Μπορεί το lockdown να ωφελήσει την οικογένεια και μάλιστα τα παιδιά; Ποια τα οφέλη της καραντίνας για τα παιδιά που πολλοί δεν έχουν φανταστεί; 

Μπορεί τα παιδιά να μην πηγαίνουν σχολείο, το πρόγραμμά τους να έχει αλλάξει αρκετά, όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν και θετικά. Μπορεί να σου φαίνεται λίγο περίεργο αυτό, όμως και το lockdown έχει τη δική του θετική πλευρά για τα παιδιά. Ποια είναι αυτή;

Τα αναπάντεχα οφέλη της καραντίνας για τα παιδιά

Δημιουργία και φαντασία γίνονται οι δυνάμεις τους

Όπως είναι λογικό, τα παιδιά είναι όλοι μέρα μες το σπίτι και κάποια στιγμή λοιπόν θα βαρεθούν. Κι αυτό γίνεται και θα γίνεται κάθε μέρα. Και τι θα γίνει τότε λοιπόν; Θα επιστρατεύσουν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους, προκειμένου να περάσουν καλά και να κάνουν κάτι ευχάριστο. Τι; Νομίζεις πως δεν πρόκειται να σκεφτούν κάτι δημιουργικό; Μην τα υποτιμάς και τόσο. Έχουν σκεφτεί ήδη κι ίσως να διστάζουν να το κάνουν. Όσο κι αν βαριούνται, τα παιδιά σε πολλές περιπτώσεις είναι πιο δημιουργικά και δραστήρια από τους ενήλικες. Δεν είναι καθόλου περίεργο λοιπόν αν τα βλέπεις μες τη μέρα να θέλουν να σε βοηθήσουν με το μαγείρεμα, να ζωγραφίσουν, να παίξουν επιτραπέζια, ακόμα και να χορέψουν.

οφέλη της καραντίνας για τα παιδιά

Pexels

Διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους

Μην ξεχνάς πως μέσα απ’ όλο αυτό τα παιδιά μαθαίνουν να διαχειρίζονται το άγχος και τον φόβο τους για το μέλλον φυσικά με τη βοήθεια και των γονιών. Ίσως αρχικά να φαντάζει δύσκολο, όμως στην πορεία φαίνεται πιο ωφέλιμο για το μέλλον τους και τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν.

Περνούν περισσότερο χρόνο με τους γονείς τους

Στις περιπτώσεις που οι γονείς δουλεύουν συνήθως όλη μέρα και δεν έχουν πολύ χρόνο με τα παιδιά τους, η καραντίνα μόνο καλή μπορεί να είναι εφόσον οι γονείς δεν μπορούν να πηγαίνουν στη δουλειά κι έτσι κάθονται και αυτοί στο σπίτι όλη μέρα. Οι γονείς έρχονται πιο κοντά με τα παιδιά τους και ο χαμένος χρόνος αναπληρώνεται όσο είναι δυνατόν τόσο μεταξύ τους όσο και με τα άλλα αδέρφια.

οφέλη της καραντίνας για τα παιδιά

Pexels

Εκτιμούν -επιτέλους- το σχολείο

Θα μου πεις αυτό έπρεπε να γίνει για να θελήσουν τα παιδιά να πάνε στο σχολείο; Έτσι είναι αυτά τα πράγματα τι να κάνουμε;! Μπορεί να ακούγεται περίεργο, όμως ακόμα και στα παιδιά λείπει η ρουτίνα που είχαν καθημερινά. Βρισκόντουσαν με τους φίλους τους στο σχολείο, έπαιζαν στα διαλείμματα, σχολίαζαν, έκαναν δραστηριότητες. Όλα αυτά τους λείπουν! Εντάξει, το διάβασμα όχι και τόσο.

Διάβασε ακόμα:

Πώς να απασχολήσεις δημιουργικά το παιδί όταν είναι πολλές ώρες στο σπίτι;

Photo: Unsplash/ Kelly Sikkema