Τα περισσότερα αδέρφια διαφωνούν, τσακώνονται και ζηλεύουν το ένα το άλλο. Θεωρούν πως η αγάπη των γονιών τους δεν είναι μοιρασμένη κι έτσι καταλήγουν να μην είναι και τόσο αγαπημένα αδέρφια. 

Αν έχεις κι εσύ αδέρφια ίσως να έχεις ζήσει αυτή την ένταση κυρίως στην παιδική ηλικία, τότε που τα περισσότερα παιδιά δεν μπορούν να αντιληφθούν πως οι γονείς αγαπούν όλα τους τα παιδιά το ίδιο. Μεγαλώνοντας τις περισσότερες φορές φυσικά αλλάζουν τα πράγματα και τα παιδιά κατανοούν καλύτερα τους γονείς του και τα συναισθήματά τους, όμως τι συμβαίνει στην παιδική ηλικία, όταν τα παιδιά σου τσακώνονται μεταξύ τους και ζηλεύουν το ένα το άλλο; Τι μπορείς να κάνεις ώστε να γίνουν αγαπημένα αδέρφια;

Φυσικά και δεν είναι εύκολο να ελέγξεις τα παιδιά σου ειδικά σ’ αυτή την ηλικία που δεν ελέγχουν εύκολα τα συναισθήματά τους. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείς να κάνεις, κυρίως για να περιορίσεις τη ζήλια μεταξύ τοyz:

Μην τα συγκρίνεις μεταξύ τους

Αν τα συγκρίνει ο ίδιος τους ο γονιός, τότε πώς να μην ζηλεύει το ένα το άλλο; Με το να λες «γιατί δεν διαβάζεις όπως ο αδερφός σου» ή «γιατί δεν είσαι ήσυχος σαν την αδερφή σου» δεν βοηθάς τα παιδιά σου, αντιθέτως βάζεις λάδι στη φωτιά.

Ενίσχυσε την ομαδικότητα

Κάν’ τα να ενωθούν και να νιώσουν σαν ομάδα. Μπορείς, για παράδειγμα, να τους αναθέσεις μαζί υποχρεώσεις ή δουλειές του σπιτιού, στις οποίες πρέπει να συνεργαστούν μαζί και σωστά για να τα καταφέρουν.

αγαπημένα αδέρφια

Freepik

Δείξε αγάπη και στα δύο

Δώσε στο καθένα την αγάπη που χρειάζεται, πέρνα χρόνο μαζί τους, όλοι μαζί σαν μια οικογένεια, αλλά και με το καθένα ξεχωριστά. Και φυσικά μην παραμελείς κάποιο από τα δύο ή μην κάνεις τα χατίρια στο ένα σου παιδί.

Μην επεμβαίνεις στις διαφωνίες τους

Φυσικά κι όποτε πρέπει θα βάζεις τα πράγματα στη θέση τους και θα επιβάλλεις την τάξη, αλλά χωρίς να παίρνεις την πλευρά του ενός παιδιού. Και το να διαφωνούν που και που δεν είναι κακό, αρκεί να μην γίνεται με άσχημο τρόπο ή βίαια.

Να είσαι πάντα ένα βήμα μπροστά

Σκέψου σοφά. Φρόντισε να υπάρχει αρκετό ίδιο φαγητό και για τα δύο παιδιά, αρκετά παιχνίδια, όπως και αρκετός ελεύθερος χρόνος και για τα δύο απ’ την πλευρά σου.

Και φυσικά μες την οικογένεια πρέπει να υπάρχει πάντα σεβασμός! 

Διάβασε ακόμα:

Πώς θα μάθεις στο παιδί σου να μοιράζεται τα πράγματά του;

Photo: Pexels