Η μεγαλύτερη αγωνία των γονέων είναι να μεγαλώσουν καλά παιδιά. Θα μου πεις αυτό είναι λιγάκι γενικό κι αόριστο, αλλά οι ειδικοί του Harvard εξηγούν τον τρόπο. Πώς να μεγαλώσεις καλά παιδιά;

Πολλοί γονείς ακούν συμβουλές, διαβάζουν συμβουλές, ενεργούν λιγάκι με το ένστικτο. Αλλά κανένας γονέας δεν έχει έρθει με οδηγίες χρήσεις και δεν ξέρει ακριβώς τι να κάνει.

Πώς να μεγαλώσεις καλά παιδιά; Οι ειδικοί του Harvard δίνουν τις δικές τους συμβουλές!

Πέρνα χρόνο με το παιδί σου

Αυτό αποτελεί τη βάση για όλα. Πρέπει να περνάς χρόνο με το παιδί σου, να ενδιαφέρεσαι για τα χόμπι του και τα προβλήματά του, ακόμη κι αν εσένα σου φαίνονται ανόητα. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ακούς αυτό που σου λέει.

Θα μάθεις πολλά για τη μοναδική προσωπικότητα του παιδιού σου, ενώ και οι ενέργειές του θα του δώσουν ένα παράδειγμα για το πώς να δείχνει τη φροντίδα και την προσοχή του για τους άλλους.

Να λες πάντα στο παιδί σου τι σημαίνει για σένα

Πώς να μεγαλώσεις καλά παιδιά

Σύμφωνα με μια έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε από ψυχολόγους, πολλά παιδιά δεν γνωρίζουν ότι είναι το πιο σημαντικό άτομο στη ζωή των γονιών τους.

Αλλά πραγματικά έχουν ανάγκη να ακούν αυτά τα λόγια από τους γονείς. Μην ξεχνάς να λες στο παιδί σου πόσο το αγαπάς και τι σημαίνει για σένα, όσο πιο συχνά μπορείς ώστε να νιώσει την ασφάλεια, την αξία του και την αγάπη.

Μάθε του πώς να λύνει τα προβλήματα

… και όχι πώς να τρέχει μακριά από αυτά. Ας πούμε, αν το παιδί σου ξαφνικά αποφασίσει να παρατήσει την προπόνηση στο ποδόσφαιρο, ζήτα του να σου εξηγήσει γιατί θέλει να το κάνει αυτό, καθώς και τις υποχρεώσεις που έχει στα υπόλοιπα μέλη της ομάδας.

Αν ακόμη θέλει να τα παρατήσει, βοήθησέ το να βρει κάτι άλλο που να του αρέσει!

Ζήτα του να σε βοηθήσει με κάτι. Καθημερινά!

Πώς να μεγαλώσεις καλά παιδιά

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που συνηθίζουν να εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους είναι πιο διατεθειμένοι να αισθάνονται συμπόνια για τους άλλους, είναι πιο γενναιόδωροι και αγαπούν να προσφέρουν βοήθεια.

Επομένως αξίζει να ζητάς καθημερινά από το παιδί σου να σε βοηθήσει με κάτι στο σπίτι και μετά να το ευχαριστήσεις και να δείξεις την ευγνωμοσύνη σου. Οι ψυχολόγοι συστήνουν επίσης, να επιβραβεύονται τα παιδιά για γνήσιες επιδείξεις καλοσύνης καθώς και για την προσπάθεια που καταβάλλουν.

Βοήθησέ το να διαχειριστεί να αρνητικά συναισθήματα

Οι ειδικοί θεωρούν πως η ικανότητα να φροντίζεις και να προσέχεις τους άλλους καταστέλλεται από τέτοια αρνητικά συναισθήματα όπως ο θυμός, το μίσος, η ντροπή και ο φθόνος. Βοηθώντας τα παιδιά να κατανοήσουν αυτά τα αρνητικά συναισθήματα, θα τα ωθήσει προς επίλυση των εσωτερικών τους συγκρούσεων.

Η αυτό-ανάλυση αυτού του είδους θα τους βοηθήσει σταδιακά να γίνουν συμπονετικοί και να φροντίζουν του άλλους. Είναι επίσης σημαντικό για τη δημιουργία ψυχολογικής σταθερότητας!

Δείξε στο παιδί σου ότι ο κόσμος είναι πιο μεγάλος, πιο περίπλοκος και πολύ πιο ενδιαφέρων από ότι τον φαντάζεται

Πώς να μεγαλώσεις καλά παιδιά

Σύμφωνα με μια έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε από ψυχολόγους, σχεδόν όλα τα παιδιά ενδιαφέρονται για τον μικρό κόσμο της οικογένειας και των φίλων τους. Είναι σημαντικό να μάθεις στο παιδί σου να ενδιαφέρεται και για τους άλλους ανθρώπους και τα γεγονότα που συμβαίνουν εκτός του περιορισμένου κύκλου τους. Άνθρωποι που μπορεί να διαφέρουν κοινωνικά, πολιτισμικά, μπορεί να ανήκουν σε άλλον τόπο.

Το να μεγαλώσεις ένα παιδί ευγενικό, που να νοιάζεται και να συμπονεί τους άλλους είναι δύσκολο. Αλλά όταν επιτευχθεί, τίποτα δεν συγκρίνεται με τη χαρά που θα σου προσφέρει!

Διαβάστε επίσης:

Το παιδί σου είναι απότομο μαζί σου, αλλά αγγελούδι μπροστά στους άλλους; Υπάρχει εξήγηση!

Photo: Pexels