε να έχεις τα καλύτερα αποτελέσματα.
  • Το βασικό που θες είναι τουλάχιστον στην αρχή να έχεις κάποιον να δίνεις λόγο, μέχρι να γίνει συνήθεια.

Το Κλικ

Η δέσμευση στη γυμναστική έχει να κάνει μόνο με μια μαγική λέξη και αυτή δεν είναι άλλη από το Κλικ! Μόλις γίνει το κλίκ, δεν θα μπορέσει τίποτα να σε σταματήσει από αυτό! Καλή αρχή και καλή επιτυχία στη νέα σου συνήθεια.

2 βιβλία που θα σε κάνουν να θες να αθληθείς σήμερα κιόλας!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News