Τα λάθη που κάνεις στην ανατροφή του γιου σου!

LIKE US ON FACEBOOK

Η κοινωνία θέτει συγκεκριμένες προσδοκίες για τα αγόρια και τα κορίτσια. Η κοινωνία σε πολλές περιπτώσεις επιβάλλει το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται τα παιδιά διαφορετικού φύλου, ποια χόμπι πρέπει να έχουν, πώς πρέπει να αισθάνονται. Ποια είναι τα λάθη στην ανατροφή του γιου σου;

Στην πραγματικότητα, μερικοί από αυτούς τους κανόνες δεν θα έπρεπε να ισχύουν. Για παράδειγμα, μαθαίνουμε στα αγόρια πως είναι να είναι πραγματικοί κύριοι, αφήνοντας τις δικές τους ανάγκες πίσω. Τους μαθαίνουμε πώς να δείχνουν τη δύναμή τους και πώς να παλεύουν στη ζωή.

Οι ψυχολόγοι μιλούν, όμως, για αρκετά λάθη στην ανατροφή του γιου που πολλοί γονείς κάνουν.

Όταν τον μαθαίνεις σε κάθε περίσταση να πολεμά

Οι ψυχολόγοι λένε ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι δεν είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν εντελώς την επιθετικότητα. Αυτός είναι ένας φυσικός αμυντικός μηχανισμός ο οποίος, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι η μόνη διέξοδος.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να διδάξεις στο παιδί σου πως δεν πρέπει να φοβάται αυτόν που έχει απέναντί του και να λύνει κάθε κατάσταση με τη συζήτηση. Αν δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά, τότε καλύτερα να αποχωρήσει.

λάθη στην ανατροφή του γιου

Pexels

Όταν τον ενθαρρύνεις να δείχνει επιθετικότητα

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μάθεις στο παιδί σου να αντιμετωπίζει μια σύγκρουση με βία. Υπάρχουν γονείς, που έχουν διαφορετική άποψη και ενθαρρύνουν το γιο τους να επιτίθεται σε όποιον του συμπεριφέρεται ακατάλληλα, όπως όταν του παίρνουν ένα παιχνίδι ή τον προσβάλλουν.

Το να υποστηρίζεις τον εαυτό σου, δεν σημαίνει να κάνεις επίθεση. Κι αυτή τη διαφορά μπορείς να την εξηγήσεις στον γιο σου.

Πότε ένα παιδί μπορεί να πετύχει στη ζωή του; Οι έρευνες απαντούν με στοιχεία!

Όταν μαθαίνεις τον γιο σου να μην κλαίει

Αυτή η γονική συμπεριφορά είναι επικίνδυνη για διάφορους λόγους.

  • Αρχικά, περιορίζεις τον γιο σου συναισθηματικά. Αρχίζει να σκέφτεται πως αυτά που νιώθει πραγματικά, θα πρέπει να ξεκινήσει να τα κρύβει.
  • Δημιουργεί μια λάθος εντύπωση για τον εαυτό του και τους άλλους ανθρώπους. «Αν τα αγόρια δεν κλαίνε κι εγώ κλαίω, σημαίνει πως κάτι δεν πάει καλά με μένα».
  • Μη λες στο αγόρι σου “συμπεριφέρεται σαν κορίτσι” γιατί τότε φυτεύουμε στο κεφάλι του παιδιού την ιδέα ότι ένα κορίτσι είναι κατώτερο. Κι αυτό σιγά-σιγά καλλιεργεί τον σεξισμό.

λάθη στην ανατροφή του γιου

Pexels

Όταν τον πιέζεις να φιλήσεις τη γιαγιά ή τον παππού

Σίγουρα η γιαγιά και ο παππούς θέλουν ένα φιλί από τον εγγονό τους και αυτός τους κάνει πολύ χαρούμενους. Αλλά μην πιέζεις το παιδί σου να φιλάει τους παππούδες αν πραγματικά δεν το θέλει. Σκέψου πώς ένιωθες εσύ μικρός όταν σε πίεζαν για αυτές τις εκδηλώσεις αγάπης…

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τους ψυχολόγους αυτή η συμπεριφορά μπορεί να προκαλέσει στο παιδί τη λάθος ιδέα για τον προσωπικό του χώρο…

Διαβάστε επίσης:

Αυτοί είναι οι πιο σωστοί τρόποι για να τιμωρήσεις το παιδί σου

Photo: Unsplash/ Diego Passadori

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved