Όλοι μας έχουμε περάσει κάποια περίοδο στη ζωή μας, κατά την οποία βλέπαμε εφιάλτες. Σίγουρα, είναι μία εμπειρία που μπορεί να ταλαιπωρήσει πολύ τον καθέναν από εμάς! Είναι κάτι που συμβαίνει σε όλες τις ηλικίες, η διαφορά, όμως, είναι ότι ένας ενήλικας μπορεί να το αντιμετωπίσει καλύτερα από ένα παιδί. Τι να κάνεις λοιπόν όταν το παιδί βλέπει εφιάλτες;

Όταν ένα παιδί βλέπει εφιάλτες, δε μπορεί να αντιληφθεί τι του συμβαίνει ακριβώς. Δε γνωρίζει τις περισσότερες φορές ότι είναι εφιάλτης, απλά ξυπνάει τρομαγμένο στον ύπνο του. Σίγουρα, λοιπόν, δε μπορεί να αναγνωρίσει και από που προέρχονται: Αν έχει, δηλαδή, συσσωρευμένο στρες ή αν έχει περάσει κάποια τραυματική εμπειρία ή αν είναι κάτι που είδε και πέρασε στο υποσυνείδητό του.

Γι’ αυτούς τους λόγους βρήκαμε τι μπορείς να κάνεις για να σταματήσει ένα παιδί να βλέπει εφιάλτες.

παιδί βλέπει εφιάλτες

Pexels.com

Πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις τους εφιάλτες

Προσπάθησε να είναι ήρεμο πριν κοιμηθεί

Πριν βάλεις το παιδί σου για ύπνο φρόντισε να έχει αδειάσει το μυαλό του και να είναι ήρεμο! Να μη δει τηλεόραση, να μη παίξει παιχνίδια που έχουν υπερβολική δράση, να μην ακούσει τρομακτικές ιστορίες αλλά αντί αυτών να ζωγραφίσετε, να διαβάσετε ένα παραμύθι ή να ακούσετε κάποια χαλαρωτική μουσική.

Φτιάξε μία ρουτίνα πριν την ώρα του ύπνου

Τα παιδιά νιώθουν πιο ασφαλή όταν έχουν μία ρουτίνα να ακολουθήσουν. Οπότε, φτιάξτε μαζί μία και φρόντισε να την ακολουθεί πριν πάει για ύπνο. Πρέπει να είναι κάτι που να διώχνει την ανησυχία και το στρες όπως για παράδειγμα να σου λέει ή να σου γράφει τα ωραία πράγματα και αισθήματα που βίωσε εκείνη τη μέρα.

παιδί βλέπει εφιάλτες

Clint McKoy/unsplash.com

Μάθε στο παιδί σου πως να αντιμετωπίζει τους εφιάλτες μόνο του

Βρες έναν έξυπνο τρόπο έτσι ώστε κάθε φορά που θα ξυπνάει μέσα στη νύχτα από κάποιον εφιάλτη να μπορεί να ηρεμήσει μόνο του και να επιστρέψει στον ύπνο. Ένα παράδειγμα θα μπορούσε να ήταν ένα αρκουδάκι το οποίο να έχει σούπερ δυνάμεις και να διώχνει αμέσως το κακό όνειρο, μία εικόνα από ένα φανταστικό κόσμο ή ακόμα και ένα τραγούδι που να είναι συνδεδεμένο με θετικά συναισθήματα.

Τι μπορείς να κάνεις εάν έρθει το παιδί σου τρομαγμένο σε σένα;

Φρόντισε να το καθησυχάσεις και να το ακούσεις. Ζήτα του να σου πει τι είδε και εξήγησε του ότι ήταν ένα όνειρο που πέρασε. Σκέψου το όνειρο σαν ένα γρίφο, αν καταφέρεις να το λύσεις θα καταλάβεις τι είναι αυτό που έχει προβληματίσει ένα παιδί που βλέπει εφιάλτες. Κι αν εξακολουθήσει την επόμενη μέρα να βλέπει το ίδιο όνειρο, με υπομονή παρηγόρησε το και κάντο να νιώσει ασφαλές.

Ωστόσο, αν τα κάνεις όλα αυτά και πάλι βλέπεις ότι δε γίνεται καλύτερα, ίσως να πρέπει να πάρεις τη συμβουλή ενός ειδικού. Ένα παιδί που βλέπει εφιάλτες συνέχεια είναι ένα παιδί που είναι αγχωμένο και κάτι του δημιουργεί ταραχή.

Ελπίζουμε, όμως, ότι αν ακολουθήσεις τις συμβουλές μας, θα περάσει και θα έχετε πάλι και οι δύο όνειρα γλυκά!

Διάβασε ακόμα:

Οι επιστήμονες αναλύουν τι σημαίνουν οι παιδικοί εφιάλτες

Photo: unsplash/Caleb Woods