Το Master Chef και πολλές ακόμα εκπομπές μαγειρικής βλέπουμε κάθε χρόνο στις τηλεοράσεις μας. Πολύς είναι, μάλιστα, και ο κόσμος που τις λατρεύει από το πρώτο κι όλας επεισόδιο και δεν “χορταίνει” να τις βλέπει. Τι συμβαίνει, όμως, όταν τα παιδιά βλέπουν εκπομπές μαγειρικής; Είναι καλό για την υγεία και το σώμα τους; 

Όσο αναπτύσσεται η μαγειρική στην τηλεόραση, τόσο και τα παιδιά βλέπουν εκπομπές μαγειρικής και καθηλώνονται μπροστά στην τηλεόραση για να δουν το αγαπημένο τους πρόγραμμα. Την ίδια στιγμή, έρευνες έχουν δείξει ότι πολλοί θεατές που παρακολουθούν συστηματικά τέτοιου είδους εκπομπές τείνουν να παχαίνουν, καθώς τσιμπολογούν βλέποντάς τες.

Ωστόσο, μια νέα μελέτη ανακάλυψε ποιο είναι το όφελος στο να βλέπουν τα παιδιά εκπομπές μαγειρικής και πιο συγκεκριμένα εκπομπές υγιεινής μαγειρικής.

Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, λοιπόν, όταν τα παιδιά βλέπουν αυτού του είδους τις εκπομπές, τότε επιλέγουν να ακολουθήσουν μια πιο υγιεινή διατροφή. Πιο συγκεκριμένα, οι τηλεοπτικές εκπομπές που χρησιμοποιούν υγιεινές τροφές επηρεάζουν θετικά τα νέα παιδιά σχετικά με τη διατροφή τους, τόσο όταν είναι ακόμα σε μικρή ηλικία, όσο και κατά την ενηλικίωση.

παιδιά βλέπουν εκπομπές μαγειρικής

Η νέα αυτή έρευνα του Tilburg University και του Radboud University επέλεξε 125 παιδιά 10 έως 12 ετών και τους ζήτησε να παρακολουθήσουν 10 λεπτά από ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα μαγειρικής για παιδιά, που περιείχε είτε υγιεινές είτε ανθυγιεινές τροφές. Στη συνέχεια, οι ερευνητές προσέφεραν ένα σνακ στα παιδιά ως ανταμοιβή για την παρακολούθηση. Ποιο το αποτέλεσμα;

Τα παιδιά που προτίμησαν να παρακολουθήσουν κάποιο πρόγραμμα με υγιεινές τροφές επέλεξαν και στη συνέχεια ένα από τα υγιεινά σνακ, όπως ένα φρούτο ή λαχανικό. Επομένως, τα παιδιά που παρακολουθούν εκπομπές μαγειρικής με υγιεινά τρόφιμα έχουν 2,7 φορές περισσότερες πιθανότητες να κάνουν μια υγιεινή επιλογή τροφίμων, συγκριτικά με εκείνα προτιμούν μια εκπομπή με ανθυγιεινό φαγητό.

Όπως έχουμε πει, άλλωστε, πολλές φορές τα σωστά πρότυπα διαμορφώνουν και την ανάλογη συμπεριφορά στα παιδιά. Το ίδιο, λοιπόν, ισχύει και στο θέμα της διατροφής.

5 τρόποι για να γίνεις το σωστό πρότυπο για το παιδί σου!

Επομένως, είναι καλό να αφήνεις το παιδί σου να βλέπει εκπομπές μαγειρικής που χρησιμοποιούν υγιεινές τροφές, όπως φρούτα και λαχανικά, ενώ θα μπορούσες να το παροτρύνεις να συμμετέχει και στην προετοιμασία του φαγητού, δείχνοντάς του έναν πιο υγιεινό τρόπο μαγειρέματος και διατροφής!

Έχεις σκεφτεί πώς μπορούν να συνδέονται οι παραπάνω εκπομπές με τις αστυνομικές σειρές;

Οι αστυνομικές σειρές και οι εκπομπές μαγειρικής επηρεάζουν τον εγκέφαλό μας με τον ίδιο τρόπο!

Photos: Pexels