Η βρετανική Vogue χαιρετά μια νέα εποχή που επικεντρώνεται την αφρικανική μόδα. Το τεύχος Φεβρουαρίου του περιοδικού περιλαμβάνει εννέα μοντέλα αφρικανικής κληρονομιάς στο εξώφυλλό του, ανάμεσά τους και η Adut Akech!

Οι «Supers» του Peter Lindbergh από το 1990, ο οποίος εισήγαγε τον κόσμο στην ιδέα του σούπερ μόντελ, αποτελεί μια πρόκληση για την παραδοσιακά λευκή βιομηχανία της μόδας, η οποία, από τη δολοφονία του George Floyd, δέχεται πιέσεις να αλλάξει και γίνεται πιο περιεκτική.

Η βρετανική Vogue αγκαλιάζει την αφρικανική κληρονομιά και γράφει ιστορία

Υπήρξε διαφάνεια σχετικά με τις διακρίσεις σε έντυπα μόδας και το φυλετικό προφίλ στα καταστήματα, ενώ η διαφορετικότητα στην πασαρέλα έχει αυξηθεί. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση διαφορετικότητας του Fashion Spot, το 43% των μοντέλων που περπάτησαν κατά τη διάρκεια των επιδείξεων φθινοπώρου/χειμώνα του 2021 ήταν έγχρωμες γυναίκες.

Γράφει ιστορία η Rihanna στη βρετανική Vogue | Photos- Video

«Ξέρω ότι υπάρχουν τόσα πολλά μαύρα κορίτσια που θα κοιτάξουν αυτό το εξώφυλλο και θα νιώσουν κάτι. Ελπίζω να σε κάνει να αισθάνεσαι ότι σε βλέπεις, σε ακούς, ελπίζω να σε κάνει να χαρείς όπως και εγώ», έγραψε η Nyagua Ruea , ένα από τα μοντέλα που εμφανίζεται στο περιοδικό.

Οι Ruea και Akech παρουσιάζονται μαζί με τις Anok Yai, Majesty Amare, Amar Akway, Janet Jumbo, Maty Fall, Abény Nhial και Akon Changkou.

Ο αρχισυντάκτης της βρετανικής Vogue,  Edward Enninful, είπε ότι η φωτογραφία ήταν μια σημαντική δήλωση κατά του μάρτυρα. «Δεν ανακατεύονταν πλέον μόνο ένα ή δύο κορίτσια με σκουρόχρωμο δέρμα στα παρασκήνια, αλλά ένας μεγάλος αριθμός κορυφαίων μοντέλων πήρε μια ουσιαστική και ίση θέση ανάμεσα στις πιο επιτυχημένες γυναίκες που εργάζονται στον χώρο της μόδας σήμερα. Σημαίνει τόσα πολλά για μένα να το βλέπω να συμβαίνει», δήλωσε.

Το «Macarena» δεν θα ξεπεραστεί ποτέ! Δες τη νέα του version κι ετοιμάσου να χορέψεις φορώντας ρούχα απ’ το 2000

Ο φωτογράφος του εξωφύλλου, Rafael Pavarotti, το αποκάλεσε «γιορτή των γυναικών, της μητριαρχίας και της ομορφιάς των μαύρων γυναικών».

Το εξώφυλλο αντιπροσωπεύει μια πρόκληση για το ιστορικό ευρωκεντρικό βλέμμα της μόδας, το οποίο εδώ και καιρό έχει βλέπει στερεοτυπικά την Αφρική ως μια ήπειρο που έχει ανάγκη από φιλανθρωπία και στερείται δημιουργικής αυτονομίας.

Πέρυσι το μοντέλο Naomi Campbell τόνισε τις οπισθοδρομικές στάσεις απέναντι στην αφρικανική μόδα. «Υπήρχε, στο παρελθόν, λανθασμένη αντίληψη για την ήπειρο και τη δημιουργικότητα που προέρχεται από αυτήν», είπε στον Observer. «Αυτή τη στιγμή, όλοι το καταλαβαίνουν… αλλά δεν θέλουμε να θεωρείται η αφρικανική τάση».

24 ώρες, 1.440 λεπτά ή 86.400 δευτερόλεπτα – Η Vogue Portugal σε καλεί να ζήσεις κάθε λεπτό

Ο Enninful είπε ότι το εξώφυλλο ήταν ένα ακόμη βήμα προς τα εμπρός για την αλλαγή αυτών των ξεπερασμένων στάσεων. «Η άνοδος της αφρικανικής εκπροσώπησης στο μόντελινγκ δεν αφορά μόνο τον συμβολισμό, ούτε καν τα απλά πρότυπα ομορφιάς», έγραψε. «Πρόκειται για το υψόμετρο μιας ηπείρου. Έχει να κάνει με τα οικονομικά, την πρόσβαση, τον πολιτισμό, την προοπτική, τη διαφορά και το θαύμα».

Η επαναξιολόγηση της συνεισφοράς της ηπείρου στη βιομηχανία συνεχίζεται τον Ιούνιο με μια έκθεση στο Μουσείο Victoria and Albert, η οποία θα παρουσιάσει το έργο των πρωτοπόρων σχεδιαστών Kofi Ansah και Folashade “Shade” Thomas-Fahm.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News