Εσένα το παιδί πλένει τα χέρια του; Κι αν ναι, το κάνει σωστά ή μήπως θα ήταν καλό να του μάθεις πώς να το κάνει; Όμως, πώς θα το καταφέρεις; 

Αναμφίβολα, το παιδί σου πρέπει να μάθει να πλένει σωστά και συχνά τα χέρια του. Φυσικά και συνήθως τα παιδιά δεν το κάνουν, νομίζουν πως είναι κάτι περιττό και το αποφεύγουν. Ωστόσο, το πλύσιμο των χεριών, ακόμα και για τα παιδιά που δεν συναναστρέφονται πολύ κόσμο, ακόμα κι όταν είναι σπίτι όλη μέρα είναι πολύ σημαντικό. Το παιδί πλένει τα χέρια του; Είτε το κάνει είτε όχι, θα πρέπει σίγουρα να γνωρίζεις κάποιες λεπτομέρειες.

Κάθε πότε πρέπει να πλένει τα χέρια;

Κάθε φορά που γυρνάει στο σπίτι πρέπει σίγουρα να τα πλύνει, οπουδήποτε κι αν ήταν πριν. Επίσης, πρέπει να μάθει να τα πλένει πριν και μετά το φαγητό, την τουαλέτα, αλλά και αφού έχει παίξει ή διαβάσει, έχει δηλαδή ακουμπήσει αντικείμενα όπως βιβλία, παιχνίδια κι άλλα πράγματα που μπορεί να κρύβουν μικρόβια.

Γιατί πρέπει να τα πλένουν τόσο συχνά;

Τα παιδιά είναι πιο επιρρεπή στο να μεταφέρουν τα μικρόβια σε διάφορα σημεία του σώματός τους, όπως τα μάτια και το στόμα. Με το σωστό πλύσιμο των χεριών μπορούν να αποφευχθούν κρυολογήματα, ιώσεις κι όχι μόνο.

Πώς θα μάθει το παιδί να πλένει τα χέρια του;

Αρχικά, πρέπει να του εξηγήσεις το πόσο σημαντικό είναι, αλλά και να του εξηγήσεις κάθε πότε θα πρέπει να τα πλένει. Σίγουρα θα πρέπει να του το υπενθυμίζεις, γιατί θα το ξεχνάει κι ίσως μερικές φορές να γκρινιάξει, όμως μην ξεχνάς πως είναι για καλό.

Δημιούργησε, λοιπόν, μια ρουτίνα ακόμα και στο πλύσιμο των χεριών. Κάθε φορά που θα γυρνάει από το σχολείο, για παράδειγμα, θα τα πλένει κατευθείαν κι από μια στιγμή και μετά θα το κάνει μόνο του, χωρίς να του το λες.

Πλύνε κι εσύ τα χέρια σου μαζί του και δώσε το καλό παράδειγμα. Όσο σημαντικό είναι για το παιδί σου να πλύνει τα χέρια του, άλλο τόσο είναι και για το παιδί σου. Μην ξεχνάς να τα πλένεις σωστά, όμως.

παιδί πλένει τα χέρια

Πώς να πλένεις τα χέρια σου σωστά;

  1. Ανοίγεις τη βρύση κι αφήνεις το νερό να τρέξει πάνω στα χέρια σου ενώ τα τρίβεις μεταξύ τους.
  2. Προσθέτεις σαπούνι στα χέρια σου.
  3. Τα τρίβεις καλά μεταξύ τους, επιμένοντας σ’ όλα τα σημεία: Ανάμεσα στα δάχτυλα, κάτω απ’ τα νύχια, στην παλάμη, στο πάνω μέρος της παλάμης.
  4. Κάνεις αυτή τη διαδικασία για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.
  5. Ξεπλένεις καλά τα χέρια σου βάζοντάς τα κάτω απ’ το νερό.
  6. Σκουπίζεις καλά τα χέρια σου με μια καθαρή πετσέτα.

Διάβασε ακόμα:

Θέματα υγείας στα παιδιά που οι γιατροί θεωρούν φυσιολογικά

Photos: Pexels