Μια επίδειξη μόδας με μοντέλα μετανάστες πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης 16/12 στην πρωτεύουσα της Βοσνίας, το Σεράγεβο, παρουσιάζοντας ένα brand που δημιουργήθηκε από μετανάστες από κέντρα υποδοχής στη βαλκανική χώρα και έναν Βόσνιο σχεδιαστή. Το brand αυτό δημιουργήθηκε με στόχο να προωθήσει την ενσωμάτωση ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να ξεφύγουν από τον πόλεμο, τη βία ή τη φτώχεια.

Το νέο fashion film του Alexander McQueen αποδεικνύει πώς το όραμα της νεολαίας θα σώσει τον κόσμο

Μετανάστες στην Βοσνία γίνονται μοντέλα και κάνουν πασαρέλα

Υπενθυμίζουμε ότι η Βοσνία φιλοξενεί περίπου 4.000 ανθρώπους που παραμένουν εγκλωβισμένοι στη βαλκανική χώρα ενώ αναζητούν τρόπους να κινηθούν προς τη Δυτική Ευρώπη. Με αυτόν τον τρόπο, μερικοί μετανάστες στη Βοσνία κατάφεραν να ξεφύγουν από τις δυσκολίες της καθημερινότητάς τους για την αίγλη του κόσμου της μόδας.

«Ήθελα να νιώθουν σαν κανονικοί άνθρωποι», είπε η σχεδιάστρια Aleksandra Lovric. «Όλοι είναι σε έναν δύσκολο δρόμο, κουβαλούν βαριά συναισθήματα και πάντα κάτι καλό γεννιέται από τέτοια συναισθήματα». Με το όνομα «No Nation Fashion», το brand που δημιουργήθηκε από μετανάστες ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο, μέσω ενός έργου ραπτικής για μετανάστες σε ορισμένα από τα κέντρα υποδοχής, οι οποίοι αρχικά κατασκεύαζαν επαναχρησιμοποιήσιμες μάσκες προσώπου για τον κορονοϊό.

Υποστηριζόμενοι από διεθνείς οργανισμούς στη Βοσνία και με τη βοήθεια της Βόσνιας σχεδιάστριας, οι μετανάστες άρχισαν να δημιουργούν ρούχα και αξεσουάρ «φτιαγμένα από ανθρώπους εν κινήσει». Στην επίδειξη μόδας, οι μετανάστες έγιναν μοντέλα και βγήκαν στην πασαρέλα με σχέδια που προορίζονταν να συμβολίσουν διάφορα στάδια του ταξιδιού τους – τον «νομαδικό» δρόμο μακριά από το σπίτι και τη διέλευση σε νέες ζωές και σε νέες χώρες.

Το πάνελ στο παρασκήνιο έγραφε «Είμαστε δυνατοί» και «Χαμογελάμε». Οι διοργανωτές είπαν ότι σχεδιάζουν να επεκτείνουν το έργο σε περισσότερα κέντρα υποδοχής και να δημιουργήσουν συνεργασία με τεχνικές σχολές και πανεπιστήμια στη Βοσνία.

24 ώρες, 1.440 λεπτά ή 86.400 δευτερόλεπτα – Η Vogue Portugal σε καλεί να ζήσεις κάθε λεπτό

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News