Οι άνθρωποι διαφέρουν και οι μαμάδες δεν αποτελούν εξαίρεση. Ορισμένες μαμάδες ταιριάζουν απόλυτα με τα παιδιά τους και άλλες ίσως όχι. Σε κάθε περίπτωση κάθε μαμά είναι μοναδική και την αγαπάμε άνευ όρων. Οι διαφορετικοί τύποι σχέσεων μαμάς-κόρης και πώς επηρεάζουν το παιδί.

Η σχέση μαμάς και κόρης είναι μοναδική, ιδιαίτερη και πολύ δυνατή. Κι αυτή η σχέση επηρεάζει στην πορεία τη ζωή του παιδιού ενώ μπορεί να διαμορφώνει κι έναν συγκεκριμένο χαρακτήρα.

Υπάρχουν μαμάδες που είναι κολλητές με τις κόρες κι άλλες που φαινομενικά έχουν μια πιο απόμακρη σχέση.

Οι διαφορετικοί τύποι σχέσεων μαμάς-κόρης

Αδερφές

Στην περίπτωση αυτή, η μητέρα και η κόρη είναι απόλυτα ίσες και συμπεριφέρονται περισσότερο σαν αδερφές. Μπορεί ακόμη και να ανταγωνίζονται μεταξύ τους ενώ μπορεί να συμβεί και μια αντιστροφή ρόλων. Δηλαδή, πολλές φορές η κόρη αναλαμβάνει τον υποστηρικτικό ρόλο και γίνεται η μητέρα στη μητέρα της, είναι υπεύθυνη και τη φροντίζει.

Πώς επηρεάζει την κόρη: Γίνεται πιο υπεύθυνη με αρχηγικές ικανότητες. Εκτιμά τα όρια μεταξύ των ανθρώπων αλλά την ίδια στιγμή μπορεί να νιώσει συναισθηματικά παραμελημένη και να φοβάται την απόρριψη.

τύποι σχέσεων μαμάς-κόρης

Pixabay

Κολλητές

Αυτή η σχέση έχει χτιστεί στην εμπιστοσύνη και η κόρη τρέχει πάντα στη μαμά της για να εκφράσει τις σκέψεις και τους προβληματισμούς της. Η μαμά εμπλέκεται αρκετά στη ζωή της κόρης της και την υποστηρίζει, πάντα ξέρει τι να πει και να γίνει η καλύτερή της φίλη, η ψυχολόγος της, σύμβουλος αγάπης αλλά και η παρέα της για τα ψώνια.

Πώς επηρεάζει την κόρη: Μια κόρη με μια τέτοια σχέση με τη μαμά της δεν φοβάται να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις και τα πάρει ρίσκα. Νιώθει ότι την αγαπούν και την καταλαβαίνουν, ενώ δεν φοβάται την απόρριψη.

Ξένες

Αν προτιμάς η μαμά σου να βρίσκεται έξω από τη ζωή σου και είναι η τελευταία που μαθαίνει όσα σου συμβαίνουν, τότε ανήκετε σε αυτόν τον τύπο σχέσης.

Δεν εμπλέκονται η μια στη ζωή της άλλης, δεν μοιράζονται προβληματισμούς και σκέψεις και πολλές φορές δεν γνωρίζουν καλά-καλά η μια την άλλη.

Πώς επηρεάζει την κόρη: Είναι πιο πιθανό να εμφανίσει κατάθλιψη, άγχος και είναι πιθανότερο να έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση. Επιπλέον, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μια απογοητευτική σχέση με τον σύντροφό της αργότερα στη ζωή. Την ίδια στιγμή, το κορίτσι μεγαλώνει και γίνεται πιο υπεύθυνο και ανεξάρτητο, αφού πάντα λύνει μόνη της τα προβλήματά της.

Διαφωνία και υποτίμηση

Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν μια μαμά υποτιμά τα επιτεύγματα της κόρης της ή απλώς τα αγνοεί.

Είναι μια περίπτωση όπου η μητέρα είναι δύσκολο να εντυπωσιάσει και όπου ποτέ δεν λέει ότι είναι υπερήφανη για την κόρη της, είτε είναι εντελώς απαθής είτε προσπαθεί να κάνει την κόρη της να προσπαθήσει ακόμα πιο πολύ για να φτάσει αυτό που δεν είναι εφικτό.

Πώς επηρεάζει την κόρη: Μια κόρη που έχει μεγαλώσει σε μια τέτοιου είδους σχέση, αμφιβάλλει διαρκώς για τον εαυτό της,νιώθει ανάξια προσοχής. Και ταυτόχρονα επιθυμεί απεγνωσμένα την αγάπη και την αναγνώριση.

τύποι σχέσεων μαμάς-κόρης

Αυταρχική μαμά

Αυτή είναι μια περίπτωση που συνεπάγεται με μια μαμά που προσπαθεί να υπερ-ελέγξει την κόρη της καθώς είναι βέβαιη πως χωρίς την καθοδήγησή της θα αποτύχει. Δεν της δίνει ποτέ την επιλογή, ούτε εκτιμά τις απόψεις της.

Είναι πολύ απαιτητική ενώ την ίδια στιγμή λέει πως όλα τα κάνει για το καλό της.

Πώς επηρεάζει την κόρη: Η κόρη σε μια τέτοια σχέση κρίνει υπερβολικά και πολύ τον εαυτό της, έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση και τείνει να υποτιμά τις δικές της απόψεις, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη. Απ΄την άλλη γίνεται πολύ υπεύθυνη.

Η cheerleader

Σε αυτήν την περίπτωση, η μαμά είναι η καλύτερη cheeleader της κόρης της και θέλει να ζήσει τα πάντα. Εμπλέκεται πολύ στη ζωή της και θέλει να είναι μέρος της, ενώ δεν δέχεται τα υγιή όρια που πρέπει να έχει η σχέση τους.

Ζει για τα κατορθώματα της κόρης της, είναι υποστηρικτική αλλά και απαιτητική. Συχνά θέλει η κόρη της να πραγματοποιήσει τα δικά της όνειρα και να ζήσει όσα δεν έζησε εκείνη.

Πώς επηρεάζει την κόρη: Η κόρη μπορεί να χάνει την αίσθηση του εαυτού της και να εξαρτάται πολύ από άλλους ανθρώπους. Νιώθει ότι πάντα χρειάζεται κάποιον στο πλευρό της και ότι δεν είναι ικανή να πάρει μια απόφαση μόνη της.

Διαβάστε επίσης:

Λάθη που κάνουν όλες οι νέες μαμάδες και μερικά είναι επικίνδυνα!

Photo: Pexels