Τα μυστικά και τα ψέματα, συχνά θεωρούμε πως διευκολύνουν τη ζωή μας. Ιδιαίτερα οι γονείς, οι οποίοι έχουν  την ευθύνη για την ψυχική, σωματική, συναισθηματική ανάπτυξη ενός παιδιού, συχνά φοβούνται να αντιμετωπίσουν τον πόνο που μπορεί να προκαλέσουν. Όμως, πώς επηρεάζω το παιδί μου όταν του λέω ψέματα;

Οι γονείς κρύβουν αλήθειες που μπορεί να δημιουργήσουν αρνητικά συναισθήματα στο παιδί. Πολλές φορές όμως, με αυτόν τον τρόπο, ουσιαστικά προσπαθούν να αποφύγουν δικά τους επώδυνα συναισθήματα, καθώς στην περίπτωση που η αλήθεια ομολογείται, αυτή θα φέρει ερωτήματα στο παιδί, τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν. Δεν είναι τα συναισθήματα των παιδιών που μας δυσκολεύουν, αλλά τα δικά μας.

Κάνοντας όμως την επιλογή να πω ψέματα ή έστω να κρύψω ένα κομμάτι της αλήθειας, η επιρροή στο παιδί μου συχνά είναι μεγαλύτερη από το να γνωρίζει μία δύσκολη αλήθεια. Το παιδί μπερδεύεται, δημιουργεί σενάρια, αμφισβητεί τον εαυτό του. Παύει να εμπιστεύεται τους γονείς, αλλά και το ίδιο του το συναίσθημα. Έτσι επηρεάζεται ο δεσμός αλλά και η αυτοεκτίμηση του παιδιού.

Πώς μπορώ να είμαι ειλικρινής, χωρίς να αναστατώσω το παιδί;

Προστατεύουμε τους ανθρώπους που αγαπάμε από τα επώδυνα συναισθήματα ή έτσι πιστεύουμε; Προστατεύουμε τον δεσμό ή τον αποδυναμώνουμε; Ο φόβος μας έχει σχέση με το παιδί ή με τα δικά μας δύσκολα συναισθήματα; Τελικά πως επηρεάζουμε το παιδί όταν του λέμε ψέματα; Πως μπορούμε να διαχειριστούμε επώδυνες αλήθειες , χωρίς να σπάσουμε τον δεσμό μαζί του; 

Απαντήσεις θα βρεις στο άρθρο “Πώς επηρεάζω το παιδί μου όταν του λέω ψέματα”, το οποίο υπογράφει η Σχεσιακή Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια Κωνσταντίνα Αδαμοπούλου, co-founder του www.allaboutparents.gr.

Δες ακόμα:

Η ψυχολογία της νέας μαμάς: «Περιμένοντας το πρώτο μου παιδί»