Σύμφωνα με έρευνες ο αυτισμός είναι δύσκολο να διαγνωστεί πριν απ’ την ηλικία των δύο ετών, ενώ τα συμπτώματα εμφανίζονται συχνά όταν το παιδί είναι μεταξύ 12 και 18 μηνών. Τα πρόωρα σημάδια αυτισμού που ένας γονιός πρέπει να προσέξει.

Κι αυτό γιατί αν τα συμπτώματα εντοπιστούν νωρίς, τότε η εντατική θεραπεία μπορεί πραγματικά να τα αντιστρέψει και να αποκατασταθεί η εγκεφαλική λειτουργία.

Τα πρόωρα σημάδια αυτισμού που ένας γονιός πρέπει να προσέξει

Πριν γίνει ενός έτους

Μπορείς ακόμη και να δεις τα σημάδια του αυτισμού στα μωρά μετά τους πρώτους έξι μήνες. Μερικά από τα σημάδια που χρειάζονται προσοχή είναι:

  • Δεν δίνει σημασία σε νέα πρόσωπα.
  • Δεν ανταποκρίνεται σε πολύ έντονους ήχους.
  • Δεν μπορεί να κρατήσει και δεν πιάνει αντικείμενα.
  • Δεν ανταποκρίνεται στο χαμόγελο του γονέα.
  • Δεν προσπαθεί να προσελκύσει την προσοχή μέσα από κινήσεις του.
  • Δεν έχει κανένα ενδιαφέρον να συμμετέχει σε διαδραστικά παιχνίδια με ανθρώπους.

Δεν δείχνει καμία ενσυναίσθηση

Μπορεί να είναι δύσκολο για ένα παιδί με αυτισμό να δείξει ενσυναίσθηση και συμπάθεια, ή να κατανοήσει την προοπτική ενός άλλου προσώπου με έναν κοινό τρόπο. Εξαιτίας αυτού, μπορεί να φαίνεται αδιάφορο ή εχθρικό.

Δεν ξέρει πώς να αντιδράσει σε μια δύσκολη κατάσταση, θα μπορούσε να γελάσει αν κάποιος τραυματιστεί ή να μη δείξει καμία συγκίνηση στον πόνο ή τη χαρά κάποιου άλλου.

σημάδια αυτισμού

Photo: unsplash/Hal Gatewood

Δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον για τους αγαπημένους του

Ένα παιδί με αυτισμό μπορεί να κρατά μια απόσταση και να μη δημιουργεί συναισθηματικούς δεσμούς με τους γονείς, τα αδέλφια  ή άλλα παιδιά της ίδιας ηλικίας. Τείνει να αποφεύγει την επαφή με τα μάτια και θέλει να μένει μόνο του.

Κι έτσι, αποσυνδέεται συναισθηματικά από τον κόσμο. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει συναισθήματα, αλλά αντ ‘αυτού, σημαίνει απλά ότι δεν ξέρει πώς να τα εκφράσει.

Δυσκολεύεσαι να προσδιορίσεις τα συναισθήματά του

Λόγω των διαφορετικών επιπέδων αυτισμού που υπάρχουν, μερικά παιδιά με τη διαταραχή μπορεί να δείξουν τα συναισθήματά τους με παρόμοιο τρόπο με τα παιδιά της ηλικίας τους (για παράδειγμα, εάν αισθάνονται πόνο, μπορεί να κλάψουν).

Ωστόσο, γενικά δυσκολεύονται να δείξουν τα συναισθήματά τους. Μπορεί επίσης, να φαίνεται ότι ένα παιδί δεν ανταποκρίνεται συναισθηματικά ή ότι οι αντιδράσεις του είναι κάπως υπερβολικές. Για παράδειγμα, μπορεί να θυμώνει πολύ έντονα και γρήγορα και να τον ενοχλεί το παραμικρό.

σημάδια αυτισμού

Photo: unsplash/Kelly Sikkema

Ακολουθεί μια συγκεκριμένη ρουτίνα

Αναπτύσσει συγκεκριμένα και επαναλαμβανόμενα μοτίβα όταν κάνει δραστηριότητες που τον ενδιαφέρουν. Συνήθως, τα πράγματα που το προσελκύουν απαιτούν την πλήρη προσοχή του και μπορεί να περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα εστιάζοντας ή επαναλαμβάνοντας την ίδια λέξη. Του αρέσει να διατηρεί μια καθημερινή ρουτίνα, ώστε να γνωρίζει τι θα συμβεί κάθε μέρα. Οι αλλαγές του φαντάζουν αδιανόητες και τις απορρίπτει.

Μπορεί να κάνει διαρκώς τις ίδιες κινήσεις, να ακολουθεί τις ίδιες συμπεριφορές και δραστηριότητες. Ενώ μπορεί, να παθαίνει κι εμμονή με συγκεκριμένα αντικείμενα τα οποία χρησιμοποιεί ως παιχνίδι. Έχει την τάση να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για συγκεκριμένα θέματα που συνήθως περιλαμβάνουν αριθμούς ή σύμβολα.

Δυσκολεύεται στην ομιλία και την κατανόηση της γλώσσας

Συνήθως τα παιδιά αρχίζουν να μιλούν ή να μιμούνται τους ήχους των ανθρώπων με τους οποίους αλληλεπιδρούν όταν είναι περίπου ενάμισι χρονών. Στην περίπτωση των παιδιών με αυτισμό, αναπτύσσουν γλωσσικές δεξιότητες πολύ αργότερα.

Μπορεί για παράδειγμα, να μιλά με έναν μη φυσιολογικό τόνο φωνής, με έναν περίεργο ρυθμό ή να επαναλαμβάνει λέξεις και φράσεις ξανά και ξανά, χωρίς να θέλει να πει κάτι συγκεκριμένο. Δυσκολεύεται να ξεκινήσει ή να διατηρήσει μια συνομιλία, ενώ μπορεί να μην καταλαβαίνει απλές προτάσεις ή ερωτήσεις. Ίσως δεν έχει και την ικανότητα να κατανοεί το χιούμορ, την ειρωνεία και τον σαρκασμό.

Διαβάστε επίσης:

Μύθοι και αλήθειες για τον αυτισμό

Photo: unsplash/Anna Kolosyuk