Οι πιο κρίσιμες περίοδοι στη ζωή του παιδιού που κάθε γονέας πρέπει να γνωρίζει

LIKE US ON FACEBOOK

Το να γνωρίζεις τι συμπεριφορά να περιμένεις από το παιδί σου, μπορεί να κάνει τη ζωή σου ως γονέας πιο εύκολη. Μια νευρική και λίγο επιθετική συμπεριφορά του παιδιού σου όταν είναι 4 ετών, για παράδειγμα, μπορεί να σε κάνει να πιστεύεις πως έχεις αποτύχει σαν γονέας. Ποιες είναι οι πιο κρίσιμες περίοδοι στη ζωή του παιδιού;

Είναι σημαντικό να γνωρίζεις ποιες είναι οι πιο κρίσιμες περίοδοι στη ζωή του παιδιού ώστε να ξέρεις και πώς να ανταποκριθείς σε κάθε περίπτωση. Όταν γνωρίζεις από πριν τις συμπεριφορές του παιδιού και ποιες είναι “φυσιολογικές” για την ηλικία του, μπορείς να τις αντιμετωπίσεις καλύτερα.

Οι πιο κρίσιμες περίοδοι στη ζωή του παιδιού

Νεογέννητο μέχρι τριών μηνών

Σε αυτήν την ηλικία, το κλάμα είναι ο βασικός τρόπος για να εκφράσει το παιδί τις ανάγκες του. Ως γονείς θα μάθεις να ξεχωρίζεις το πότε το παιδί κλαίει επειδή πεινάει, επειδή είναι κουρασμένο ή επειδή έχει μια ενόχληση.

Ωστόσο, πολλές φορές το παιδί μπορεί να κλαίει χωρίς συγκεκριμένο λόγο και να πρέπει να το ηρεμήσεις με τα λόγια και το άγγιγμα. Πρέπει να νιώθει ασφαλές, να σε εμπιστευτεί και να νιώσει την αγάπη σου.

κρίσιμες περίοδοι στη ζωή του παιδιού

unsplash/Jenna Norman

4-6 μηνών

Το παιδί μπορεί να χαμογελάει, να γελάει και να παίρνει διάφορες εκφράσεις ως απάντηση σε αυτά που του λες ή στα παιχνίδια του. Και είναι υπέροχο οι γονείς να το ενθαρρύνουν να γελά κάνοντας αστείες γκριμάτσες για παράδειγμα.

Σε αυτή την ηλικία, τα παιδιά γίνονται πιο ευαισθητοποιημένα γύρω από τους ανθρώπους και εκτός από τη μαμά και τον μπαμπά, και μπορούν να αναγνωρίσουν οικεία πρόσωπα και αντικείμενα.

Γιατί πρέπει κάθε φορά να γιορτάζεις τα γενέθλια του παιδιού σου;

7-12 μηνών

Σε αυτό το στάδιο, τα παιδιά ξεκινούν να προτιμούν τη μαμά τους περισσότερο από όλους και μπορεί να φοβούνται τους ξένους. Ακολουθούν τη μαμά από πίσω και κλαίνε όταν απομακρύνεται και φεύγει από τον χώρο.

Για να το αποφύγεις, μπορείς να φύγεις για μικρό διάστημα ενώ το παιδί σου παίζει και βρίσκεται σε ασφαλές μέρος και μετά να εμφανιστείς για να διαβεβαιωθεί πως ακόμη κι αν φύγεις, πάντα θα επιστρέφεις.

κρίσιμες περίοδοι στη ζωή του παιδιού

Unsplash/Picsea

1-2 ετών

Τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία έχουν περισσότερες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και εμπειρίες έξω από το σπίτι. Ωστόσο, όταν παίζουν μαζί με άλλα παιδιά, δεν αλληλεπιδρούν ακριβώς και δεν αντιλαμβάνονται ακριβώς την ιδέα του να μοιράζονται.

Έτσι, μερικές “κρίσεις” και κλάματα είναι κοινά, και είναι σημαντικό να πειθαρχήσεις το παιδί σου αλλά χωρίς φωνές.

Τριών ετών

Σε αυτήν την ηλικία τα παιδιά ξεκινούν να παίζουν με άλλα παιδιά και να μοιράζονται τα παιχνίδια τους και είναι σημαντικό να τα ενθαρρύνεις να το κάνουν.

Παράλληλα, μπορεί να ξεκινήσουν να φοβούνται συγκεκριμένα πράγματα, όπως για παράδειγμα το σκοτάδι.

Θα πρέπει να τα ενθαρρύνεις να κάνουν όσα περισσότερα πράγματα μπορούν μόνα τους και να τους λες πόσο περήφανη νιώθεις για τη ζωγραφιά που έφτιαξαν ή που μάζεψαν τα παιχνίδια τους ή οτιδήποτε άλλο έκαναν από μόνα τους.

κρίσιμες περίοδοι στη ζωή του παιδιού

Pexels

4-5 ετών

Τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία μπορούν να ακολουθούν τους κανόνες, αλλά δεν καταλαβαίνουν ακριβώς τι είναι σωστό και τι λάθος. Θέλουν να είναι πιο ανεξάρτητα και είναι καλό να τα ενθαρρύνεις να κάνουν τις επιλογές τους. Παράλληλα, γίνονται ολοένα και πιο περίεργα για τον κόσμο τους.

Στην ηλικία των 4 ετών, μπορεί να έχουν εναλλαγές στη διάθεση, να είναι πιο επιθετικά, να τσακώνονται με τα αδέρφια τους. Ενώ στην ηλικία των 5 ετών, τα πηγαίνουν καλά με τους γονείς, είναι πιο υπεύθυνα κι έχουν καλύτερους τρόπους.

Πρέπει να μάθεις στα παιδιά πώς να εκφράζουν τον θυμό τους και να μην συμπεριφέρονται άσχημα.

6-12 ετών

Οι φίλοι είναι εξαιρετικά σημαντικοί σε αυτή την περίοδο. Τα παιδιά μπορεί να ξεκινήσουν να ζηλεύουν. Τους αρέσει να συμμετέχουν σε ομάδες και απολαμβάνουν να παίρνουν μέρος σε ανταγωνιστικά παιχνίδια.

Πρέπει να μάθεις στον εαυτό σου πώς να σέβεται τους άλλους και να ακούει τους ενήλικες. Πρέπει επίσης, να περνάτε περισσότερο ποιοτικό χρόνο μαζί τους.

σχολείο

unsplash/Tim Arterbury

13-18 ετών

Οι έφηβοι συχνά συγκρίνουν τον εαυτό τους με τους άλλους και θέλουν να γίνονται αποδεκτά από τους άλλους.

Γι΄αυτό είναι σημαντικό να τους μάθεις πώς να συμπεριφέρονται χωρίς πίεση και άγχος και να τους μάθεις να εκφράζουν τα συναισθήματά τους και τις ανησυχίες τους.

Οι ρομαντικές σχέσεις είναι πολύ σημαντικές αυτήν την περίοδο ενώ τα παιδιά θέλουν να είναι ολοένα και πιο ανεξάρτητα.

Διαβάστε επίσης:

Αν το παιδί σου σε εκνευρίζει… δες τι λένε οι ψυχολόγοι!

Photo: Pexels
Copyright © iPop 2012 - 2020 | All rights reserved