Σε μια κοινωνία που η τεχνολογία ανθίζει συνεχώς, είναι πολύ σημαντικό τα νέα παιδιά να μεγαλώνουν με αξίες και γνώσεις πάνω σε διάφορους τομείς, όπως η τέχνη και η ιστορία. Φυσικά, δεν είναι εύκολο να εντάξεις την τέχνη στη ζωή του παιδιού, όμως είναι πολύ σημαντικό να το κάνεις για την καλύτερη ανάπτυξή του. 

Μέσα από την κάθε τέχνη το παιδί διαπαιδαγωγείται, αναπτύσσει τον χαρακτήρα του, σχηματίζει απόψεις και μαθαίνει νέα πράγματα. Όπως καταλαβαίνεις δεν είναι απλά σημαντικό, αλλά απαραίτητο να ασχοληθεί έστω και λίγο το παιδί σου με τις τέχνες.

Πώς θα εντάξεις την τέχνη στη ζωή του παιδιού σου;

Μουσική

Οι γνώσεις των περισσότερων παιδιών σήμερα δεν ξεπερνούν τον Αργυρό και τον Sin Boy. Όχι, δεν κατακρίνω κανέναν, ο καθένας είναι καλός στο είδος του. Όμως, δε θα ήθελες να έχει μια γενική γνώση το παιδί σου πάνω στη μουσική κι όχι μόνο όσα ξέρουν οι σημερινοί νέοι; Λίγη κλασσική μουσική δεν έβλαψε ποτέ κανέναν άλλωστε.

τέχνη στη ζωή του παιδιού

Θέατρο

Τόσες θεατρικές παραστάσεις υπάρχουν κι οι νέοι που πατάνε στα θέατρα είναι ελάχιστοι. Πάρε το παιδί σου και πηγαίνετε να δείτε μια παράσταση ανάλογα με την ηλικία του. Μεταξύ των παραστάσεων αυτών μπορείτε να δείτε και κάποιες που στηρίζονται σε λογοτεχνικά έργα, που ίσως να τα βρει το παιδί μπροστά του και στο σχολείο.

Λογοτεχνία

Το να μάθει το παιδί σου να διαβάζει βιβλία και λογοτεχνικά έργα σε μια εποχή που η τεχνολογία ευδοκιμεί και οι νέοι παραμελούν κάθε είδος λογοτεχνίας είναι πολύ σημαντικό. Όχι μόνο για να γνωρίσει το παιδί διάφορα είδη λογοτεχνίας, αλλά και για να μάθει να διαβάζει. Κι όμως, ένα παιδί δε μαθαίνει μόνο στο σχολείο να διαβάζει. Και τα εξωσχολικά βιβλία είναι πολύ σημαντικά. Γι’ αυτό και όταν έχει χρόνο και ειδικά στις διακοπές του, κυρίως το καλοκαίρι, το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να διαβάζει ένα λογοτεχνικό βιβλίο της επιλογής του.

Γενικές γνώσεις

Τι εννοώ με τις γενικές γνώσεις; Καλά κάνεις κι αναρωτιέσαι. Σ’ αυτό το σημείο, λοιπόν, θα ήθελα να σου πω ότι οι περισσότεροι νέοι σήμερα νομίζουν πως έχουν γίνει τρεις Παγκόσμιοι Πόλεμοι, δεν γνωρίζουν καν το πολίτευμα της χώρας του και νομίζουν πως ο Καναδάς ανήκει στις ΗΠΑ. Και μόνο που τα γράφω μου φαίνεται αδιανόητο πως κάποιος μπορεί να αγνοεί τόσο σημαντικά ζητήματα, όμως είναι η αλήθεια. Τα περισσότερα παιδιά σήμερα αγνοούν αυτά και πολλά άλλα σημαντικά γεγονότα της ιστορίας κι όχι μόνο. Δεν γνωρίζουν γεωγραφία, αγνοούν την ιστορία όχι απλά την παγκόσμια, αλλά και της χώρας τους και προτιμούν να ασχολούνται με το internet και τους διαδικτυακούς τους φίλους. Σ’ έναν τέτοιο, λοιπόν, κόσμο είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο τα παιδιά να έχουν κάποιες γενικές γνώσεις, που αφορούν τουλάχιστον τη χώρα τους.

Διάβασε ακόμα:

Πώς θα μεγαλώσεις καλά παιδιά, σύμφωνα με το Harvard;

Photos: Pexels