Όπως κάθε γονιός, έτσι κι εσύ θες το καλό του παιδιού σου. Ωστόσο, υπάρχουν πράγματα που δεν πρέπει να λες στο παιδί, προκειμένου να γίνει ευτυχισμένο και να μην πληγωθεί στο μέλλον. 

Όσο κι αν προσπαθείς για το καλό του παιδιού σου, μπορεί χωρίς να το θες, να του λες κάποιες φράσεις που να είναι απαγορευτικές για την ψυχολογία του. Όσο, μάλιστα, τις αποφεύγεις τόσο το καλύτερο για την ευτυχία του στο μέλλον.

Τι δεν πρέπει να λες στο παιδί σου;

Δεν μπορείς να γίνεις ό,τι θέλεις στη ζωή σου

Το παιδί πρέπει να υποστηρίζεται και να ενθαρρύνεται στα σχέδιά του, ώστε να πετύχει τους στόχους του και να κάνει τα όνειρά του και το μέλλον του πραγματικότητα. Ωστόσο, πρέπει να είσαι προσεκτικός μόνο σε περίπτωση που τα όνειρά του δεν γίνουν πραγματικότητα, χωρίς, βέβαια, να το αποθαρρύνεις. Δεν μπορούν όλα τα παιδιά να γίνουν χειρουργοί, αστροναύτες ή αστέρες του ποδοσφαίρου, ακόμα και όταν εργάζονται σκληρά για να επιτύχουν αυτούς τους στόχους. Το καθήκον του γονιού είναι να βοηθήσει ρεαλιστικά το παιδί του, να το διδάξει να θέτει εφικτούς στόχους και να το προετοιμάζει για τη ζωή, που δεν είναι πάντα γεμάτη με χαρές.

Δεν μπορείς να το κάνεις αυτό ούτως ή άλλως

Το να αποθαρρύνεις το παιδί σου από το να κάνει κάτι είναι λάθος. Μπορεί να μην κάνει κάτι σωστά ή να δυσκολεύεται, όμως με το να το καταδικάζεις στην αποτυχία μόνο καλό δεν κάνεις στην ψυχολογία του. Στην περίπτωση σωματικής άσκησης είναι καλό να αφήνεις το παιδί σου να επιλέγει μόνο του το άθλημα που επιθυμεί και να μην του επιβάλεις τα δικά σου όνειρα.

Είσαι ίδιος ο πατέρας σου/ ίδια η μητέρα σου

Φυσικά και δεν είναι λάθος να συγκρίνεις το παιδί με κάποιον από τους γονείς του, αρκεί αυτός να είναι ένα θετικό πρότυπο. Αν χρησιμοποιείς αυτή τη φράση με την αρνητική σημασία δεν είναι και το καλύτερο που μπορείς να κάνεις για την ψυχολογία του παιδιού σου, που τίθεται σε πλήρη σύγχυση, ωθώντας το να επιλέξει ανάμεσα σε έναν από τους γονείς, προκειμένου να ευχαριστήσει κάποιον.

δεν πρέπει να λες στο παιδί

Κανείς δεν είναι καλύτερος από εσένα

Ακόμη και με τις καλύτερες προθέσεις στον κόσμο, αυτή η εξιδανίκευση του παιδιού μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αντίληψή του για τον εαυτό του. Το παιδί θα διστάζει να δοκιμάσει κάτι καινούργιο, επειδή θα φοβάται ότι δε θα πετύχει και ότι δεν θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες των γονιών του.

Μη στεναχωριέσαι για ανοησίες

Μην μειώνεις την αξία των προβλημάτων του παιδιού σου. Ίσως γι’ αυτό και για την ηλικία του να είναι κάτι σημαντικό, ακόμα κι αν είναι απλά ένα σπασμένο παιχνίδι. Με το να παραμελείς τα προβλήματα του παιδιού σου μπορεί να χάσεις την εμπιστοσύνη του. Μίλησέ του ήρεμα και προσπάθησε να βρεις μια λύση μαζί του.

Μην το αγγίζεις, θα το σπάσεις

Αν λες κάτι τέτοιο όλη την ώρα στο παιδί σου είναι πιο πιθανό να γίνει ντροπαλό και διστακτικό. Αν αγχώνεσαι μήπως σπάσει ένα αντικείμενο που πάει να πιάσει είναι προτιμότερο να του λες “Πρόσεξέ το. Φοβάμαι πως μπορεί να σπάσει”.

δεν πρέπει να λες στο παιδί

Είσαι τόσο έξυπνος

Καλά, δεν είπαμε και να μην την πεις ποτέ αυτή τη φράση. Απλά πρέπει να δώσεις στο παιδί να καταλάβει ότι καταφέρνει κάτι επειδή προσπαθεί κι όχι επειδή είναι έξυπνο από τη φύση του. Καθετί χρειάζεται προσπάθεια και πείσμα για να πραγματοποιηθεί κι αυτό είναι που πρέπει να καταλάβει το παιδί σου.

Διάβασε επίσης:

Άσχημες συμπεριφορές του παιδιού που πρέπει άμεσα να διορθώσεις

Photos: Pexels