Έχει αποδειχθεί επιστημονικά πως τα παιδιά που κοιμούνται αρκετά είναι γενικά πιο υγιή, τα πηγαίνουν καλύτερα στο σχολείο, έχουν καλύτερη μνήμη και συμπεριφορά. Ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι για να ξυπνήσεις το παιδί σου το πρωί;

Το πρωινό ξύπνημα είναι δύσκολο τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά. Και στη δεύτερη περίπτωση, οι γονείς αναλαμβάνουν το δύσκολο κομμάτι.. να ξυπνήσουν τα παιδιά τους.

Ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι για να ξυπνήσεις το παιδί σου;

Άφησε το φως να μπει στο δωμάτιο

Το φυσικό φως λειτουργεί ως διεγερτικό για τους εγκεφάλους μας να απελευθερώνουν σεροτονίνη, η οποία με τη σειρά της μας βοηθά να νιώθουμε ξύπνιοι. Γι ‘αυτό είναι μια πολύ καλή ιδέα να ανοίξεις τις κουρτίνες και να αφήσεις το φως να μπει στο δωμάτιο του παιδιού, 15 λεπτά πριν την ώρα που θέλεις να σηκωθεί από το κρεβάτι!

Βάλε μουσική

Η μουσική είναι πιο χαλαρωτική από έναν επίμονο κι έντονο θόρυβο στο ξυπνητήρι. Μπορείς να βάλεις μια μουσική χαλαρωτική, να ανοίξεις το ραδιόφωνο ή να βάλεις το αγαπημένο του τραγούδι.

Αυτό σίγουρα θα φτιάξει τη διάθεσή του και θα το βοηθήσει να σηκωθεί από το κρεβάτι πιο εύκολα και με λιγότερη γκρίνια.

τρόποι για να ξυπνήσεις το παιδί

Pexels

Κάνε το πρωινό ξύπνημα παιχνίδι!

Μπορείς να κάνεις όλη τη διαδικασία πιο διασκεδαστική, όπως ένα παιχνίδι! Χρησιμοποίησε τη φαντασία σου, δημιούργησε διαφορετικά παιχνίδια ώστε το παιδί σου να μην παραπονιέται που ξυπνάει το πρωί!

Μπορείς για παράδειγμα να του πεις πως αν σηκωθεί σε συγκεκριμένο χρόνο, θα κερδίσει ένα παιχνίδι. Έτσι, το απαλλάσσεις από το άγχος ενώ γλιτώνεις και τους πρωινούς καυγάδες!

Φτιάξε πρωινό

Ποιος δεν θέλει να ξυπνάει με όμορφες μυρωδιές και κυρίως… μυρωδιές από το αγαπημένο πρωινό;

Σκέψου πόσο όμορφα ξεκινάει η μέρα του παιδιού όταν μυρίζει το αγαπημένο του πρωινό ενώ προσπαθεί να σηκωθεί! Αυτή η μυρωδιά θα το κάνει να ξυπνήσει πιο γρήγορα από ότι νομίζεις!

τρόποι για να ξυπνήσεις το παιδί

Pexels

Χρησιμοποίησε το κατοικίδιο ως ξυπνητήρι

Αν το παιδί σου έχει έναν αγαπημένο σκύλο ή γάτα, τότε μπορείς να το χρησιμοποιήσεις ως ξυπνητήρι. Άφησε το αγαπημένο κατοικίδιο της οικογένειας να μπει στο δωμάτιο και να ξυπνήσει το παιδί σου, ζητώντας χάδια!

Αυτό το πρωινό ξύπνημα όλοι το αγαπάμε!

Μην το ξυπνάς με φωνές

Σε κανέναν δεν αρέσουν οι φωνές! Το να ξυπνήσεις το παιδί σου μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά δεν θα πετύχεις τίποτα με το να του φωνάζεις.

Αντιθέτως, αν το ξυπνήσεις με φωνές, τότε δεν θα θέλει να σηκωθεί και μπορεί να πεισμώσει περισσότερο.

τρόποι για να ξυπνήσεις το παιδί

Pexels

Βεβαιώσου ότι κοιμάται αρκετά

Ακόμη και τη δεδομένη περίοδο, την περίοδο της καραντίνας, βεβαιώσου ότι το παιδί σου ακολουθεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και με τον ύπνο.

Αναλόγως την ηλικία του, το παιδί χρειάζεται συγκεκριμένες ώρες ύπνου. Ένα μωρό χρειάζεται περίπου 11-14 ώρες τη νύχτα, ενώ ένα παιδί προσχολικής ηλικίας απαιτεί 10-13 ώρες. Τα παιδιά ηλικίας 6-13 ετών πρέπει να κοιμηθούν κατά μέσο όρο 9-10 ώρες . Ένα παιδί που δεν κοιμάται αρκετά θα έχει σίγουρα πρόβλημα να ξυπνήσει!

Διαβάστε επίσης:

Πώς να απασχολήσεις δημιουργικά το παιδί όταν είναι πολλές ώρες στο σπίτι;

Photo: unsplash/Hal Gatewood