Αν έχεις σκεφτεί να υιοθετήσεις ένα παιδί σίγουρα υπάρχουν περισσότερα από ένα πράγματα που θα πρέπει να έχεις κατά νου. Πριν υιοθετήσεις ένα παιδί θα πρέπει να έχεις σκεφτεί ότι στέκεσαι στην πόρτα ενός απερίγραπτου γεγονότος, που πρόκειται να αλλάξει τόσο τη δική σου ζωή όσο και τη δική του.

Η Laura Lamminen, Ph.D., επικεφαλής ψυχολόγος στο Rees-Jones Center for Foster Care Excellence at Children Health στο Ντάλας χαρακτηριστικά έχει πει:

Η υιοθέτηση είναι μια δια βίου δέσμευση έναντι ενός άλλου ατόμου. Οι υποψήφιοι θετοί γονείς θα πρέπει να σταθμίσουν όλα τα θετικά, μαζί με τις προκλήσεις που έρχονται με την υιοθέτηση ενός παιδιού προτού συνεχίσουν

Τι πρέπει να έχεις σκεφτεί πριν υιοθετήσεις ένα παιδί

Η υιοθεσία απαιτεί σοβαρότητα

Καλό είναι πριν προχωρήσεις στην υιοθεσία να έχεις κάνει τρεις ερωτήσεις στον εαυτό σου:

  1. Γιατί θέλω να υιοθετήσω;
  2. Πώς η υιοθέτηση ενός παιδιού θα επηρεάσει την οικογένειά μου;
  3. Είναι το περιβάλλον του σπιτιού ικανό και συναισθηματικά σταθερό ώστε να μπορεί να στηρίξει ένα παιδί;

Αφιέρωσε λίγο χρόνο στο να τις σκεφτείς και να τις απαντήσεις με απόλυτη ειλικρίνεια στον εαυτό σου.

παιχνίδι με τον πατέρα

Δεν είναι όλοι οι γονείς που επιλέγουν να δώσουν το παιδί ανάξιοι

Μία μητέρα μπορεί να προέρχεται από όλα τα κοινωνικά στρώματα, αυτό σημαίνει ότι το μόνο που μπορούμε να υποθέσουμε είναι ότι αποφάσισε ότι το παιδί που έφερε στον κόσμο θα μεγαλώσει καλύτερα κάτω από τη φροντίδα κάποιου άλλου. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να το δεις από έξω αλλά καμιά φορά καλό είναι να μη κρίνουμε την ιστορία κάποιου που δε γνωρίζουμε.

Μην το αντιμετωπίσεις σαν να σώζεις ένα παιδί

Η διάκριση ανάμεσα στο να πιστεύεις ότι σώζεις ένα παιδί σε σχέση με την υιοθέτηση ενός παιδιού είναι σημαντική επειδή έχει να κάνει με το ζήτημα της ευγνωμοσύνης. Κάνεις πολλά πράγματα για το παιδί σου ως γονέας, και πιθανότατα περιμένεις και αξίζεις κάποιο βαθμό εκτίμησης, αλλά δεν πρέπει ποτέ να κάνεις ένα υιοθετημένο παιδί να αισθάνεται σαν να σου χρωστάει που το «έσωσες» από τις προηγούμενες συνθήκες ζωής του.

Οπλίσου με υπομονή και επιμονή

Η διαδικασία υιοθέτησης είναι χρονοβόρα και περίπλοκη και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Η Juli Fraga, Psy.D., ψυχολόγος με έδρα το Σαν Φρανσίσκο που εργάζεται με υιοθετημένους και όπου και η ίδια υιοθετήθηκε χαρακτηριστικά λέει:

Απαιτεί πολύ χρόνο και υπομονή και συναισθηματική και ψυχολογική υποστήριξη

Γνώρισε άλλες οικογένειες που έχουν υιοθετήσει

Η σύνδεση και η συνάντηση με άλλες οικογένειες που έχουν ζήσει τη διαδικασία της υιοθεσίας μπορεί να σου προσφέρει μία πρόσθετη εικόνα για τη διαδικασία και να βοηθήσει στην ομαλοποίηση των εμπειριών που θα προκύψουν και στη δική σου μελλοντική οικογένεια. Υπάρχουν για παράδειγμα οικογένειες που κάνουν συνεδρίες σε οικογενειακή ψυχολόγο προκειμένου να υπάρξει μία πιο ήπια μετάβαση για όλους.

Διάβασε ακόμα:

«Μητέρα γίνεσαι απ’ την καρδιά σου»- Ένα συγκινητικό video για την αξία της υιοθεσίας

Photo: Pexels