Το μήνυμα είναι ένα: #Μένουμε_σπίτι. Κι ενώ ο περισσότερος χρόνος με τα παιδιά στο σπίτι είναι μια πολύ καλή ευκαιρία τόσο για να έρθετε πιο κοντά όσο και για να κάνετε μαζί ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, ως γονιός οφείλεις να μιλήσεις στο παιδί σου για τον κορονοϊό. Είτε το παιδί σου σε ρωτάει είτε όχι, πρέπει να το ενημερώσεις διότι η άγνοια μπορεί να το κάνει να φοβάται περισσότερο.

Πώς να μιλήσεις στο παιδί σου για τον κορονοϊό

Αρχικά πρέπει να σου πούμε πως δεν πρέπει να φοβάσαι να μιλήσεις γι’ αυτό στο παιδί σου, διότι εάν δεν καταλάβει γιατί έχει αλλάξει η ζωή του τις τελευταίες μέρες, γιατί δεν πηγαίνει στο σχολείο, γιατί δεν βλέπει τη γιαγιά, τον παππού και τους φίλους του, μπορεί να τρομοκρατηθεί.

Η άγνοια είναι πάντα χειρότερη σε κάθε περίπτωση, να το θυμάσαι αυτό!

Στόχος είναι τα παιδιά να νιώθουν ενημερωμένα και να λαμβάνουν τις σωστές πληροφορίες απ’ τους γονείς τους, ώστε να μην διαβάζουν κατά τύχη πράγματα στο Διαδίκτυο ή να δουν ειδήσεις και να τρομοκρατηθούν.

μιλήσεις στο παιδί σου για τον κορονοϊό

Unsplash/ Alexander Dummer

Επομένως ως γονιός οφείλεις να ενημερώσεις και να καθησυχάσεις το παιδί σου για τον κορονοϊό.

Ρώτα το παιδί σου τι έχει ακούσει

Ένα απ’ τα πιο σημαντικά πράγματα είναι να ζητήσεις απ’ το παιδί σου να σου πει τι έχει ακούσει για τον κορονοϊό και τι απορίες έχει, διότι ένα κλειστό παιδί μπορεί να έχει τρομοκρατηθεί αλλά να μην το εξωτερικεύει.

Φυσικά, πριν ξεκινήσεις εσύ ο ίδιος τη συζήτηση προς το παιδί θα πρέπει να είσαι σε ήρεμη κατάσταση και να μην φαίνεσαι αγχωμένος.

μιλήσεις στο παιδί σου για τον κορονοϊό

Pexels

Σε καμία περίπτωση μην βάλεις το άγχος σου πάνω απ’ τη σωστή ενημέρωση του παιδιού σου και μην του πεις φράσεις όπως “αν δεις τον παππού και τη γιαγιά μπορεί να πεθάνουν” ή “ο ιός είναι πολύ επικίνδυνος και εάν τον κολλήσουμε μπορεί να πεθάνουμε”.

Δεν πειράζει εάν δεν έχεις απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις του παιδιού σου, αλλά σίγουρα πειράζει να το τρομοκρατήσεις και να του μεταδώσεις τον πανικό σου, δημιουργώντας του ένα τραύμα.

Ενημέρωσέ το για το πώς μπορεί να προστατευτεί

Αφού καταλάβεις τι νιώθει το παιδί σου και το ενημερώσεις για την κατάσταση, απαντώντας και στις ερωτήσεις του, θα πρέπει να του πεις ποια είναι τα προτεινόμενα μέτρα προφύλαξης και τους κανόνες υγιεινής, εξηγώντας του πως ακολουθώντας όσα προτείνουν οι ειδικοί, βοηθάμε στο παραμείνουμε όλοι οι υγιείς.

 Άφησέ το να είναι σε επικοινωνία με τους φίλους του

Σε καμία περίπτωση μην απαγορεύσεις στο παιδί σου να μιλάει με τους φίλους του μέσω μηνυμάτων ή τηλεφώνου. Φτιάξε ένα πρόγραμμα που να περιλαμβάνει και χρόνο για επικοινωνία με τους φίλους του και φυσικά δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε μαζί!

Δες ακόμα:

Πώς να απασχολήσεις δημιουργικά το παιδί όταν είναι πολλές ώρες στο σπίτι;

Photo: Pixabay