Ποιος είπε πως αποταμίευση και παιδί δεν πάνε μαζί κι ότι το παιδί δεν πρέπει να μάθει να εκτιμάει όσα έχει και να μην ξοδεύει αλόγιστα; 

Φυσικά και αποταμίευση και παιδί πάνε μαζί κι αυτό γιατί το παιδί πρέπει να μάθει από νωρίς να διαχειρίζεται τα χρήματά του. Η αξία της αποταμίευσης είναι σημαντική από τη νεαρή ηλικία, προκειμένου το παιδί να γίνει υπεύθυνο και την παιδική και στην ενήλική του ζωή.

Το παιδί δεν μπορεί να απαιτεί και να έχει ό,τι θέλει όποτε το θέλει. Είναι σημαντικό πως πρέπει να κάνει πράγματα αν θέλει να αποκτήσει κάτι και η αποταμίευση είναι ένα από αυτά.

Πώς θα μάθεις, λοιπόν, στο παιδί σου να κάνει αποταμίευση;

Πάρε του έναν κουμπαρά

αποταμίευση και παιδί

Shutterstock

Ναι, είναι αυτονόητο, όμως όχι για όλους. Το παιδί πρέπει να μάθει να χρησιμοποιεί τον κουμπαρά σε τακτά χρονικά διαστήματα. Καλό θα ήταν στην αρχή να βλέπετε μαζί πόσα χρήματα έχει μαζέψει μέχρι να μάθει να το κάνει από μόνο του χωρίς να τα ξοδεύει.

Θέσε έναν στόχο

Βάλτε μαζί με το παιδί έναν στόχο. Για παράδειγμα, ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχει μαζέψει ένα χρηματικό πόσο που επιθυμεί. Με αυτό τον τρόπο θα θελήσει να σπαταλάει όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα.

Δώσε το σωστό παράδειγμα

Πώς θα μάθει το παιδί να κάνει αποταμίευση αν βλέπει εσένα να ξοδεύεις αλόγιστα; Δώσε στο παιδί σου το καλό παράδειγμα και χρησιμοποίησε κι εσύ τον δικό σου κουμπαρά, βάζοντας τον δικό σου προσωπικό στόχο.

Επιβράβευσέ το

Αντί να επιβραβεύεις το παιδί σου με γλυκά, δε θα ήταν καλύτερο να το επιβραβεύεις με ένα μικρό χρηματικό ποσό που θα το κρατήσει για να πάρει κάτι που θέλει πολύ; Μπορείτε, επίσης, να συμφωνήσετε μαζί να του δίνεις καθημερινά ή μία φορά την εβδομάδα ή το μήνα κάποια χρήματα, εφόσον κάνει σωστά τις υποχρεώσεις του και μαζεύει τα πράγματά του. Έτσι, θα γίνει και το παιδί πιο υπεύθυνο.

Διάβασε ακόμα:

Μάθε στο παιδί σου να είναι υπεύθυνο στη ζωή του!

Photo: Unsplash/ Annie Spratt