Κι όμως μερικά λάθη των γονιών όταν είναι ακόμα μικρά τα παιδιά, μπορεί να επηρεάσουν το μέλλον των παιδιών τους στον οικονομικό τομέα. 

Οι γονείς τείνουν να νοιάζονται για το μέλλον των παιδιών τους, και να ανησυχούν, έχοντας συχνά την τάση να αναζητούν τις πιο καθολικές μεθόδους ανατροφής που θα βοηθήσουν τα παιδιά τους να οικοδομήσουν μια επιτυχημένη καριέρα και να ζήσουν ευτυχισμένοι. Αλλά ο κόσμος αλλάζει και οι παλιοί κανόνες επιτυχίας έπαψαν να είναι το ίδιο αποτελεσματικοί. Γι’ αυτό ίσως και τα λάθη των γονιών σχετικά με το επαγγελματικό και οικονομικό μέλλον των παιδιών τους δεν είναι και λίγα.

Τα λάθη των γονιών που επηρεάζουν οικονομικά τα παιδιά τους στο μέλλον

Αναγκάζουν το παιδί τους να αποφασίσει για τη μελλοντική του καριέρα

Η ιδέα ότι ένα άτομο πρέπει να έχει το ίδιο επάγγελμα σε όλη του τη ζωή δεν είναι και τόσο καλή τελικά. Επιπλέον, κάποια σύγχρονα επαγγέλματα δεν υπήρχαν καν πριν από 10 χρόνια, ενώ άλλα έχουν αρχίσει να παραγκωνίζονται. Το να αναγκάζουν οι γονείς το παιδί να αποφασίσει για το επάγγελμα που θα κάνει σε 5-10 χρόνια, ειδικά αν είναι ακόμα μικρό, δεν είναι και τόσο καλή ιδέα, ενώ μπορεί να το οδηγήσει σε λάθος επαγγελματικές αποφάσεις και συνεπώς και σε οικονομικά προβλήματα.

λάθη των γονιών

Freepik

Δεν αφήνουν το παιδί τους να κάνει λάθη

Ένας απαιτητικός γονέας προσπαθεί συνήθως να κάνει το παιδί του να είναι τέλειο σε όλα. Καθώς το παιδί μεγαλώνει, ο γονιός απαιτεί όλο και περισσότερα απ’ αυτό. Έτσι λοιπόν, το παιδί δέχεται συνεχώς κριτική και επίπληξη, αλλά δεν έχει την ευκαιρία να διορθώσει τα λάθη του. Τα παιδιά των τέλειων γονέων είτε μεγαλώνουν ως τελειομανείς είτε μετατρέπονται σε άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση και έλλειψη αυτοπεποίθησης. Και όπως είναι γνωστό, και τα δύο αυτά αποτελέσματα είναι κακά για τη μελλοντική καριέρα.

Το πιέζουν με την αποταμίευση

Φυσικά και η αποταμίευση είναι σημαντική και τα παιδιά είναι καλό να μαθαίνουν να μην σπαταλούν χωρίς λόγο τα χρήματά τους, όμως όχι πιεστικά.

Ο κόσμος δεν σταματά να αλλάζει και οι τρόποι για να κερδίσεις ή να εξοικονομήσεις χρήματα από το παρελθόν δεν ειναι πάντα αποτελεσματικοί σήμερα. Κανείς δεν ξέρει ποιες δεξιότητες θα χρειαστεί για να επιβιώσει στις νέες οικονομικές συνθήκες του μέλλοντος. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να διδάσκουν οι γονείς τα παιδιά τους να είναι ευέλικτα και προσαρμοσμένα στις αλλαγές, αντί να εξοικονομούν χρήματα όλη την ώρα μανιωδώς.

λάθη των γονιών

Unsplash/ Annie Spratt

Χρησιμοποιούν πετυχημένους ανθρώπους ως παράδειγμα

Οι ιστορίες πολλών πλουσίων και πετυχημένων ανθρώπων είναι αρκετά διαδεδομένες στις μέρες μας. Κι ενώ μπορεί να λειτουργήσουν για καλό σε πολλές περιπτώσεις, εμπνέοντας και πεισμώνοντας μερικούς, δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος διδαχής για ένα παιδί. Αν όλοι οι άνθρωποι που μάθαιναν για τους ανθρώπους αυτούς και διάβαζαν τα βιβλία τους πετύχαιναν στη ζωή τους, τότε όλοι θα είχαν λύσει τα οικονομικά τους προβλήματα. Φυσικά όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Γι’ αυτό και αυτές οι ιστορίες με μέτρο στα παιδιά.

Τους δείχνουν τους δύσκολους αγώνες της ενήλικης ζωής

Δεν υπάρχει τίποτα λάθος όταν τα παιδιά βλέπουν τους γονείς τους λυπημένους κι όταν καταλαβαίνουν πόσο δύσκολη είναι η ενήλικη ζωή. Όταν, όμως, αυτό γίνεται συνέχεια δεν είναι και τόσο καλό. Το παιδί βλέπει πως η ενήλικη ζωή δεν είναι εύκολη και σε πολλές περιπτώσεις είναι αρκετά απαιτητική και “φρικτή” κι έτσι φοβάται να μεγαλώσει κι αγχώνεται.

Αυτό που πολλοί ξεχνάνε στην περίπτωση αυτή είναι πως για να πετύχει κάποιος επαγγελματικά πρέπει να έχει μια πιο ώριμη προσέγγιση.

λάθη των γονιών

Pexels

Δεν μαθαίνουν τα παιδιά τους εκτός σχολείου

Είναι σημαντικό να καταλαβαίνουν οι γονείς ότι οι γνώσεις και το σχολείο δεν είναι πάντα ένα. Τα σχολικά μαθήματα και τα σχολικά βιβλία μπορεί να φαίνονται βαρετά σε πολλά παιδιά, ενώ η επίσκεψη σε μουσεία, θέατρα και γκαλερί τέχνης είναι εξαιρετικοί τρόποι για να διευρυνθούν οι ορίζοντες των παιδιών και να αποκτήσουν γνώσεις και εκτός σχολείου. Όλες αυτές οι γνώσεις βοηθούν πολλές φορές τα παιδιά στην ενήλικη και επαγγελματική τους ζωή.

Τους δίνουν χρήματα για καλούς βαθμούς

Μια επιβράβευση δεν είναι κακή, όμως δεν γίνεται τα παιδιά να βλέπουν το σχολείο ως ένα τρόπο να κερδίσουν χρήματα. Γιατί θα βλέπουν έτσι και τα περισσότερα πράγματα που κάνουν στη μελλοντική τους ζωή.

Διάβασε ακόμα:

Έτσι, θα σταματήσεις και τις πιο κακές συνήθειες του παιδιού σου

Photo: Pexels