Τηλεόραση και παιδί στην καραντίνα πάνε μαζί; Πώς θα περιορίσεις αυτή την κακή συνήθεια του παιδιού σου μες τη μέρα; 

Μήπως αυτές τις μέρες της καραντίνας που έχουν κλείσει και τα σχολεία βλέπει παραπάνω τηλεόραση απ’ όση πρέπει το παιδί σου; Μήπως έχει εθιστεί λίγο ή βλέπει παραπάνω γιατί έχει την αίσθηση ότι είναι διακοπές; Αν συμβαίνει, λοιπόν, κάτι από τα παραπάνω θα πρέπει να την περιορίσεις άμεσα, γιατί το παιδί είναι καλό να βλέπει όσο το δυνατόν λιγότερη τηλεόραση.

Τηλεόραση και παιδί στην καραντίνα: Τι να κάνεις;

Δώσε το σωστό παράδειγμα

Φυσικά και ό,τι κι αν πεις στο παιδί σου, ακόμα κι αν του απαγορεύσεις να βλέπει τηλεόραση δε θα το κάνει αν εσύ συνεχίσεις να βλέπεις συνεχώς. Γι’ αυτό και είναι καλό να δίνεις στο παιδί σου το σωστό παράδειγμα. Για παράδειγμα, όταν γυρνάς στο σπίτι από τη δουλειά ή όταν ξυπνάς το πρωί μην ανοίγεις κατευθείαν την τηλεόραση. Το παιδί πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι αναγκαία και ότι υπάρχουν και καλύτερα πράγματα που μπορεί να κάνει.

Όχι τηλεόραση στο δωμάτιό του

Φυσικά και αν έχεις αγοράσει μία τηλεόραση αποκλειστικά για το δωμάτιο του παιδιού σου θα τη χρησιμοποιήσει. Γι’ αυτό και ειδικά στα μικρά παιδιά δεν πρέπει να υπάρχει τηλεόραση στο υπνοδωμάτιο γιατί έτσι είναι δεδομένο ότι θα βλέπουν.

Θέσε όρια

Ο γονιός οφείλει να θέσει όρια στο παιδί του σχετικά με τη χρήση της τηλεόρασης. Πρέπει να ορίσεις πόση ώρα θα κάθεται μπροστά από την τηλεόραση χωρίς να κάνει κάτι άλλο. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα του επιβάλεις μια τελεσίδικη απόφαση, αλλά θα συζητήσεις μαζί του, θα του εξηγήσεις γιατί δεν μπορεί να βλέπει τηλεόραση όλη μέρα και θα συμφωνήσετε ποιες ώρες θα βλέπει, επιλέγοντας το ίδιο το παιδί το αγαπημένο του πρόγραμμα στην τηλεόραση που δεν θέλει να σταματήσει να βλέπει και επιτρέποντας εσύ συγκεκριμένες ώρες τηλεθέασης την ημέρα.

τηλεόραση και παιδί στην καραντίνα

Pixabay

Να συνεχίσει να διαβάζει

Αν το παιδί σου πηγαίνει σχολείο, το οποίο βέβαια έχει κλείσει, θα είναι καλό να συνεχίσει το διάβασμα, ανάλογα φυσικά και με την ηλικία του. Μεγαλώνοντας το παιδί έχει περισσότερα μαθήματα και περισσότερες υποχρεώσεις για το σχολείο και συνεπώς χρειάζεται περισσότερες ώρες για διάβασμα. Άσχετα με το αν το σχολείο κάνει μαθήματα μέσω υπολογιστή, το παιδί είναι καλό να συνεχίσει να διαβάζει έστω και λίγο, γιατί αν σταματήσει τελείως το διάβασμα θα έχει μεγαλύτερο πρόβλημα όταν ανοίξουν και πάλι τα σχολεία.

Ώθησέ το να ασχοληθεί με κάτι άλλο

Καλή η τηλεόραση, αλλά όχι και για πολύ. Υπάρχουν τόσες δημιουργικές δραστηριότητες για το παιδί στο σπίτι που είναι πολύ πιο ωφέλιμες από το να βλέπει τηλεόραση. Για παράδειγμα, μπορεί να διαβάσει ένα λογοτεχνικό βιβλίο, ανάλογα και με την ηλικία του, να ακούσει μουσική, να φτιάξει ένα παζλ, να ζωγραφίσει και να φτιάξει μια κατασκευή. Φυσικά και μπορείτε να κάνετε και μαζί όμορφα και δημιουργικά πράγματα, όπως να μαγειρέψετε, να παίξετε επιτραπέζια παιχνίδια, να ασχοληθείτε με τον κήπο ή τις γλάστρες σας και να κάνετε ανακύκλωση.

Διάβασε ακόμα:

Και τελικά πόσες ώρες PlayStation είναι too much για ένα παιδί;

Photo: Pexels