Ένα διαζύγιο είναι δύσκολο για όλους. Ειδικά για τα παιδιά. Όταν, όμως, τα πράγματα δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε μεταξύ δύο ενήλικων ανθρώπων, τότε ο χωρισμός είναι η μόνη λύση. Αλλά τα παιδιά; Πώς θα αντιμετωπίσουν τον χωρισμό τα παιδιά; Ο χωρισμός γονέων με παιδιά είναι λιγάκι πιο περίπλοκος.

Πέρα απ’ τις οικονομικές πτυχές του γάμου και την απόφαση του ποιος θα κρατήσει τα παιδιά, μια περαιτέρω συζήτηση συχνά αποφεύγεται. Οι γονείς δεν αναφέρονται συχνά στις επιδράσεις που έχει το διαζύγιο στα παιδιά και την συναισθηματική αναταραχή που δημιουργείται. Γιατί από έναν αποτυχημένο γάμο δεν υποφέρουν μόνο οι γονείς.

Ο χωρισμός γονέων με παιδιά είναι δύσκολος και γι΄αυτό ίσως πρέπει να μπεις λιγάκι στο μυαλό του παιδιού.

Τι σκέφτεται ένα παιδί μετά από ένα διαζύγιο;

Νιώθουν υπεύθυνα

Τα παιδιά μπορεί να νιώθουν συχνά ένοχα για το τέλος της σχέσης των γονιών τους. Ορισμένα παιδιά νιώθουν ότι ο γάμος έληξε… επειδή κάτι έκαναν ή είπαν που δεν έπρεπε.

Δυστυχώς, χωρίς τη διαβεβαίωση των γονέων ότι το διαζύγιο δεν έχει σχέση με το παιδί ή τις ενέργειές του, το παιδί θα γεμίζει με άγχος και τύψεις για κάτι που δεν ευθύνεται!

Η κακή συμπεριφορά του θα αλλάξει

Πολλά παιδιά αλλάζουν τη συμπεριφορά τους κι αυτό είναι λίγο-πολύ αναμενόμενο. Από ένα ασφαλές σπίτι με τους δύο γονείς,καταλήγουν σε ένα σπίτι με τον έναν γονέα.

Ορισμένα παιδιά που νιώθουν ξένα και μη οικεία στο νέο περιβάλλον, βρίσκουν την ασφάλεια στις φαντασιώσεις τους, τους φίλους, το σχολείο,οτιδήποτε ώστε να μην παραδεχτούν πως κάτι δεν πηγαίνει καλά.

Πολλά παιδιά συμπεριφέρονται άσχημα καθώς θεωρούν πως έτσι θα αναγκάσουν τους γονείς να τους δώσουν περισσότερη προσοχή. Είναι σαν να ζητάνε βοήθεια, όταν κανείς δεν τους τη δίνει.

χωρισμός γονέων με παιδιά

Νιώθουν την απώλεια

Το να “χάνεις” τον έναν γονέα μετά το διαζύγιο μπορεί να είναι τραυματικό, μπορεί να το βιώσουν σαν να έχει πεθάνει ο ένας απ’ τους δύο -χωρίς υπερβολή.

Κι αυτό γιατί συνήθως δεν βλέπουν τον έναν γονέα τους τόσο συχνά ή καθημερινά. Κι αυτό τους στοιχίζει. Οι γονείς θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στις αντιδράσεις των παιδιών, σε αυτά που λένε ή αυτά που δεν λένε (αλλά νιώθουν) και υπάρχουν τακτικές που μπορούν να χρησιμοποιήσουν ώστε να μειώσουν αυτό το συναίσθημα στο παιδί με την πάροδο του χρόνου.

Μπορεί να “μισήσουν” τον έναν γονέα

Αν και οι περισσότεροι γονείς προσπαθούν να προστατεύσουν τα παιδιά τους απ’ τις βλαβερές συνέπειες του διαζυγίου, η δυσαρέσκεια μπορεί να εισχωρήσει. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν ένας γονέας φαίνεται να έχει ξεκινήσει μια νέα σχέση, μια νέα ζωή ή και τελικά μια νέα οικογένεια.

Τα παιδιά μπορεί να νιώσουν εκτοπισμένα σε μια τέτοια περίπτωση.

Μισούν όταν οι γονείς τσακώνονται

Τα παιδιά αγαπούν και τους δύο γονείς. Όταν ο ένας κατηγορεί τον άλλον, όταν μιλά υποτιμητικά για τον άλλον, όταν τσακώνονται… αυτό έχει σημαντική επίδραση στο παιδί και το γεμίζει με αρνητικά συναισθήματα.

Στα δικά τους μάτια, κάνεις μια ήδη δύσκολη κατάσταση, ανυπόφορη.

χωρισμός γονέων με παιδιά

Θέλουν να τους ακούσεις

Θέλουν να τους ακούσεις. Αν το παιδί σου σου δίνει τη δυνατότητα να μπεις στον κόσμο του, τότε είσαι τυχερός. Όταν τα παιδιά σου ζητούν να σου μιλήσουν, τότε είσαι υποχρεωμένος να τα ακούσεις.

Αν τα παιδιά σε ρωτούν για παράδειγμα για τον πατέρα του, πρέπει να μιλήσεις με τα καλύτερα λόγια, όποτε αυτό είναι δυνατό. Πρέπει ν’ ακούς προσεκτικά τις ανησυχίες των παιδιών σου και να συζητάς μαζί τους όσο πιο πολύ μπορείς. Δεν πρέπει να ξύνεις πληγές, αλλά είναι σημαντικό να μιλάς μαζί τους.

Διαβάστε επίσης:

Πώς θα μεγαλώσεις καλά παιδιά, σύμφωνα με το Harvard;

Photo: Pixabay