Το δικό σου παιδί μοιράζεται τα πράγματά του; Αν όχι, μάλλον ήρθε η ώρα να του μάθεις ότι είναι πολύ όμορφο να δίνει τα πράγματά του στα αδέρφια, τους φίλους, τους γονείς του. 

Ένα πολύ συχνό φαινόμενο στις μέρες μας που παρατηρούμε είναι τα παιδιά να βγάζουν κτητικότητα και εγωισμό για τα δικά τους πράγματα, νομίζοντας ότι είναι μόνο δικά τους και δεν μπορούν να τα δώσουν σε κανέναν άλλο. Ειδικά αν έχεις δύο ή και παραπάνω παιδιά, σίγουρα το πείσμα των παιδιών να μην δίνουν τα παιχνίδια τους στα αδέρφια τους σου έχει γίνει καθημερινός πονοκέφαλος.

Όταν το παιδί μοιράζεται τα πράγματά του είναι πραγματικά πολύ όμορφο και όλοι οι γονείς το θέλουν για τα παιδιά τους. Όμως, δεν είναι και τόσο εύκολο να μάθει ένα παιδί να μοιράζεται είτε το φαγητό του είτε τα παιχνίδια του είτε τα βιβλία του, με αποτέλεσμα να υπάρχουν εντάσεις μες το σπίτι.

Πώς θα μάθεις στο παιδί σου να μοιράζεται τα πράγματά του;

Δώσε το καλό παράδειγμα

Προφανώς και τα παιδιά επηρεάζονται πάρα πολύ από την εικόνα των γονιών και από αυτά που κάνουν. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να δίνουν το καλό παράδειγμα και να μοιράζονται μεταξύ τους τα πράγματά τους, όπως ένα βιβλίο, έναν υπολογιστή ή οτιδήποτε άλλο. Επίσης, ο κάθε γονιός μπορεί να μοιράζεται πράγματα και με τους φίλους του, ώστε να μάθει το παιδί ότι οι φίλοι του δε θα του κλέψουν τα πράγματά του, αν τους τα δώσει.

παιδί μοιράζεται τα πράγματά του

Unsplash

Διατήρησε την ισότητα

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να μην ξεχωρίζεις κάποιο από τα παιδιά. Όλα τα παιδιά είναι ίσα, τόσο τα δικά σου μεταξύ τους, όσο και τα δικά σου με τους φίλους τους. Για παράδειγμα, όταν έρχονται οι φίλοι του παιδιού σου στο σπίτι και θέλεις να τους κεράσεις κάτι, θα δίνεις σε όλα τα παιδιά την ίδια ποσότητα κι όχι στο δικό σου παιδί παραπάνω, κάνοντάς το να νιώθει ανώτερο.

Ομαδικές δραστηριότητες

Είναι σημαντικό το παιδί σου να βρίσκεται συχνά στην ίδια παρέα με άλλα παιδιά. Πέρα από το να καλείς τους φίλους του στο σπίτι και το να πηγαίνει κι αυτό στα σπίτια φίλων του, οι ομαδικές δραστηριότητες θα μάθουν στο παιδί σημαντικές αξίες, όπως τη συνεργασία, την αλληλεγγύη, τον σεβασμό και την ευγενή άμιλλα. Αυτό που εσύ έχεις να κάνεις είναι να βρεις την ιδανική δραστηριότητα για το παιδί σου, που θα το ευχαριστεί.

Μίλα με το παιδί

Όταν το παιδί σκέφτεται εγωιστικά, καλό θα ήταν να του μιλήσεις. Εξήγησέ του ότι δεν έχει να χωρίσει κάτι με το άλλο παιδάκι που θέλει να χρησιμοποιήσει κάτι δικό του και πως όταν τελειώσει θα του το επιστρέψει πίσω. Δώσε, ακόμα, στο παιδί να καταλάβει ότι δεν μπορεί να παίρνει μόνο τα παιχνίδια των άλλων, αν κι αυτό δεν δίνει τα δικά του. Σίγουρα αν μιλήσεις ήρεμα κι όμορφα μαζί του θα καταλάβει πόσο άσχημο είναι το να μην μοιράζεται τα υπάρχοντά του.

Διάβασε ακόμα:

Μάθε στο παιδί σου να είναι υπεύθυνο στη ζωή του!

unsplash/Rachel