Ο κορονοϊός έχει επηρεάσει κατά πολύ τη ζωή μας! Μάλιστα, τις τελευταίες μέρες γίνεται λόγος για την υποχρεωτική χρήση μάσκας και στα σχολεία. Κι εδώ έρχεται το εξής ερώτημα από τα στόματα των γονιών: Πώς θα μάθω στο παιδί μου να φοράει μάσκα; Σου έχουμε την απάντηση γι’ αυτό το «πρόβλημα».

Η φαρμακευτική μάσκα, τους τελευταίους μήνες, αποτελεί χρησιμότατο «εργαλείο» της καθημερινότητας μας. Όπου πάμε είναι υποχρεωτικό να φοράμε μάσκα για την προσοχή της υγείας μας, αλλά και των γύρω μας. Πλέον γίνονται σοβαρές συζητήσεις για την υποχρεωτική εφαρμογή της μάσκας και στα σχολεία, όχι μόνο από τους δασκάλους αλλά και από τους μαθητές.

Πρέπει να μάθουμε πως τα παιδιά μας θα υιοθετήσουν την φαρμακευτική μάσκα, και θα σου πούμε τους τρόπους για να το κάνεις αποτελεσματικά.

Πώς θα μάθω στο παιδί μου να φοράει μάσκα;

Μίλα στο παιδί σου για την πανδημία:

Όταν θες να «επιβάλεις» κάτι σε ένα παιδί, πρέπει πρώτα να του εξηγήσεις το «γιατί». Μην υποτιμήσεις τη νοημοσύνη του παιδιού, μίλα του ανοιχτά και εξήγησε του το σοβαρό της κατάστασης. Τους κινδύνους που εγκυμονεί η μη χρήση μάσκας, αλλά και το πόσο καλό μπορεί να κάνει το παιδί σε αυτό και στους γύρω του εάν φοράει μάσκα.

Απάντα ειλικρινά σε όλα τα ερωτήματα του παιδιού σου:

Προφανώς, η περιγραφή ενός τόσου σοβαρού γεγονότος, όπως η πανδημία, θα γεννήσει πολλά ερωτήματα στο παιδί σου. Μην κολλήσεις πουθενά, απάντα με θάρρος και ειλικρίνεια στο παιδί. Όσο πιο ρεαλιστικά και σοβαρά πλάσει την πανδημία στο μυαλό του, τόσο πιο υπεύθυνο θα γίνει.

Μάθε στο παιδί σου, το σωστό τρόπο να φοράει τη μάσκα:

Να θυμάσαι, κάθε αρχή και δύσκολη. Σίγουρα δεν θα καταλάβει με την πρώτη το λόγο και τον τρόπο να φοράει τη μάσκα. Δείξε υπομονή, γιατί πρόκειται για την υγεία του παιδιού σου και δεν υπάρχει σημαντικότερο πράγμα. Η προχειρότητα σε αυτό το θέμα δεν έχει θέση. Ήρεμες, ξεκάθαρες και απλές κινήσεις.

Πώς θα μάθω στο παιδί μου να φοράει μάσκα

Κάντε πολλές πρόβες!

Ναι του έδειξες, πώς πρέπει να φοράει τη μάσκα του. Πρέπει, όμως, να το κάνει πράξη κι εκείνο. Άσε το παιδί να προσπαθήσει μόνο του να βάλει τη μάσκα. Όσες περισσότερες φορές το κάνει, τόσο πιο καλά θα μάθει να βάζει τη μάσκα του.

Διάβασε ακόμα:

Κορονοϊός και παιδιά στο σπίτι: Ειδικοί απαντούν στις ερωτήσεις των γονιών

Photo: Pexels