Πολλοί γονείς δεν αφήνουν τα παιδιά τους να καθαρίζουν το δωμάτιό τους, να μαζεύουν το τραπέζι και να κάνουν κάποιες τέτοιες μικρές δουλειές. Παρ’ όλα αυτά, μελέτες έχουν δείξει ότι πρέπει να συμμετέχει ένα παιδί στις δουλειές του σπιτιού και μπορεί, μάλιστα, να τις ολοκληρώσει με επιτυχία. 

Μπορεί μερικές φορές να μην θες να κουράσεις το παιδί σου ή να φοβάσαι ότι θα κάνει κάποια ζημιά και δεν θα κάνει σωστά τις δουλειές του σπιτιού. Φυσικά και ένα παιδί δεν μπορεί να κάνει μια δουλειά τόσο καλά όσο εσύ, αν δεν του δείξει κάποιος τον σωστό τρόπο και αν δεν προσπαθήσει αρκετές φορές. Δεν μιλάμε, βέβαια, για πιο δύσκολες δουλειές, όπως σίδερο, σφουγγάρισμα ή καθάρισμα χαλιών, αλλά για πιο εύκολες και απλές, όπως ξεσκόνισμα, μάζεμα του δωματίου του και του τραπεζιού που τρώτε.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά από τη μικρή τους κι όλας ηλικία επιθυμούν να βοηθούν τους γονείς τους την ώρα που συμμαζεύουν το σπίτι. Ωστόσο, πολλοί γονείς νομίζουν πως τα παιδιά τους δε θα συνεργαστούν σωστά μαζί τους και θα τους δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα.

Γιατί να συμμετέχει το παιδί στις δουλειές του σπιτιού;

Η συμμετοχή στις δουλειές του νοικοκυριού συνδέεται άμεσα με το “χτίσιμο” ενός σωστού χαρακτήρα, την υπευθυνότητα, την πνευματική συγκέντρωση και την αφοσίωση στα καθήκοντα.

Είναι σημαντικό τα παιδιά να αναλαμβάνουν ευθύνες από τη μικρή τους κι όλας ηλικία, ώστε να γίνουν στο μέλλον υπεύθυνοι ενήλικες με συνέπεια απέναντι στις υποχρεώσεις τους.

Και στην τελική, ναι, θα κάνει μια ζημιά, προσπαθώντας να σε βοηθήσει στις δουλειές, όμως δεν χάθηκε κι ο κόσμος. Αν δεν μάθει από σένα να κάνει τις δουλειές αυτές, τότε από ποιον θα μάθει; Άσε το παιδί σου να σε βοηθήσει στις δουλειές του νοικοκυριού και βοήθησέ το με αυτόν τον τρόπο να γίνει πιο υπεύθυνο και ώριμο!

Διάβασε επίσης:

Όσα δεν πρέπει να κάνεις ως γονιός, αν θέλεις ένα ώριμο παιδί!

Photo: unsplash/Hannah Tasker