Από την πολύ μικρή κι όλας ηλικία η αξία του παιδικού βιβλίου είναι ανεκτίμτη για το παιδί. Ακόμα κι αν δεν ξέρει ακόμα καλά να διαβάζει, τα εικονογραφημένα βιβλία και τα παραμύθια θα συντροφεύουν πάντα το παιδί σου. 

«Το βιβλίο είναι ο καλύτερος φίλος του παιδιού» μου έλεγαν όταν ήμουν μικρή, από τον παιδικό σταθμό κιόλας, και δεν είχαν άδικο τελικά. Είναι απίστευτο το πόσο σημαντικό μπορεί να αποδειχθεί το παιδικό βιβλίο στην ψυχοσύνθεση και την ψυχική υγεία του παιδιού. Από την παιδική κιόλας ηλικία τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να διαβάζουν, ακόμα κι αν δεν έχουν μάθει ανάγνωση, διαβάζουν με την ψυχή και μερικές φορές αυτό είναι πολύ πιο σημαντικό.

Ποια η αξία του παιδικού βιβλίου για τον ψυχισμό του παιδιού;

Τα πνευματικά οφέλη του βιβλίου είναι αδιαμφισβήτητα. Αναμφίβολα, το βιβλίο, ό,τι βιβλίο κι αν είναι από παραμύθι μέχρι λογοτεχνικό, διευρύνει τους ορίζοντες, αναπτύσσει τη κριτική σκέψη, την έκφραση και τη φαντασία, διαμορφώνει ηθικά και αισθητικά κριτήρια και διδάσκει αξίες και κοινωνικά φαινόμενα. Όμως, ένα παιδικό βιβλίο, που θα το διαβάσει ένα παιδί μικρής ηλικίας, μπορεί να επηρεάσει και την ψυχοσύνθεσή του.

Οι εικόνες στα παραμύθια αποτελούν ερεθίσματα για το παιδί ακόμα κι απ’ όταν είναι μερικών μηνών. Αποτυπώνει στο μυαλό του εικόνες, θεματολογίες και έννοιες, τις οποίες θα μάθει αργότερα. Σύμφωνα με τους παιδοψυχολόγους, τα παραμύθια αποτελούν για τα παιδιά πολλές φορές συμβολισμούς των γεγονότων και των εμπειριών της ζωής.

αξία του παιδικού βιβλίου

Μεγαλώνοντας και περνώντας στην προσχολική ηλικία, το παιδικό βιβλίο συμβάλλει στην ωρίμανση και την ανάπτυξη του παιδιού. Σ’ αυτή την ηλικία το παιδί ζει κυρίως βιωματικά. Ένα παιδικό βιβλίο είναι από τα καλύτερα δώρα που μπορείς να του κάνεις, αφού το βοηθάς να “ταξιδέψει” σ’ έναν άλλο κόσμο, φανταστικό, που το βιβλίο περιγράφει και που φυσικά πρωταγωνιστής είναι πάντα ένα παιδί. Επίσης, Τα εικονογραφημένα βιβλία ενδυναμώνουν την ικανότητα οπτικοποιημένης σκέψης κι έτσι το παιδί μπορεί να φανταστεί και να ονειρευτεί, με βάση το βιβλίο του. Το παιδικό βιβλίο αποτελεί παράθυρο στη φαντασία αλλά και τη σκέψη του παιδιού.

Μην ξεχνάς, ακόμα, πως χάρη στο βιβλίο το παιδί σου μπορεί πολύ εύκολα να μάθει τον δανεισμό. Για παράδειγμα, μπορεί να δανείζει σ’ έναν φίλο του το βιβλίο που μόλις διάβασε κι αντίστοιχα ο φίλος του να του δανείζει ένα δικό του!

Με αυτό τον τρόπο και χάρη στα παιδικά βιβλία το παιδί θα εξοικειωθεί νωρίς με το διάβασμα και θα αγαπήσει πιο εύκολα τα βιβλία, μεγαλώνοντας. Έτσι, θα μπουν οι βάσεις για τη σχολική ηλικία, τότε που το παιδί όσο μεγαλώνει θα πρέπει να διαβάζει όλο και περισσότερο και να συναναστρέφεται με βιβλία. Αν έχει μάθει από νωρίς να τα αγαπά, να τα σέβεται και να μην τα σκίζει, δε θα χρειαστεί να του μάθεις κάτι καινούργιο μεγαλώνοντας!

Α! Και κάτι ακόμα… Μην ξεχνάς πως τα παιδιά μιμούνται και χρειάζονται σωστά πρότυπα. Αν δεν έχεις αγγίξει ποτέ ένα βιβλίο, ούτε για να το ξεσκονίσεις, μην περιμένεις να το κάνει το παιδί σου! 

Διάβασε ακόμα:

Πόσο σημαντικό είναι το λογοτεχνικό βιβλίο για το παιδί σου;

Photos: Pexels