Το καλοκαίρι, είναι η αγαπημένη εποχή των παιδιών. Κλείνουν τα σχολεία και κάνουν τις διακοπές τους, τα μπάνια τους στη θάλασσα και γενικά ασχολούνται με πράγματα που δεν κάνουν πολύ, κατά τη διάρκεια της σχολικής σεζόν. Ένα από αυτά είναι και η παρακολούθηση τηλεόρασης, που δεν είναι και πολύ καλό. Πώς ξεκολλάμε τα παιδιά από την τηλεόραση; 

Η τηλεόραση, αναμφίβολα, είναι από τις πιο συνηθισμένες καλοκαιρινές ασχολίες των παιδιών. Λίγο τα παιδικά προγράμματα το πρωί, λίγο το μεσημέρι που ξαπλώνουν και βλέπουν τηλεόραση, λίγο και το βράδυ πριν κοιμηθούν, οι ώρες μαζεύονται! Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να βρεις, ωραίους τρόπους για να ξεκολλήσεις τα παιδιά από την τηλεόραση.

Πώς ξεκολλάμε τα παιδιά από την τηλεόραση;

1. Βγάλε τα παιδιά έξω

Οι μελέτες δείχνουν με συνέπεια ότι ο χρόνος που ξοδεύεται έξω σχετίζεται έντονα τόσο με τη σωματική όσο και με την ψυχική υγεία. Αυτό το αποτέλεσμα πιθανότατα οφείλεται στο ότι τα παιδιά είναι πιο σωματικά ενεργά σε εξωτερικούς χώρους. Αυτό είναι ένα αποτελεσματικός τρόπος για να φύγουν τα παιδιά μπροστά από την οθόνη.

2. Δοκίμασε να τα γράψεις σε κατασκήνωση

Οι καλοκαιρινές κατασκηνώσεις είναι δημοφιλείς παγκοσμίως. Εκτιμάται ότι στις ΗΠΑ, πάνω από 14 εκατομμύρια παιδιά πηγαίνουν σε θερινές κατασκηνώσεις. Τα παιδιά που περνούν περισσότερο χρόνο, εκεί, είναι πιο δραστήρια από εκείνα που περνούν περισσότερο χρόνο στο σπίτι κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών.

Περίπου το 80% των αγοριών και το 73% των κοριτσιών που πήγαν σε μια κατασκήνωση πληρούσαν τις καθημερινές συστάσεις σωματικής άσκησης 60 λεπτών την ημέρα.

3. Δραστηριότητα πριν από την ώρα της οθόνης

Επίτρεψε την παρακολούθηση τηλεόρασης μόνο όταν τα παιδιά είναι σωματικά δραστήρια. Στις διακοπές, τα παιδιά περνούν 35 λεπτά περισσότερο κάθε μέρα όντας δραστήρια. Παίζουν, κάνουν δουλειές, κάνουν μπάνιο. Εκμεταλλεύσου αυτό το γεγονός και περιόρισε, με τρόπο, το χρόνο του παιδιού μπροστά στην οθόνη.

4. Σχεδιάστε μαζί την ημέρα

Οργάνωσε το χρόνο για σωματική δραστηριότητα με το παιδί σου. Προσπάθησε στο πρόγραμμα να βάλεις την τηλεόραση όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο γίνεται. Βάλε στο πρόγραμμα μια βόλτα, ένα παιχνίδι, μια δραστηριότητα που μπορείτε να κάνετε μόνο το καλοκαίρι. Έτσι, θα σαι σίγουρος ότι το παιδί σου δεν θα πέφτει με τα μούτρα στην τηλεόραση το καλοκαίρι.

Διάβασε ακόμα:

Τηλεόραση και παιδί: Πόση μπορεί να βλέπει και ποια προγράμματα να προτιμάει;

Photo: Pixabay