Αν αναρωτιέσαι πώς να μιλήσεις στο παιδί σου για την κατάσταση που βιώνουμε, σου έχουμε μια πολύ καλή πρόταση: Μίλησέ του μ’ ένα παραμύθι! Το βιβλίο για τον κορονοϊό είναι διαθέσιμο για όλους δωρεάν κι είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να εξηγήσεις στο παιδί σου την κατάσταση με τον ιό, μ’ έναν ευχάριστο και παιχνιδιάρικο τρόπο.

Πίσω απ’ το βιβλίο για τον κορονοϊό βρίσκεται η Ιταλίδα συγγραφέας παιδικών βιβλίων, Manuela Molina, η οποία πήρε την εξαιρετική πρωτοβουλία να φτιάξει και να διαθέσει δωρεάν αυτό το βιβλίο, το οποίο απευθύνεται κυρίως σε παιδιά ηλικίας έως 7 ετών.

Το βιβλίο μιλάει με πολύ απλά κι ευχάριστα λόγια για τον κορονοϊό στα παιδιά, και τα βοηθά να καταλάβουν τι συμβαίνει γύρω τους αυτές τις μέρες, αλλά φυσικά χωρίς να τους προκαλέσει άγχος.

Τι λέει η συγγραφέας για το βιβλίο για τον κορονοϊό;

Η Manuela Molina εξηγεί πως το βιβλίο της δεν είναι επιστημονικό αλλά μπορεί να γίνει ένα εξαιρετικό εκπαιδευτικό εργαλείο, βασισμένο στην φαντασία. Γι’ αυτό προτείνει στους γονείς να το εκτυπώσουν, ώστε να μπορούν τα παιδιά να ζωγραφίσουν εάν θέλουν πάνω του.

Το βιβλίο δεν είναι επιστημονικό, αλλά μπορεί να αποτελέσει εκπαιδευτικό εργαλείο, βασισμένο στη φαντασία. Προτείνω να εκτυπώσετε το υλικό ώστε τα παιδιά να μπορούν να ζωγραφίζουν επάνω του

Άλλωστε, όλοι γνωρίζουμε πως τα παιδιά μπορούν να επεξεργαστούν, αλλά και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους καλύτερα μέσα απ’ το παιχνίδι και την ανάγνωση βιβλίων.

Το μήνυμα της συγγραφέως:

«Αγαπητές οικογένειες και αγαπητοί εκπαιδευτικοί σε όλο τον κόσμο. Δημιούργησα αυτό το μικρό βιβλίο για να υποστηρίξω και να καθησυχάσω τα παιδιά μας, κάτω των 7 ετών, σχετικά με τον κορονοϊο (COVID-19). Αυτό το βιβλίο είναι μια πρόσκληση για τις οικογένειες για να συζητήσουν το πλήρες φάσμα των συναισθημάτων που προκύπτουν από την τρέχουσα κατάσταση. Είναι σημαντικό να επισημάνω ότι αυτό το βιβλίο δεν επιδιώκει να αποτελέσει πηγή επιστημονικών πληροφοριών, αλλά ένα εργαλείο που βασίζεται στη φαντασία. Σας προτείνω να εκτυπώσετε αυτό το υλικό, ώστε τα παιδιά να μπορούν να το ξεφυλλίσουν και να το ζωγραφίσουν. Θυμηθείτε ότι τα συναισθήματα επεξεργάζονται μέσω του επαναλαμβανόμενου παιχνιδιού και των ιστοριών που διαβάζονται πολλές φορές. Μοιραστείτε το COVIBOOK και βοηθήστε να «φύγει» το άγχος των παιδιών σε όλο τον κόσμο.

Με αγάπη, Manuela Molina – η συγγραφέας».

Μπορείτε να κατεβάσεις εδώ την ελληνική έκδοση του Covibook.

Πώς να μιλήσεις στο παιδί σου για τον κορονοϊό

Ένα απ’ τα πιο σημαντικά πράγματα είναι να ζητήσεις απ’ το παιδί σου να σου πει τι έχει ακούσει για τον κορονοϊό και τι απορίες έχει, διότι ένα κλειστό παιδί μπορεί να έχει τρομοκρατηθεί αλλά να μην το εξωτερικεύει.

Φυσικά, πριν ξεκινήσεις εσύ ο ίδιος τη συζήτηση προς το παιδί θα πρέπει να είσαι σε ήρεμη κατάσταση και να μην φαίνεσαι αγχωμένος

Σε καμία περίπτωση μην βάλεις το άγχος σου πάνω απ’ τη σωστή ενημέρωση του παιδιού σου και μην του πεις φράσεις όπως “αν δεις τον παππού και τη γιαγιά μπορεί να πεθάνουν” ή “ο ιός είναι πολύ επικίνδυνος και εάν τον κολλήσουμε μπορεί να πεθάνουμε”.

Αφού καταλάβεις τι νιώθει το παιδί σου και το ενημερώσεις για την κατάσταση, απαντώντας και στις ερωτήσεις του, θα πρέπει να του πεις ποια είναι τα προτεινόμενα μέτρα προφύλαξης και τους κανόνες υγιεινής, εξηγώντας του πως ακολουθώντας όσα προτείνουν οι ειδικοί, βοηθάμε στο παραμείνουμε όλοι οι υγιείς.

Σε καμία περίπτωση μην απαγορεύσεις στο παιδί σου να μιλάει με τους φίλους του μέσω μηνυμάτων ή τηλεφώνου. Φτιάξε ένα πρόγραμμα που να περιλαμβάνει και χρόνο για επικοινωνία με τους φίλους του και φυσικά δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε μαζί!

Δες ακόμα:

Πώς να απασχολήσεις δημιουργικά το παιδί όταν είναι πολλές ώρες στο σπίτι;