6 απ΄ τα μεγαλύτερα μουσεία του Παρισιού συνεργάζονται για πρώτη φορά προκειμένου να τιμήσουν τα 60 χρόνια Yves Saint Laurent.

Πριν 60 χρόνια (29 Ιανουαρίου 1962) παρουσιάστηκε η πρώτη haute couture συλλογή του Yves Saint Laurent και με αφορμή αυτή την επέτειο γίνεται ένα μοναδικό πρότζεκτ, με τη συμμετοχή μουσείων του Παρισιού.

Το πρότζεκτ αφορά μια έκθεση που εξερευνά τα έργα του κι έχει στόχο να ανακαλύψει πώς ο διάσημος σχεδιαστής εμπνεύστηκε για τις συλλογές του από μερικούς απ’ τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα.

«Πιστεύω πως το έργο ενός σχεδιαστή υψηλής μόδας είναι πολύ παρόμοιο με αυτό ενός καλλιτέχνη. Βασικά, συνεχώς βρίσκω έμπνευση στο έργο σύγχρονων καλλιτεχνών: του Πικάσο, του Ματίς, του Μοντριάν», είχε δηλώσει ο μεγάλος σχεδιαστής.

Η κριτικός τέχνης Mouna Mekouar είναι η επιμελήτρια της συλλογής και τα μουσεία που συμμετέχουν είναι τα εξής: Pompidou, Λούβρο, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Παρισιού, το Μουσείο Ορσέ, το Μουσείο Πικάσο και το Μουσείο Yves Saint Laurent.

Η Mekouar σε δηλώσεις της είπε:

Είναι η πρώτη φορά που αυτά τα μουσεία δουλεύουν όλα μαζί σε ένα project. Ο Saint Laurent εμπνεόταν έντονα από την τέχνη και αυτή η συλλογή δείχνει τον διάλογο ανάμεσα στο έργο του και στα εκθέματα του κάθε μουσείου. Δεν θέλαμε να βάλουμε απλώς τα ρούχα μέσα σε ένα δωμάτιο -θέλαμε να βρίσκονται ανάμεσα στα μόνιμα εκθέματα. Είναι σαν ένα πολιτιστικό αρχιπέλαγος

Το κάθε μουσείο δίνει έμφαση σε μια συγκεκριμένη πτυχή του έργου του Yves Saint Laurent:

  • Το Μουσείο του Λούβρου θα παρουσιάσει μερικά απ’ τα καλύτερά του ενδύματα
  • Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Παρισιού θα εκθέσει δημιουργίες του επηρεασμένες από τους καλλιτέχνες Pierre Bonnard και Raoul Dufy
  • Το Μουσείο Ορσέ θα δείξει βραδινές δημιουργίες που είχαν φτιαχτεί ειδικά για τον χορό Proust
  • Στο Pompidou, οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν τον Yves Saint Laurent ως έναν δημιουργικό καλλιτέχνη εναρμονισμένο πλήρως με την εποχή του
  • Ο Πικάσο, ο οποίος κατέχει ξεχωριστή θέση στο έργο του σχεδιαστή, παρουσιάζεται στο Εθνικό Μουσείο Πικάσο-Παρίσι
  • Στο μουσείο Yves Saint Laurent θα μπορούμε να παρακολουθήσουμε την παραγωγική διαδικασία δημιουργίας καθενός από τα ρούχα του σχεδιαστή.

Συνολικά θα εκτεθούν 50 δημιουργίες Saint Laurent περίπου 300 σχέδια.

Abuse Is Not Love: Μια πρωτοβουλία του οίκου Yves Saint Laurent Beauty που ελπίζει στην αλλαγή

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News